Mieres inicia un procés participatiu per a decidir la municipalització de l'aigua

La consulta s'iniciarà aquest dissabte 8 de desembre i durarà fins el 23 de desembre, tot combinant la votació presencial i la telemàtica

Mieres aposta per municipalitzar el servei d'aigua potable, tot i que sotmetrà la decisió a una consulta popular.
Mieres aposta per municipalitzar el servei d'aigua potable, tot i que sotmetrà la decisió a una consulta popular. | Martí Albesa.
04 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:47h
L'Ajuntament de Mieres ha decidit –després de l’assemblea oberta del passat 24 de novembre– tirar endavant un procés participatiu per a decidir conjuntament quina gestió volem¡n com a poble pel que fa al servei d'aigua municipal.

Des de l'any 2001, l'aigua de Mieres és gestionada per SOREA, empresa del grup AGBAR. L'any passat es va acabar la concessió i, com a Ajuntament que aposta per la gestió pública dels serveis, es van plantejar la possibilitat de tornar a gestionar l'aigua.

En aquest sentit, han demanat assessorament a diferents entitats i han parlat amb diversos ajuntaments de pobles similars en nombre d'habitants que ja gestionen aquest servei. A Mieres aposten per la gestió directa, però volen que sigui el poble qui decideixi com vol gestionar la seva aigua.

Per aquest motiu, el passat 24 de novembre van realitzar una assemblea oberta per a explicar amb detall els avantatges i inconvenients tant de la gestió directa com de la gestió per part d'una empresa privada, a càrrec dels tècnics del SIGMA (Consell Comarcal de la Garrotxa). Posteriorment, durant aquest mes de desembre, es farà una consulta popular de manera presencial i telemàtica per a decidir, entre tothom, quina ceuen que pot ser la millor opció. La consulta s'iniciarà aquest dissabte 8 de desembre i durarà fins al 23 de desembre.

Podeu trobar més informació sobre el procés participatiu i dades sobre la consulta als següents enllaços:Trobareu informació sobre aquest tema i podreu fer comentaris a la plataforma Decidim: https://mieres-decidim.ddgi.cat.

Les dates de la consulta popular
 
• 8 de desembre. Vot presencial. Dispensari.
• 10-14 de desembre. Vot presencial. Ajuntament.
• 17-23 de desembre. Vot telemàtic. Plataforma DECIDIM.

Altres exemples a la Garrotxa

A escala mundial el 90% de l’abastament de l’aigua és de gestió pública. Actualment, a la comarca de la Garrotxa els municipis de Beuda, Besalú, les Planes d'Hostoles, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriols i la Vall de Bianya. es gestionen directament l’aigua, el que suposa el 15% de la població:
 

La gestió pública o privada de l'aigua a la Garrotxa Foto: SIGMA.