La Generalitat atorga la Medalla d'Or a RCR Arquitectes

El Govern també premia la presidenta Carme Forcadell i Carles Viver i Pi-Sunyer, arquitecte de la desconnexió i encausat per l'1-O

El president  Puigdemont amb Carme Pige, de l'estudi RCR Arquitectes.
El president Puigdemont amb Carme Pige, de l'estudi RCR Arquitectes. | Martí Albesa.
Oriol March/Xavier Borràs
04 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:51h
Primera reunió del Govern després de l'inici de la vaga de fam de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull. La trobada ha servit, a banda de la redacció d'una declaració institucional de suport als empresonats en dejuni, per atorgar la Medalla d'Or a Carme Forcadell, Carles Viver i Pi-Sunyer i també a l'estudi d'arquitectura olotí RCR, ja reconegut internacionalment amb el guardó Pritzker, l’Ordre des Arts et des Lettres de l’Estat francès o, més recentment el II Premi Turisme Garrotxa.

L’executiu ha volgut reconèixer l’estudi RCR Arquitectes com una empresa de referència de l’arquitectura catalana "amb projecció internacional i prestigi". "Amb l’impuls i el lideratge de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, aquest estudi ha estat distingit pels principals guardons i reconeixements arquitectònics d’àmbit mundial i és considerat un dels agents pioners internacionalment", asseguren des de l'executiu.

El reconeixement cap a Forcadell, expresidenta del Parlament i empresonada a Mas d'Enric, és especialment rellevant. La dirigent d'ERC va liderar la cambra catalana en la convulsa legislatura passada -marcada per l'aprovació de les lleis de desconnexió i la declaració de la independència del 27 d'octubre- i és a la presó des del 23 de març, quan el Tribunal Suprem va ordenar la reclusió preventiva a l'espera del judici. A Forcadell se l'acusa de rebel·lió i la Fiscalia li demana fins a 17 anys de presó.

El cas de Pi-Sunyer també té trellat polític, perquè durant la legislatura passada va tenir un paper protagonista a l'hora de definir el vessant tècnic de la desconnexió. Va liderar l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA) fins l'any passat, i amb anterioritat va liderar el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), en l'etapa d'Artur Mas al Palau de la Generalitat. Va ser vicepresident del Tribunal Constitucional i també està encausat per la seva participació en el procés català al costat d'altres dirigents.

Declaració institucional

La cita del Govern ha servit per aprovar una declaració institucional que expressa "solidaritat absoluta" amb ells, i el suport davant del bloqueig del Tribunal Constitucional (TC). "Ha d'actuar com a garant dels drets. Ha de garantir un tracte just i imparcial", ha recalcat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que ha estat l'encarregada de llegir el text acordat entre tots els consellers.
 
Les vulneracions, destaca el text, van arrencar el 16 d'octubre del 2017, amb la presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. "No podem acceptar la vulneració del dret a la presumpció d'innocència, a la participació política. Parlem d'un TC que, quan és requerit pel govern espanyol, es reuneix en cap de setmana per prohibir accions catalanes", assevera el document. La vaga de fam indefinida compta amb la "solidaritat" de l'executiu, i la declaració institucional és un "altaveu" per la "lluita" dels empresonats. "No defallirem en la lluita pels nostres drets", assegura el document.
Arxivat a