El PEHOC fa una visita històrica a Sant Feliu de Pallerols

El Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca també va presentar divendres els guanyadors dels Premis Salvador Reixach

Fins a vint persones van participar en aquesta nova sortida del PEHOC.
Fins a vint persones van participar en aquesta nova sortida del PEHOC. | PEHOC.
Redacció
14 de novembre del 2018
El diumenge passat, 11 de novembre, el Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca (PEHOC) va organitzar una sortida matinal a la població de Sant Feliu de Pallerols per a conèixer, de la mà de l’historiador local Xavier Solà, els indrets més singulars de la història d'aquesta població garrotxina.

L’itinerari va començar just al davant del molí de la Conqueta, al costat del riu Brugent, un símbol dels molts de molins que en època remença van formar part del paisatge urbà de la vila. Tot seguit, la visita va seguir pels estrets carrers que menen a l’església parroquial, de principis del segle XVII, però assentada sobre una primitiva església romànica. El guia va comentar el que va significar l’antiga sagrera o espai sagrat, la ubicació de l’antic cementiri així com les restes de l’antiga muralla.

L’itinerari va prosseguir cap al Firal o centre neuràlgic de la vila, i pel camí ral o de Sant Sebastià, on es troba l’ermita del mateix nom, el carrer del Puig amb l’antiga rectoria. A la vegda es van poder observar moltes edificacions molt ben datades gràcies al seguit de llindes que conserven i retolades amb el nom original de cada lloc.

En definitiva, va ser una visita realment molt interessant que va satisfer moltíssim la vintena de persones que hi van prendre part. La sortida va acabar amb un vermut per a tots els participants.
 

Instantània de la presentació dels Premis Salvador Reixach. Foto: PEHOC.


Presentació dels treballs guanyadors dels Premis Salvador Reixach

Tal com constava a les bases dels premis i dins el programa del cicle de xerrades del PEHOC del curs 2018/19, divendres passat es va fer, a l’Orfeó Popular Olotí, la presentació dels treballs guanyadors dels XVIII premis Salvador Reixach pel que fa a treballs de recerca de batxillerat i projectes finals de cicles formatius.

Van participar-hi els alumnes següents :

— Ariadna Nogué Serra,  guanyadora del projecte final, “Workshop RCR”, en modalitat d’ Arts i Comunicació.
— Joana Cabratosa Pons, guanyadora del treball de recerca,Joan Cabratosa Font, de la República als camps de la mort”, en la modalitat d’Estudis Comarcals.
— Núria Jaén López, guanyadora del treball de recerca, “Filtrem-nos. Estudi de filtres fotogràfics i creació d’un projecte artístic”, en la modalitat d’Arts Aplicades i Disseny.
— Marc Casals Pagès, guanyador del treball de recerca, “Els Pastors a Catalunya. Passat, present i ... futur?”, en la modalitat d’Estudis Socials.

També es van passar unes seqüències del documental Petjades sense rastre, de Neus Pagès, guanyadora, juntament amb Marc Casals, en la mateixa modalitat, i que no va poder assistir a l’acte.

Totes les presentacions van ser molt interessants i tant el públic assistent com el mateix PEHOC les van valorar molt positivament.