Engega una campanya per a evitar les nafres per pressió a la Garrotxa

#GarrotxaSenseÚlceres aplega, per primera vegada, tots els agents de salut de la comarca, incloses les nou residències geriàtriques al territori

Unes infermeres posen unes turmelleres a un pacient de l'Hospital d'Olot per a evitar que s'ulceri la pell dels peus per pressió.
Unes infermeres posen unes turmelleres a un pacient de l'Hospital d'Olot per a evitar que s'ulceri la pell dels peus per pressió. | Martí Albesa.
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:34h
Les llagues, nafres o escares –científicament anomenades úlceres per pressió (UPP) o per decúbit- són lesions que afecten la pell però que poden traspassar-la arribant a l’os, al múscul o a altres estructures de sustentació. S’originen per mecanismes com la pressió, la fricció o la cisalla i provoquen l’aixafament i la mort o necrosi dels teixits. Just avui, a la Sala d'Admissions de l'Hospital d'Olot, Carme Pastor, Marta Espona i Neus Domènech, han presentat la campanya #GarrotxaSenseÚlceres, amb què els agents de salut de la Garrotxa volen formar educadors i familiars per a prevenir aquestes malures.

Amb l'objectiu, doncs, d'aconseguir fer minvar la prevalença de les úlceres per pressió entre els garrotxins s'ha editat un tríptic informatiu per a explicar a sanitaris, cuidadors i ciutadans, en general, quines són les pràctiques correctes per a prevenir-ne l’aparició. Amb la novetat, a més, que els tres missatges que conté la publicació –les accions que no s’aconsellen, les que sí, i les situacions en què s’ha d’estar alerta– han estat il·lustrats amb dibuixos de la il·lustradora garrotxina Roser Matas, que utilitza com a protagonistes el gegant i la geganta  la faràndula olotina.
 

Neus Domènech, Carme Pastor i Marta Espona han presentat la iniciativa a l'Hospital d'Olot. Foto: Martí Albesa.


A la Garrotxa la prevalença d'aquestes úlceres és més baixa que a l'Estat

Durant la presentació de la campanya –que ha comptat amb la participació a la planta de pal·liatius d'un malalt al qual s'han aplicat unes turmelleres– ha restat palès que tot i que la Garrotxa fa prou bé els deures per prevenir aquestes nafres per pressió entre els malalts, encara cal empènyer-hi més i millor. No endebades, le xifres són prou clares: en els pacients inclosos en programes d’atenció domiciliària d’atenció primària, segons el darrer estudi estatal (impulsat pel el Grupo nacional para el estudio y asesoramiento en úlceras por presión y heridas crónicas), les úlceres afecten un 9,11% dels usuaris, independentment de la seva edat i diagnòstic; per contra, a la Garrotxa els Centres d’Atenció Primària compten que hi ha una prevalença del 5,03%, quatre punts per sota la mitjana –dels 450 pacient que són usuaris d'atenció domiciliària.

La necessitat d’intervenir en aquest àmbit, que va néixer de les infermeres de la comissió d’úlceres i ferides de la Fundació Hospital d’Olot, les ha aplegades, per primer cop, amb els centres d’atenció primària de l’ICS de la comarca, a la qual s'hi sumen les nou residències geriàtriques de la Garrotxa (Santa Maria del Tura, El Mirador del Puigsacalm, Sant Jaume, Montsacopa, La Tardor, La Salut, Edat 3, La Caritat i Torreblanca). Per primera vegada, doncs, els diferents agents de salut de la comarca s’uneixen per donar un mateix missatge a sanitaris, cuidadors i persones: les úlceres són un problema que podem evitar!
 

Al tríptic s'hi eplia què és aconsellable, què no l'és i quines són les situacions d'alerta. Foto: @hospiolot/Roser Matas.


Les claus de la prevenció són: la valoració de la pell i la seva cura, la mobilització dels pacients, la utilització de superfícies especials per al maneig de la pressió, la nutrició adequada i el suport sanitari. Aquests són alguns dels missatges que volen fer arribar els professionals d’infermeria a totes aquelles persones que tenen al seu càrrec pacients grans que poden patir llagues o úlceres per pressió.

Els pacients que més acostumen a patir aquest tipus de ferides són els malalts crònics i enllitats perquè, en la majoria d’aquests casos, no es poden recol·locar tot sols si hi ha una pressió d’aquest tipus. Les zones d’ulceració més freqüents són els ossos del maluc, els talons i la part inferior de l’esquena, a l’alçada del sacre.

La intervenció i l’actuació sota els criteris de la nova guia de ferides és fonamental per la prevenció i curació d’aquestes lesions.