Els animalistes denuncien que es fa servir el lleó Simba per a fotos eròtiques

La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals exigeix a la Generalitat el decomís del felí que és a Sant Jaume de Llierca

Mada Simbae ha penjat en diverses xarxes socials fotos de to pujat amb el lleó.
Mada Simbae ha penjat en diverses xarxes socials fotos de to pujat amb el lleó. | @simbae_simbae/instagram.
15 de novembre del 2018
Actualitzat el 04 de desembre a la 13:41h
La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) exigirà a la Generalitat de Catalunya el decomís del lleó Simba, que viu com una mascota en una finca de Sant Jaume de Llierca, després que s'hagi sabut no solament que els propietaris del felí –Eloi Cardellach i Mada Simbae– no compleixen, segons els animalistes, les condicions d'un nucli zoològic, sinó que Mada Simbae ha penjat als seus comptes de diverses xarxes socials fotos eròtiques amb el lleó, tot contravenint el benestar de l'animal, per bé que aquesta dona brasilera deia al seu compte d'Instagram que la foto (que ja ha fet desaparèixer) té tot el sentit, ja que reflecteixen "La mujer y el animal en estado puro. El amor es la esencia de la vida es el pilar de la naturaleza".

Com que es tracta d'un animal salvatge considerat, a més a més, potencialment perillós, el mes de juliol de 2018 des de FAADA van sol·licitar una inspecció de les instal·lacions als Agents Rurals. De fet, segons els animalistes, les necessitats etològiques bàsiques d'un animal d'aquesta espècie no es poden garantir en el domicili d'un particular, i, a banda, cal comptar amb els riscos pel que fa a la seguretat per a les persones, que són altíssims i impliquen l'incompliment de la normativa vigent.

Encara que després de la inspecció les autoritats van al·legar que la família disposava dels permisos corresponents i van indicar haver-los informat que l'animal havia de romandre al recinte autoritzat com a nucli zoològic, en les xarxes social els propietaris han seguit publicant imatges de Simba fora d'aquestes instal·lacions, on segons la llei hauria allotjar-se. "Com si això no fos suficient –al·leguen des de FAADA–, darrerament el lleó s'ha convertit fins i tot en l'involuntari protagonista de sessions fotogràfiques en què es veu a la propietària de l'animal completament nua damunt d'ell en diferents postures".
 

El lleó Simba va rebre permís de l'Administració per viure a la finca de Sant Jaume de Llierca. Foto: CCMA.


L'administració va atorgar als propietaris de l'animal l'autorització corresponent tot i que no disposaven de nucli zoològic, i van acabar concedint-los-en per silenci administratiu. A més, segons la Normativa d'Aplicació, la inscripció en el registre de nuclis zoològics d'aquest centre suposadament ha estat possible pel mateix informe favorable de la Comissió tècnica d'animals salvatges de la Generalitat de Catalunya.

Però, segons afirma Anna Estaran, advocada de FAADA, "possiblement, el problema de base sigui l'Ordre de 23 de desembre de 1991, d'establiment de mesures necessàries per al manteniment d'animals salvatges en captivitat, ja que la normativa no contempla ni fa esment del benestar dels animals". La Generalitat, diuen els animalistes, tindria a les mans la possibilitat de modificar aquesta norma i exigir l'avaluació per part d'experts de les condicions de vida dels exemplars afectats, "però prefereixen tolerar situacions com aquesta, que una dona pugui tenir a un animal salvatge per exhibir-se nua sobre d'ell en RRSS".

Els amos de Simba s'emparen tot al·legant que es tracta d'un lleó "rescatat" i que el lloc en el qual l'acullen és un santuari. A més, tal com han declarat als mitjans, tenen la intenció de fer-lo criar, tot argumentant que l'animal "també té drets: tenir la seva dona i els seus nadons".

Segons FAADA, la finca de Sant Jaume de Llierca no té res a veure amb un veritable santuari, ja que la condició innegociable és la no-reproducció amb l'objectiu d'evitar que més animals hagin de viure en captivitat i allunyats del seu entorn natural. En un santuari real tampoc no es permeten les interaccions directes entre humans i animals salvatges més enllà de les estrictament necessàries per a l'atenció veterinària o, en algunes ocasions, l'alimentació. No es compren ni es venen animals, i s'accepten tan sols exemplars procedents de decomisos, cessions o rescats. "En definitiva diuen–, l'objectiu d'un santuari és garantir el benestar dels animals que acullen i adequar els espais a l'hàbitat natural de l'espècie. No és, ni de lluny, passejar per la cuina o realitzar sessions fotogràfiques eròtiques amb ells".

En aquest cas i, contràriament a les al·legacions per part de la família d'un possible rescat, segons els animalistes el lleó va néixer a Mundo Park, un zoològic de Sevilla que va ser denunciat el 2011 per la Fundació Igualtat Animal per tràfic d'animals i que es coneix perquè fa cria continuada de lleons, tigres i altres animals, els cadells dels quals són després enviats a indrets desconeguts.

Des de FAADA exigeixen a les autoritats que modifiquin amb la màxima urgència la normativa, no solament per al benestar dels animals en concret, sinó també per a posar fi al comerç i al tràfic il·legal d'animals salvatges. Demanen, a més a més, el decomís de Simba, que ja compta amb un centre de rescat real que podria acollir-lo.