Plagues

El CREAF participa en una jornada sobre l'eruga del boix el pròxim 29 de novembre

Organitzada conjuntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa tindrà lloc a l'INS La Garrotxa d'Olot amb l'objectiu d'aportar resultats dels seguiments i propostes de gestió d'aquesta plaga a Catalunya

per Xavier Borràs , Olot, 14 de novembre de 2018 a les 13:45 |
Una papallona del boix en el vidre d'un finestral d'una casa a la Vall d'en Bas. | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els dos darrers anys, la papallona del boix (Cydalima perspectalis) ha provocat seriosos danys als boixos ornamentals i a les boixedes naturals de la Garrotxa i de les comarques veïnes fins al punt que es creu que molts boixos tenen molt compromesa la seva supervivència. La invasió avança irremeiablement pel territori català i el pronòstic és que s’estengui arreu on hi ha presència de boix (Buxus semprevirens).

Amb l'objectiu de d'exposar com s’ha produït aquesta invasió a Catalunya, donar a conèixer els resultats dels seguiments efectuats durant el 2018 i, alhora, informar de la situació a Europa i de les iniciatives que es proposen, el CREAF (Centre de recerca Ecològica i aplicacions forestals) –conjuntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa–, participen el pròxim dijous 29 de novembre en una jornada gratuïta (cal inscriure-s'hi contactant amb Eva Calm [972 26 46 66 – A/e: eva.calmp@gencat.cat]).


La jornada és especialment adreçada a tècnics responsables d’espais verds urbans (parcs i jardins), a gestors d’espais naturals, a especialistes d’empreses de control de plagues i, també, a tota aquella persona que vulgui aprofundir en la dinàmica natural d’aquesta invasió biològica.

També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat.


Programa de la Jornada

8.45 h Inscripcions i lliurament de la documentació.

9.15 h Presentació de la jornada. Representant de l’Ajuntament d’Olot.
9.30 h Problemàtica, estudis realitzats i mesures de gestió de Cydalima perspectalis a Galícia
Sra. Rosa Pérez-Otero, Estación Fitopatológica de Areeiro. Diputación de Pontevedra.
10.15 h Crònica de la invasió a la Garrotxa. Sr. Emili Bassols, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
10.45 h Resultat del seguiment de la biologia i la fenologia de la papallona del boix. Sr. Jordi Artola, Olot Natura.
11.15 h Seguiment de Cydalima en vivers. Sr. Josep M. Pagès, Associació de Viveristes de Girona.

11.30 h Pausa

12.00 h Resultat de l’assaig dels diferents tipus de tractaments. Sra. Sandra Las Heras, Orius, Solucions entomològiques.
12.30 h El control de l’eruga del boix en parcs i jardins. Sra. Isabel Pujadas, Servei de Sanitat Vegetal, DARP.
13.00 h Evolució de la plaga a l’àmbit europeu. Estratègies de lluita i de control a França. Sra. Míriam Sangerman, Secció de Boscos i Recursos Forestals dels ST del DARP, a Girona.
13.30 h Alerta forestal de la papallona del boix. Un projecte de ciència ciutadana per conèixer l'estat de salut dels boscos. Sr. Jordi Vayreda, CREAF.
13.45 h Debat.
14.00 h Cloenda de la jornada. Sra. Elisabeth Sánchez, directora dels ST del DARP a Girona.
 

Programa de la jornada que dur`a terme el CREAF. Foto: @CREAF_ecologia.

 

Participació