Tres emprenedors iniciaran abans de Nadal l'activitat d'El Taller dels Sastres

L'Ajuntament ha llogat els establiments per a oferir-los-els, a un preu més assequible durant un termini màxim de tres anys

16 de novembre del 2018
Actualitzat a les 10:12h
El carrer dels Sastres, al Nucli Antic d'Olot.
El carrer dels Sastres, al Nucli Antic d'Olot. | Arxiu NG.
Un taller d’estampació i disseny, un altre de tapisseria i de restauració de mobles i un de costura creativa seran els primers que participaran del projecte El Taller dels Sastres, amb el qual l’Ajuntament d’Olot vol ajudar a dinamitzar aquest sector del Nucli Antic. Ara s’inicien les obres per a posar al dia els establiments, fins ara desocupats, en una prova pilot que es preveu que es pugui anar ampliant a altres carrers del centre i que és previst que s'inauguri abans de les festes d'aquest Nadal, segons va fer saber aquest dijous el regidor de Promoció Econòmica d’Olot, Estanis Vayreda, que va comparèixer a la seu municipal amb dos dels emprenedors, Oriol Carbonell i Anna Herrero, a més de Carlota Rodríguez de l'associació La Iera, que s'encarreguen de dinamitzar aquest tipus de propostes.
 
Un total de sis emprenedors van presentar el seu projecte per formar part del projecte El Taller dels Sastres. Emprenedors de sectors com la ceràmica, l'ornamentació, la confecció i el disseny de moda, la joieria, el gravat, la il·lustració i el torn van interessar-se per entrar a formar part d’aquesta iniciativa que promou l’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG, i amb la col·laboració de l’associació La Iera, amb l’objectiu de diversificar l'oferta cultural i econòmica del Nucli Antic i posar en ús els locals desocupats.
 

Oriol Carbonell, Estanis Vayreda, Anna Herrero i Carlota Rodríguez durant la presentació. Foto: Martí Albesa.

 
Un jurat format per dotze experts va seleccionar les propostes dels 3 emprenedors que finalment emprendran la seva activitat d'El Taller dels Sastres. Es tracta de Georgina Artigues i Oriol Carbonell amb el Taller 1/30, especialistes en disseny i dedicats a l’estampació en serigrafia per a realitzar productes decoratius i joguines personalitzades; Bibiana Gerez, amb l’Atelier, especialitzada en la confecció i que oferirà tallers de costura i d’altres relacionats amb el món dels fils i de les agulles, com ara macramé, estampació de teles, taller de nines, etc. –disposarà d’una zona de bescanvi de teles i una biblioteca de patrons, que seran activitats gratuïtes per a crear xarxa–; i,I també, Anna Herrero, de Verd.deGris, que realitzarà treballs de restauració de mobles, tapisseria, creació de petits objectes, confecció de coixins i elements de roba per a la llar. En tots els espais, s’hi oferiran tallers i formacions per a diferents públics.
 
Una vegada triats els locals i l'activitat que s'hi farà, l’Ajuntament d’Olot inicia les adequacions dels espais. El Consistori ha llogat els establiments per a oferir-los als emprenedors, a un preu més assequible (per un termini màxim de tres anys), i després de realitzar-hi els treballs per posar-los al dia. Els locals varien entre els 40 i els 70 metres quadrats amb lloguers que no depassen els 150 euros mensuals, per bé que només en paguen el 50% (l'altra meitat va a càrrec del municipi). De fet, segons Vayreda, la inversió en els tres locals gira entorn dels 20.000 euros, amb el benentès que passats tres anys els emprenedors o bé podrien arribar a acords amb els propietaris per continuar estatjant-se en els locals o bé renovar amb l'Ajuntament tres anys més l'estada.
 

Carlota Rodríguez, de La Iera, l'associació que s'encarregarà de dinamitzar el projecte. Foto: Martí Albesa.


El Taller dels Sastres és una acció que forma part del PIAM del Nucli Antic i que vol facilitar l'obertura de nous negocis i l'accés a espais a professionals vinculats al sector cultural, artístic, artesà i de comerç tradicional i de proximitat. La iniciativa és vertebrar activitats permeables amb l’entorn i amb aparadors vius. Els negocis que s’obrin com a resultat del projecte s’han de coordinar entre ells i crear un equip, i tindran la responsabilitat, conjuntament amb els veïns, comerciants i associacions com La Iera, de donar vida al barri i organitzar, com a mínim, dues vegades l’any algun acte públic, coincidint amb festivitats com Sant Lluc o Nadal.
 
El Taller dels Sastres s’inicia ara com a prova pilot i ja es preveu, segons va explicar el regidor Vayreda, una segona fase. La voluntat és continuar la recuperació de comerços artesans que hi havia hagut aquesta zona, reivindicar la figura de l’aprenent i dels oficis i impulsar la creació de nous projectes empresarials singulars dins el municipi. 
 
També, forma part del PIAM del Nucli Antic l’obertura com a espai de coworking dels antics Magatzems Guitart. Ja han començat les obres per condicionar Can Nyera en un espai per a emprenedors. Paral·lelament, s’està a punt d’adjudicar l’elaboració de l’estudi d’habitatge i el projecte de nova plaça al costat del santuari del Tura, entre altres accions sorgides del procés participatiu.
 
Arxivat a