FOTOS El Lluèrnia, el festival del foc i de la llum d'Olot en la seva essència

El certamen va presentar divendres més de 50 instal·lacions amb nous itineraris

Un dels muntatges del Lluèrnia 2018
Un dels muntatges del Lluèrnia 2018 | Martí Albesa
Martí Albesa
11 de novembre del 2018
Actualitzat a les 8:30h

Lluèrnia, el festival del foc i de la llum d'Olot, se celebrarà enguany el proper dissabte, 10 de novembre, des de la posta del sol fins a mitjanit. Per bé que és un festival de curta durada és, igualment, molt intens, i vol ser una festa participativa amb el foc i la llum com a protagonistes, de manera que evoquin l'entorn volcànic i de sant Martí (11 de novembre), sacralització cristiana del déu Mart, que s’associa a la matança del porc, a la bonança de l’estiuet del seu nom, a la llar, i a la llum (l’arc de Sant Martí) i per origen al foc, ja que també podria ser la despaganització del mite de Prometeu, l’heroi que pren el foc als déus i el dona als humans.

La presentació d'aquesta sisena edició del certamen es va fer fa uns dies al Museu dels Sants d'Olot, amb la presència de Xevi Bayona i Marta Aumatell, per part de l'organització, del regidor Pep Berga, per part de l'Ajuntament –que hi dona ple suport– i d'un dels artistes, Tom Carr, escultor de la llum amb una llarga trajectòria i reconeixement internacional, que acompanyarà els "enlluernats" pel passeig basàltic, vora el riu, en un itinerari lumínic de més de 400 metres que vol ressaltar l’entorn natural, a contrallum, i el silenci, segons va explicar ell mateix.
 

Presentació de les últimes novetats del Lluèrnia Foto: Martí Albesa

 

«Sota una col», l'Hort de la Llum del Lluèrnia 2016. Foto: Martí Albesa


Com cada any artistes visuals i professionals creatius d’àmbits ben diversos acompanyaran els alumnes de les Escoles d’Art de Catalunya i dels Instituts i escoles d’Olot i la Garrotxa que, amb les seves instal·lacions efímeres, redescobriran els espais quotidians amb una nova mirada.

Després de la suspensió del festival l’any passat per la coincidència amb la gran manifestació per reclamar la llibertat dels presos polítics, enguany la pràctica totalitat de les propostes són les que estaven previstes per a la passada edició. De fet, tots els autors van acceptar la proposta de guardar el seu projecte fins aquest any i solament les instal·lacions que presentaven els alumnes de diverses escoles participants i que es van poder veure en diferents formats i modalitats, són una novetat en la present edició.

Inauguració i la fumarola de Lluèrnia

La programació prèvia a Lluèrnia començarà aquest dimecres 7 de novembre amb Lluèrnia Lumière, un espai presentat i comissariat per Jordi Teis, que lligarà el cinema amb el festival, i que compta amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

A Lluèrnia Lumière –dimecres 7 a les 19:30 als Catòlics– es podran veure tres curts, un d’ells Fosca Llum, és un curt de ficció dirigit per Martí Pellicer que ha estat rodat durant dues edicions de Lluèrnia, a partir de la percepció del festival per un noi invident.
 

Detall d'una de les instal·lacions del Lluèrnia 2015. Foto: Martí Albesa


El dijous 8 a les 19:30 al Casino, amb la col·laboració del COAC Delegació del Ripollès-Garrotxa, es podrà seguir la conferència del doctor arquitecte Xavier Monteis. En el mateix acte, s’inaugurarà l’exposició de fotografia de Tat Vilarrasa, patrocinada per l’ICCO .
També, el dijous, a les 8 del vespre, comencen les sessions d'Human Brush, al Teatre Principal d’Olot, ofert amb la col·laboració del Teatre Principal d’Olot, que presenta a Vincent Glowinski, coreògraf, grafiter i artista visual que transforma els seus dissenys en videoart. Una recerca contínua de l’essència de la relació entre cos i dibuix.


Més de 50 instal·lacions en un nou itinerari, de què més de 20 són de centres educatius a partir de 0 anys fins escoles i universitats.


Lluèrnia s’expandeix cap a fora d’Olot i divendres a partir de les 19:30 al Molí Fondo de Sant Joan les Fonts, coordinat per Xavier Ruscalleda, es podrà veure la intervenció Oberdada, del col·lectiu Refugis, cabanes i altres construccions efímeres i la sessió de Contes a la vora del foc, a càrrec de la companyia Besllum de Balears, la instal·lació Semovents, una sorpresa nocturna, i altres intervencions.

També el divendres, es posaran en marxa algunes de les instal·lacions que poden quedar preservades, és el cas de l’Aranya (Pause) de Jordi Hidalgo a l’Hospici, la Sfera de Xevi Bayona i Alex Posada a la plaça de Braus, o el mural Llum.
 

«Teixint vides», l'espectacular espectacle de la Fura dels Baus i la Fageda, al Lluèrnia 2016. Foto: Martí Albesa


Una de les activitats que ha començat durant aquesta setmana prèvia és Lluèrnia Kids, l’espai pensat perquè els nois i noies de la ciutat puguin experimentar amb llum i que l’any passat va tenir un bon èxit. El disseny de l’activitat ha estat a càrrec de Marian Vayreda que ha comptat amb el suport tècnic de l’Institut de Ciències Fotòniques ICFO. Com a novetat, Lluèrnia Kids incorporarà, el Llumí, un espai taller pensant pels nens i nenes de 0 a 5 anys, dissenyat i conduït per professores i alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Serveis a la Comunitat de l’IES Montsacopa.

Divendres, Lluèrnia s’expandeix cap al Molí Fondo de Sant Joan les Fonts on es podran veure diverses activitats durant tot el vespre i nit


El programa

Es presentaran un total de més de 50 instal·lacions i l’espectacle final Big Dancers càrrec de la companyia El Carromato de Cadis. Podem destacar, com sempre, l’Hort de la Llum, que aquest any estrena ubicació a la Plaça de la Rodes, sota el títol O. L’Hortolà d’aquest any és l’estudi d’arquitectura Bosch- Capdeferro, un prestigiós estudi que el 2010 va rebre la Menció Especial Arquitecte Emergent del Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània - Mies van der Rohe Award.

Una altra instal·lació de gran format -...the silence after, de Tom Carr –de qui ja hem parlat més amunt– al passeig basàltic, i al carrer Terrassa, Entreintermitències, una proposta gestionada pels voluntaris que promet ser una autèntica sorpresa de caràcter urbanita, amb contrast amb la instal·lació anterior.

A la plaça de Braus, la Sfera, una instal·lació de Xevi Bayona i Alex Posada amb 317 bombetes creant una semi esfera de 5 metres de diàmetre i més de mil miralls que permetran generar als espectadors la percepció visual de tota una esfera amb perfecte sincronització entre la música i cadascuna de les seves bombetes.

També formen part del programa les propostes dels alumnes de les escoles d’art i disseny d’Olot, Terrassa, Rubí, Vic i Reus, EINA i Belles Arts de la Universitat de Barcelona. 
 

Podeu consultar tot el programa clicant aquí

 

El logo del Lluèrnia d'enguany Foto: @lluernia.

El logo del Lluèrnia d'enguany Foto: @lluernia.

Arxivat a