La Mostra de Pessebres a Olot vol recuperar presència i prestigi

Des d'aquest dissabte 1r de desembre i fins al 6 de gener, els visitants podran admirar naixements des del segle XVII fins a l'actualitat arreu de la ciutat

Una de les figures del pessebre tradicional que es podrà veure al Museu dels Sants d'Olot durant la Mostra d'enguany.
Una de les figures del pessebre tradicional que es podrà veure al Museu dels Sants d'Olot durant la Mostra d'enguany. | Martí Albesa.
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:21h
L'Olot Temps de Nadal s'inicia amb dos actes de gran tradició a la ciutat: l'encesa dels llums festius –que tindrà lloc aquest divendres– i la Mostra de Pessebres, que s'inicia aquest dissabte, 1r de desembre, amb un canvi de paradigma, segons el comissari d'enguany (Javi Palomo): més presència i participació a i de la ciutat i més prestigi per a una de les tradicions més estimades pels olotins i per les olotines i, també, pels visitants i especialistes que es deleixen per tot el món màgic del pessebrisme, no endebades la ciutat ha donat al món els millors figurinistes, com ho demostra el fet de posseir les més excel·lents col·leccions als museus d'Olot com en col·leccions particulars.

Enguany, la Mostra, organitzada per l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot i el Museu dels Sants, rep –per a fer-la més ciutadana i pròxima–, a banda de l'assistència de les seus i espais tradicionals i el suport invariable i insubstituïble de l'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa, la cooperació de l'Associació de Comerciants d'Olot –que apairaran diversos aparadors amb pessebres–, de l'Escola d'Art i Superior de Disseny, de l'Escola Municipal d'Expresssió, INTEGRA…, tal com han fet saber avui en roda de premsa al Museu dels Sants, la directora dels Museus d'Olot, Montserrat Mallol; el regidor de Cultura, Pep Berga; i el comissari d'enguany, Javi Palomo, historiador de l’art i expert en iconografia religiosa, i que seran tots presents, també aquest dissabte a la inauguració de la Mostra a Can Trincheria a les set del vespre.
 

Javi Palomo, comissari de la Mostra; Pep Berga, regidor de Cultura; i, Montserrat Mallol, directora dels Museus d'OLot durant la presentació. Foto: Martí Albesa.


Durant la Mostra es podran veure multitud de pessebres i figures, des de peces inèdites dels germans Traité o del pintor Josep Berga i l'art-déco del figurinista murcià Antonio Garrigós, fins a les propostes tradicionals dels imprescindibles diorames (fets decap i de nou cada any) o les propostes innovadores de l'Escola d'Art o la recuperació del pessebre de 1748 a l'Església del Tura, amb un bou enorme davant la mare de Déu.

Les seus de la Mostra

Aquest 2018, les seus de la Mostra s'han reduït a 4 per a evitar la disperisó, com podeu veure en el mapa:
 

Mapa de la Mostra de Pessebres a Olot.


1. A l'Edifici de l'Hospici
[Carrer de l'Hospici, 8, Museu de la Garrotxa]

ESPAI PEDAGÒGIC
Diorames i pessebres de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa.

SALA OBERTA 2. LA NISSAGA DELS TRAITÉ
GRANS MESTRES FIGURAIRES DEL PESSEBRISME OLOTÍ
L’exposició vol ser un repàs a l’obra de dos dels principals figuraires olotins, Manel Traité i Figueras (1908-1996) i Josep Traité i Compte (1935), pare i fill. La seva obra ens permet veure com ha evolucionat el prototip de figura de pessebre i com es fixa el model de la figura de pessebre de tradició olotina perpetuada i difosa àmpliament pels tallers dels sants.

CLAUSTRE DE L'HOSPICI. A CUINAR!
RECEPTA PER BASTIR UN PESSEBRE RESPECTUÓS AMB EL MEDI AMBIENT
Conjuntament amb el Museu dels Volcans, la Mostra vol donar una recepta molt senzilla per tal de poder cuinar un pessebre tradicional respectuós amb el medi ambient. Quins en deuen ser els ingredients més idonis?
 

David López mostrarà el pessebre de la ciutat amb les figures sortint de les caixes on es guarden tot l'any. Foto: Xavier Borràs.


PATI DE L'HOSPICI. MUNTANT EL PESSEBRE
PESSEBRE DE LA CIUTAT D’OLOT, OBRA DE DAVID LÓPEZ
Aquest any, podrem veure les figures del pessebre de la ciutat dins les caixes on estan guardades la resta de l’any, algunes dins les caixes obertes i d’altres encara per obrir. Un pessebre amb un caire nostàlgic, que recorda la nostra infantesa el dia de Santa Llúcia quan es muntava el pessebre, la il·lusió per obrir aquelles caixes plenes de figuretes de pastors, reis, àngels, xais… A més, hi trobarem una caixa buida i ens hi podrem posar dins representant una nova figura i així formar part del pessebre de la ciutat d’Olot.

SALES DEL MUSEU DE LA GARROTXA. ELS ESTELS DE LA MOSTRA
El Museu de la Garrotxa inclourà a les seves sales peces del seu fons vinculades al món del pessebre. Obres que brillen de forma especial per la seva qualitat i excepcionalitat.

2. Claustre del Carme
[Carrer d'Antoni Soler, 3]
 
PRESÈNCIES
El Nadal és la principal ocasió per estar amb els nostres, trobar-nos i compartir. La representació del muntatge de l’Escola d'Art d'Olot d'enguany està dedicat als que avui no hi són però que sempre estaran en el nostre record.

3. Museu dels Sants d’Olot
[Carrer de Joaquim Vayreda, 9, segona planta]
 
AQUELL RESSÒ DE L’ESTABLIA
ELS PESSEBRES D’EL ARTE CRISTIANO
El Arte Cristiano va produir una gran quantitat de figures de pessebre. Ho va fer glutinant tots els estils i adequant-se als gustos i interessos comercials de cada moment.
 
ESPAI RAMON AMADEU. L'ART-DÉCO AL PESSEBRE
PESSEBRE TRADICIONAL, OBRA D'ANTONIO GARRIGÓS
Antonio Garrigós Giner (1886-1966), escultor murcià que va obtenir molt d'èxit durant els anys trenta del segle XX, apareix el 1941 a la premsa escrita com a especialista en pessebres, amb petites figures de fang policromat, a les quals aplicava una decoració preciosista que imitava l'estofat de les escultures barroques. Veritables joies del pessebrisme absolutament desconegudes.
 

En diversos espais de la Mostra es podran figures inèdites de col·leccions particulars. Foto: Martí Albesa.


ESPAI RENART. BRUC I GALZERAN PER GUARNIR EL PESSEBRE...
PESSEBRE POPULAR, OBRA DE DAVID LÓPEZ
De les cases nobles i senyorials, la pràctica del pessebre s’estén a les classes més modestes. Així neix, al segle XIX, el pessebre popular que cada any es munta i es desmunta creant paisatges i escenes pròpies, allunyades del relat evangèlic.
 
SALES DEL MUSEU DELS SANTS. ELS ESTELS DE LA MOSTRA
El Museu dels Sants inclourà a les seves sales peces del seu fons vinculades al món del pessebre. Obres que brillen de forma especial per la seva qualitat i excepcionalitat.
 
4. Can Trincheria
[Carrer de Sant Esteve, 29]
 
BÈSTIES (entrada)
ELS ANIMALS AL PESSEBRE TRADICIONAL
El pessebre està farcit de bèsties. Algunes d'elles sorgeixen de la mitologia popular, d'altres de la vida quotidiana i d'altres són bíbliques. Antigament n'hi havia moltes més, però avui dia s'han anat reduint.
 
DÉU VOS GUARD: NO ÉS AQUÍ QUE FAN PESSEBRE? (primer pis)
PESSEBRE DE SALÓ DE LA CASA
El pessebre de Can Trincheria respon al model tradicional de pessebre de saló del segle XIX que incorpora escenes de la passió de Crist, d’altres de caràcter devocional i un ampli ventall folklòric que envolten l’escenificació del naixement.  És una de les joies del pessebrisme català del seu moment.

HA NASCUT A PAGESIA (Sala Noble del primer pis)
PESSEBRE CATALÀ D’EMILI SOLÉ CARCOLÉ
Sense cap mena de dubte, Emili Solé Carcolé és un dels grans figuraires del nostre país. Amb un estil molt personal i escultòric, els seus pessebres traspuen el bagatge d’anys de tradició. La seva obra suposa la revisió actualitzada del pessebre popular català.

Els espais de la Mostra

Oficina de Turisme
[Carrer del Doctor Fàbregas, 6]
BOCINS DE PAISATGES
DIORAMES DE MARC SAU I BATLLE
Els diorames de Marc Sau esdevenen petites finestres al paisatge on es desenvolupen escenes del pessebre amb naturalitat i frescor. Petits retalls que evoquen un món idíl·lic, en el qual la pagesia i el paisatge conviuen amb personatges bíblics sense cap mena d’estridència.
 
Aparadors de la ciutat
CELEBREU-HO PER TOT ARREU!
La Mostra de Pessebres vol sortir al carrer i inundar la ciutat, i és per això que aquest any pren els aparadors de fins a 33 comerços del centre de la ciutat per mostrar figures de pessebre de la col·lecció Renart custodiats a Olot.
 

Amb el canvi de paradigma de la Mostra es vol recuperar presència i prestigi per a la ciutadania. Foto: Martí Albesa.


Aparador de Can Tenas
[Plaça d'Esteve Ferrer]
HE FET UN PESSEBRE DE FIL I COTÓ!
Les figuraires olotines Esther Font i Laura Baldrich evoquen en aquest
pessebre d’aparador el món i l’esperit d’una de les botigues més emblemàtiques de la ciutat d’Olot: la merceria Can Tenas. Aquest pessebre vol ser un petit homenatge a una botiga  inaugurada l’any 1825 i que va tancar les seves portes 192 anys després, al març de 2017.
 
Aparador dels Sastres
[Carrer dels Sastres, 7]
EL PESSEBRE COMUNITARI
Ho organitzen: Dinàmig i EME. Del 15 de desembre al 8 de gener.

Biblioteca Marià Vayreda
[Finestrals del carrer de Sant Esteve]
LES BÈSTIES DEL PESSEBRE
Escola Municipal d’Expressió d’Olot.
 
Capella de Sant Ferriol
[Carrer de Sant Ferriol, 47]
NIT DE REIS. PESSEBRE DE LLUÍS BADOSA I MELCIOR TEIXIDOR
Aquest any el pessebre de Sant Ferriol ens presenta aquella primera nit màgica de Reis, en què tres savis d'orient, seguint un estel meravellós, arriben fins a Betlem per adorar el nen. Un campament reial on els somnis es fan realitat.
Ho organitza: Associació de Veïns de Sant Ferriol.
 
Santuari de la Mare de Déu del Tura
[Carrer de l'Aigua, 12]
ES GUARNIA EL PESSEBRE...
Entre els pessebres històrics documentats  a Olot, un dels més interessants és el que es bastia al Santuari de la Mare de Déu del Tura. Un pessebre català de figures de tradició napolitana, amb el bou de la Verge del Tura com a protagonista.
 
Ermita de Sant Francesc
VOLCÀ DEL MONTSACOPA
PESSEBRE POPULAR
L'any 1881 el doctor Ferrer, rector de la parròquia de Sant Esteve, va iniciar les anades a visitar el pessebre de Sant Francesc. Enguany les escenes han estat realitzades per les persones ateses als serveis d'INTEGRA.

Ho organitzen: Associació d'Amics de Sant Esteve i el Santuari del Tura i Integra, Associació per la Inclusió de Col·lectius de Risc. A partir del 16 de desembre.
 

Podeu baixar-vos el programa sencer en format PDF clicant damunt del cartell de la Mostra. Foto: @OlotCultura.


 
Arxivat a