A la presentació del Lluèrnia 2018 hi van intervenir (d'esquerra a dreta): Tom Carr, Xevi Bayona, Pep Berga i Marta Aumatell. Foto: Martí Albesa.
Més de 50 instal·lacions en un nou itinerari, de què més de 20 són de centres educatius a partir de 0 anys fins escoles i universitats.Lluèrnia s’expandeix cap a fora d’Olot i divendres a partir de les 19:30 al Molí Fondo de Sant Joan les Fonts, coordinat per Xavier Ruscalleda, podrem veure la intervenció Oberdada, del col·lectiu Refugis, cabanes i altres construccions efímeres i la sessió de Contes a la vora del foc, a càrrec de la companyia Besllum de Balears, la instal·lació Semovents que esperem sigui una sorpresa nocturna i altres intervencions que ens aniran acompanyant al llarg de la nit.
També el divendres, es posaran en marxa algunes de les instal·lacions que poden quedar preservades, és el cas de l’Aranya (Pause) de Jordi Hidalgo a l’Hospici, la Sfera de Xevi Bayona i Alex Posada a la plaça de Braus, o el mural Llum.
Una de les activitats que començarà durant aquesta setmana prèvia és Lluèrnia Kids, l’espai pensat perquè els nois i noies de la ciutat puguin experimentar amb llum i que l’any passat va tenir un bon èxit. El disseny de l’activitat ha estat a càrrec de Marian Vayreda que ha comptat amb el suport tècnic de l’Institut de Ciències Fotòniques ICFO. Com a novetat, Lluèrnia Kids incorporarà, el Llumí, un espai taller pensant pels nens i nenes de 0 a 5 anys, dissenyat i conduït per professores i alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Serveis a la Comunitat de l’IES Montsacopa.
Divendres, Lluèrnia s’expandeix cap al Molí Fondo de Sant Joan les Fonts on es podran veure diverses activitats durant tot el vespre i nit
El programa
Es presentaran un total de més de 50 instal·lacions i l’espectacle final Big Dancers càrrec de la companyia El Carromato de Cadis. Podem destacar, com sempre, l’Hort de la Llum, que aquest any estrena ubicació a la Plaça de la Rodes, sota el títol O. L’Hortolà d’aquest any és l’estudi d’arquitectura Bosch- Capdeferro, un prestigiós estudi que el 2010 va rebre la Menció Especial Arquitecte Emergent del Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània - Mies van der Rohe Award.
![]()
L'escultor de la llum, Tom Carr, farà una instal·lació al passeig basàltic vora el riu. Foto: Martí Albesa.
Una altra instal·lació de gran format ...the silence after, de Tom Carr –de qui ja hem parlat més amunt– al passeig basàltic, i al carrer Terrassa, Entreintermitències, una proposta gestionada pels voluntaris que promet ser una autèntica sorpresa de caràcter urbanita, amb contrast amb la instal·lació anterior.
A la plaça de Braus, la Sfera, una instal·lació de Xevi Bayona i Alex Posada amb 317 bombetes creant una semi esfera de 5m de diàmetre i més de mil miralls que permetran generar als espectadors la percepció visual de tota una esfera amb perfecte sincronització entre la música i cadascuna de les seves bombetes.
També formen part del programa les propostes dels alumnes de les escoles d’art i disseny d’Olot, Terrassa, Rubí, Vic i Reus, EINA i Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
Un any més totes les escoles d’Olot i rodalies participaran en una instal·lació col·lectiva, l’Animalari del Firal, els dibuixos d’animals dels nens, de totes mides i formes, ballaran al ritme de la música de Camille Saint-Sëns El carnaval dels animals. Igualment, l’IE Salvador Vilarrasa de Besalú i els IES Montsacopa, IES Garrotxa d’Olot i el Bosc de la Coma hi participaran amb les seves instal·lacions.
La companyia Pim, pam, pum, foc! ens convida a visitar el seu local a Cau de diables i com cada any l’AOAPIX presenta una instal·lació immersiva sota el nom A la velocitat de la llum.
Alguns artistes que han participat a Lluèrnia en anys anteriors repeteixen amb noves propostes, és el cas de Gonzalo Martín que presenta Mur d’ombres, o Clara Grezner, David Tortajada, el Tandem Trias-Laguarta i Josep Fernàndez Margalef.
La gredera del Montsacopa acollirà una gran instal·lació de Lola Solanilla, Gall, gallina o pollet, per a la qual es necessiten més de 150 col·laboradors, que promet descobrir un espai poc conegut pel gran públic i reformular un paisatge oníric.
Es torna a proposar una instal·lació de foc, amb uns clàssics del festival com són el Taller de Magnèsia, que muntaran les seves escenografies dins mateix del Cementiri Municipal amb Il·luminàncies.
![]()
«Hellcome», la suggerent porta d'entrada a l'infern que proposa el grup ETSAB-UPC amb Xavier Solsona al capdavant. Foto: @lluernia
El grup de la ETSAB-UPC liderat per Xavier Solsona, que l’any 2016 va presentar el premiat Lavagueram, enguany vénen amb Hellcome, una suggerent porta d’entrada a l’infern.
Un any més la participació en el programa Transefímers de la Xarxa Transversal, porta a Olot a Glòria Gimenez Carrillo des de la MAU de Granollers, amb un experiment de foc a partir del motor Sterling, dissenyat per l’edició de l’any passat, i Marc Sellarés, de Manresa, que instal·larà Memòria, una obra de foc, homenatge als morts d’Olot en la Guerra Civil. Hands a lot, de Joan Riera i Aniol Coll, ens evocarà el monòlit misteriós de 2001, d’Stanley Kubrick, en una instal·lació de gran format al Firal dels Bous.
Dins del programa també es podran veure les propostes procedents de 4 entitats que acollim amb molt de gust, es tracta de La creu Roja, l’Encesa dels Il·luminats de Juià, el Club Skate Olot i la Residència Ntra. Sra. Del Tura.
Crida al voluntariat
Així mateix, l’operatiu del dia 10 necessita una gran quantitat de voluntaris i voluntàries que es responsabilitzin d’un seguit de tasques del tot variades, des de l’atenció al públic a l’ajuda tècnica per a les instal·lacions, del repartiment del programa i la venda d’espelmes de Càritas, a l’ajuda al desmuntatge de les instal·lacions.
Tothom és convidat a participar-hi omplint el formulari que es troba al web www.lluernia.cat.