Es restitueix l'escultura de Miquel Blay al capdamunt del Firal d'Olot

L'emblemàtica obra de l'artista olotí, "La lectura" –que va ser retirada a l'agost per les obres del passeig– ha estat convenientment restaurada

L'escultura de Miquel Blay presidirà a partir d'ara, junt amb la nova font, el Firal d'Olot.
L'escultura de Miquel Blay presidirà a partir d'ara, junt amb la nova font, el Firal d'Olot. | Martí Albesa.
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:13h
Aquest matí de dimarts, 20 de novembre, s'ha procedit a la restitució de l'escultura "La lectura", de l'artista olotí Miquel Blay, en una nova ubicació –al capdamunt del Firal–, d'on va ser retirada l'agost de 2017 a l'inici de les obres del passeig del mateix nom que l'escultor i que es van enllestir durant les Festes del Tura d'enguany.

Segons Marta Mallol, directora del Museu de la Garrotxa, ha finalitzat un procés habitual "quan es tracta de restituir i restaurar peces escultòriques de diversos artistes. En aquest cas, és una obra emblemàtica que ha comportat tot una feina, primer, de revisió per part d'un equip de restauradors per veure el seu estat de deteriorament –la pedra de Girona amb quès està feta pateix molt les inclemències del temps–, després hi ha hagut tot el procés de neteja (estava molt bruta pel fet d'estar a la intempèrie)". Segons Mallol tothom associa el Firal amb Miquel Blay, "un dels artistes més estimats pels olotins, de què se'n senten molt orgullosos, una persona que era molt estimada tot i que va viure molts anys a fora –sobretot a Madrid i a París– i sempre tornava a la seva ciutat, amb la gent que l'esperava i el rebia".

La fidelitat olotina a Blay, en cncret, a aquesta escultura també l'ha comentada el batlle d'Olot, Josep Maria Corominas, ja que durant el procés participatiu els ciutadans van demanar de mantenir-la: "La nostra voluntat és respectar el que es va demanar en el procés participatiu". Segons el batlle, ara, juntament amb la novíssima font, el capdamunt del Firal "torna a tenir l'aspecte que nosaltres volíem".
 

L'assentament de l'escultura, ara del tot restaurada, s'ha fet amb molta cura. Foto: Martí Albesa.


"La lectura", escultura en pedra realitzada el 1918 per Miquel Blay Fàbregas (1866-1936) reprodueix un dels grups escultòrics modelats per a la base del monument dedicat al polític i pedagog uruguaià José Pedro Valera (1845-1879). El monument original ret homenatge a aquest reformador de l'escola pública uruguaiana en una plaça de Montevideo (Uruguai). L'escultura, feta al Taller Oliver amb pedra de Girona, va ser inaugurada el 6 de setembre de 1953. Les altres tres escultures del monument es conserven, també, a Olot: "La joventut", "La llei" i "L'educació". L'escultura "La joventut", que ha estat restaurada recentment, es pot contemplar a l'exposició permanent del Museu de la Garrotxa. Miquel Blay va donar aquestes escultures expressament a l'Escola d'Art perquè els alumnes poguessin tenir models amb què aprendre i treballar.
 

Aquest és conjunt escultòric de Miquel Blay que es pot veure a Montevideo. Foto: Arxiu NG.


Miquel Blay es guanyava la vida amb diferents encàrrec que li feien governs i institucions d'ací i de l'estranger per a fer conjunts monumentals, dedicats a polítics i personatges il·lustres.

Blay va ser primera medalla a l'Exposició Universal de París el 1900, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando i director de l'Acadèmia Espanyola de Belles Arts de Roma. Tota la seva obra es caracteritza per un naturalisme extrem. La capital de la Garrotxa va commemorar el 2016 l'Any Blay, amb un seguit d'exposicions i retrospectives de les seves obres, moltes de les quals es poden veure el Museu de la Garrotxa a Olot.
Arxivat a