El llibre «He caminat tots els carrers d'Olot», proposa una nova mirada de la ciutat

L'obra de Clara Nubiola es va presentar a Can Trincheria el passat 29 de novembre

Un moment de la presentació del llibre de Clara Nubiola.
Un moment de la presentació del llibre de Clara Nubiola. | @FaberResidency.
Redacció
07 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:03h
El passat 29 de novembre es va presentar el llibre He caminat tots els carrers d'Olot, de l’artista Clara Nubiola, a Can Trincheria d’Olot. En l’acte hi van intervenir Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Francesc Serés, director de la Residència Faber d’Olot, Clara Nubiola, artista i autora del llibre, i Pep Berga, regidor de Cultura d’Olot.

La publicació, editada per l’Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot i la Residència Faber, recull les il·lustracions exposades a Olot del 10 de febrer al 7 de març de 2018 i que l’artista havia elaborat durant la seva estada a la Residència Faber. Durant cinc jornades Clara Nubiola es va proposar caminar per tots els carrers d’Olot: cada matí, amb una llibreta, un bolígraf i una càmera de fotos va sortir a recórrer un tros de la ciutat creant una narració subjectiva, vivencial i gens científica de la ciutat.
 
Pere Sala va obrir l’acte remarcant que aquest és un llibre especial, diferent dels que publica habitualment l’Observatori, ja que per primera vegada se centra en la ciutat que acull a l’Observatori, i va agrair la col·laboració de les dues institucions locals que li han donat suport. Va presentar l’autora com una artista que des de la crítica, la ironia i el compromís, ens ajuda a descobrir i interpretar elements i espais de la ciutat i que sovint passem per alt, però també valors i signes que ens anticipen canvis en els paisatges que vivim diàriament. També va definir el llibre com el resultat d’una mirada original, sorprenent, sensible i feta amb molt d’afecte cap al paisatges quotidià d’Olot.
 
Francesc Serés, que no va poder ser present a la sala, però va presentar el llibre per mitjà d’un vídeo, va explicar l’interès de Faber per acollir Clara Nubiola a la residència d’urbanisme el mes gener de 2018. El projecte els va interessar especialment perquè plantejava una forma diferent de coneixement del paisatge de la ciutat d’Olot. En una època on predomina la immediatesa, caminar, mentre es prenen notes o es dibuixa, permet establir una relació amb la ciutat i repensar-la. Serés va emfasitzar la necessitat que ciutats mitjanes com Olot no esdevinguin ciutats clòniques a imitació de les grans ciutats globals i una bona manera d’evitar-ho és, precisament, repensant la ciutat, posant en dubte les inèrcies.
 
Clara Nubiola va destacar que utilitza l’art com a mitjà de reflexió sobre les ciutats que estem construint ja que la ciutat que fem condicionarà les nostres vides, les nostres relacions socials i els nostres costums. Conèixer una ciutat, diu la Clara, implica no només veure el que recomana l’oficina de turisme sinó, sobretot, passejar pels seus barris, polígons industrials i àrees més perifèriques que és, de fet, una activitat que recomana als planificadors. No fa falta viatjar a llocs llunyans per trobar espais exòtics sinó que a tocar de casa podem trobar llocs que no coneixem o que ens poden sorprendre. Ell mateixa en fa un ràpid resum en format vídeo al seu twitter:  
Pep Berga va parlar sobre el fet que sovint ens desplacem per la nostra ciutat però no la veiem, no veiem, per exemple, com estan col·locats els bancs d’una plaça i si és la millor manera en què es podien posar. Va comentar que la mirada externa de la Clara ens fa adonar de molts aspectes que es podrien millorar. En aquest sentit la participació dels veïns en la presa de decisions podria ajudar-hi ja que són els que millor coneixen les característiques del lloc i les seves necessitats.
 
El llibre es pot adquirir a l’Observatori del Paisatge de Catalunya que té la seu tècnica a l’edifici Hospici d’Olot.
 
Arxivat a