Economia

El Suprem es repensa ara la sentència sobre els impostos de les hipoteques

L'alt tribunal admet que reconsiderarà la resolució que assignava als bancs el pagament del cost tributari dels crèdits hipotecaris per la seva "enorme repercussió econòmica i social"

per Redacció, 19 d'octubre de 2018 a les 16:19 |
Façana principal del Tribunal Suprem | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'endemà que el Tribunal Suprem dictés una sentència que estableix que és el banc i no el client qui ha de pagar l'impost d'una hipoteca, l'alt tribunal ha repensat la seva resolució. En una nota pública emesa aquest divendres al migdia, el Suprem fa marxa enrere en la sentència. Diu ara que reconsiderarà la resolució que assignava als bancs el pagament del cost tributari dels crèdits hipotecaris per la seva "enorme repercussió econòmica i social".

Així doncs, es convocarà un ple del Suprem per debatre si es confirma la sentència que significava en un canvi de jurisprudència ja que, per altra banda, hi ha diversos recursos pendents de resoldre al respecte. A més, el president de la sala tercera del Suprem -qui ha emès aquesta comunicació- també ha precisat que la decisió de canviar la llei sobre transmissions patrimonials pot tenir una "enorme repercussió econòmica i social".  A nivell econòmic, s'estima que els bancs haurien de pagar prop de 4.000 milions d'euros als clients. 


La sentència que havia de canviar la jurisprudència

La sentència sobre la qual es basava el Suprem per canviar la jurisprudència es va emetre el 16 d'octubre i establia que eren les entitats bancàries qui havien d'assumir els impostos derivats dels actes jurídics en les estructures de préstecs amb garantia hipotecària. Per dir això, tenia en compte que el negoci és la hipoteca, i que l'únic interessat en que això s'elevi a una escriptura pública és l'entitat bancària.


D'aquesta manera, el tribunal anul·lava l'article 68.2 del reglament d'impostos que es va aprovar per Real Decret 828/1995 del 25 de maig, tot i que comptava amb un vot particular del magistrat Dimitry Berberoff, que considerava que s'havia de mantenir la jurisprudència anterior, i un vot concurrent -també discrepant, però amb una altra interpretació- emès pel magistrat Nicolás Maurandi, que creia que la sentència havia d'incidir en l'existència de dos impostos en els actes jurídics documentats, i en el principi de capacitat econòmica previst en l'article 31 de la Constitució.

Les conseqüències econòmiques de la sentència, però, van tardar poques hores a arribar. Els títols bancaris al selectiu Íbex 35 van registrar, aquest dijous, fortes pèrdues al migdia que, en casos, van arribar al 10%.

Nota del Tribunal Suprem sobre l'impost d'hipoteques by naciodigital on Scribd

 

Participació