La científica Adriana Sánchez serà nova ambaixadora de la ciutat d'Olot

És investigadora de la Universitat Lliure de Brussel·les, des d'on ha identificar les cèl·lules que originen el càncer de pell més freqüent

Adriana Sánchez és la nova ambaixadora d'Olot, un nomenament que la fa sentir molt orgullosa.
Adriana Sánchez és la nova ambaixadora d'Olot, un nomenament que la fa sentir molt orgullosa. | Xavier Borràs.
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:37h
Adriana Sánchez (Olot, 1984) és una jove científica de primer ordre que avui ha dit sentir-se "molt orgillosa" de representar Olot arreu del món –especialment a Bèlgica on resideix i treballa en recerques relacionades amb el càncer de pell més comú, el carcinoma basolcel·lular– després que aquest matí, a les nou, el batlle, Josep Maria Corominas, li hagi fet lliurament de la insígnia de la ciutat un cop ha estampat la seva signatura en el Llibre d’Honor de la ciutat. En aquest acte, a més del batlle, hi han estat presents la mare de l'Adriana, Teresa Danés, i el regidor de Cultura, Pep Berga.

Adriana Sánchez Danés és llicenciada en Biotecnologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Biomedicina per la Universitat Pompeu Fabra. És investigadora de la Universitat Lliure de Brussel·les, on estudia els mecanismes que condueixen a la iniciació i progressió del càncer. El 2016, va identificar les cèl·lules que originen el càncer de pell més freqüent –el carcinoma basolcel·lular– i, recentment, ha estat la primera autora d’un estudi, realitzat en col·laboració amb l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron, on s’ha descobert un mètode per a evitar les recaigudes d’aquest mateix càncer. Aquest descobriment obre les portes al desenvolupament de nous tractaments per a evitar les recaigudes amb la combinació de dos inhibidors que s'han provat amb èxit en ratolins i que ben aviat es provarà en humans.


L’Adriana Sánchez resideix des de fa 6 anys a Brussel·les. Va ser durant l’any 2012 que va decidir instal·lar-s’hi a viure per així poder realitzar una estada postdoctoral i continuar la seva carrera investigadora. Tot i la distància, l’Adriana continua l’actualitat de la ciutat, on viu la seva família i on torna, pel cap baix, una vegada al mes.

Científica i artista: una combinació creativa

“Trobo a faltar moltes coses d’Olot: la gent, el temps, la manera de ser..., però també és veritat que hi vinc sovint, una vegada al mes” ha assegurat aquest matí l’Adriana que ha afegit que “m’ha fet molta il.lusió que hagin pensat en mi per a convertir-me en ambaixadora de la ciutat”.

Adriana ha estat des de ben petita vinculada al món artístic d’Olot, no endebades va participar durant 10 anys, des dels 6 anys fins als 16, en els tallers de dibuix i pintura de l’Escola Municipal d’Expressió i, també, en els tallers de pessebrisme dirigits pel mestre Trayter (Associació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa). Aquesta faceta artística, desenvolupada a Olot, ha estat, segons ha manifestat, clau per a desenvolupar el pensament creatiu tan necessari en el món científic. De fet, tot i que en acabat del Batxillerat ja intuïa que es dedicaria al mín científic, va fer el treball de recerca sobre l'evolució del mite de la Ventafocs a Europa. "La tradició artística em va ajudar a desenvolupar l'esperit creatiu, que sempre m'ha anat molt bé", ha reblat, amb el suport i l'entusiasme del regidor Pep Berga, també present a l'acte, que ha manifestat que "pensar que les ciències i les humanitats han d'estar separades és un absurd".
 
El Consell d’Ambaixadors d’Olot
 
Amb el nomenament d’avui, Olot ja compta amb un total de 22 ambaixadors. El 14 de juny de l’any 2012, mossèn Joan Soler –missioner a la diòcesi de Dapaong, al Togo, però que actualment ha tornat a Catalunya– va ser la primera persona que va rebre aquesta distinció. La matemàtica especialista en el càlcul de trajectòries interplanetàries, Elisabet Canalias, el metge dentista Carles Bosch, que viu i treballa a la localitat suïssa de Seewen-Schwyz; i Edgar Illas, professor de la Universitat de Bloomington, a Indiana (Estats Units), han estat  alguns dels olotins que també han rebut aquest reconeixement.
 
El Consell d’Ambaixadors és, juntament amb el Consell d’Alcaldes i els Consells Ciutadans, una de les eines que impulsa l’Ajuntament d’Olot per a copsar i fomentar la participació ciutadana. El seu nomenament té lloc aprofitant la seva estada a la ciutat per vacances. El desembre de 2015 va tenir lloc la primera trobada d’ambaixadors, en la qual cadascun d’ells va exposar la seva visió d’Olot des del seu actual lloc de residència. La reunió també serveix per a explorar vies de col·laboració i les aportacions de cadascun d’ells en el dia a dia de la ciutat.  
 
El Consell d’Ambaixadors d’Olot el conformen:
 
  1. Joan Soler Ribas
  2. Carles Bosch Cos
  3. Martí Bassols Coma
  4. Egar Illas Arau
  5. Dani Arbós Daró
  6. Pau Figueras Barnera
  7. Marc Güell Cargol
  8. Anna Vila Espuña
  9. Remei Capdevila Werning
  10. M. Carme Mateu Pagès
  11. Joan Lluís Albella Corredera
  1. Elisabet Canalias Vila
  2. Aniol Salvador Soy
  3. Amèlia López Huix
  4. Francesc Artigas Ventolà
  5. Alba Oliveras Ferrer
  6. Irene Solé Canet
  7. Ester Sala Bosch
  8. Xavier Canalias Tercero
  9. Valentí Canal Font
  10. Anna Vilanova Bartrolí
  11. Adriana Sánchez Danés
Arxivat a