Una consulta popular identificarà les dones més intrèpides de la Garrotxa

En el marc del projecte europeu netRAW (Network for Rural Active Women), centrat en experiències de zones rurals de França, Catalunya i Grècia

Erika Zarate, a primer terme, i Carla Güell –ambdues en nom de Resilience Earth– van presentar la iniciativa al Parc Nou d'Olot
Erika Zarate, a primer terme, i Carla Güell –ambdues en nom de Resilience Earth– van presentar la iniciativa al Parc Nou d'Olot | Martí Albesa
08 d'octubre del 2018
NetRaw (Network for Rural Active Women) es qüestiona el lloc que ocupen les dones rurals tant a l’espai públic als mitjans de comunicació com en les polítiques públiques europees i nacionals. Alhora, i a través de la metodologia IAP (Investigació-Acció Participativa) indaga sobre quina és la nova identitat de la dona rural a les diverses regions participants del projecte, tot acompanyant a les dones rurals a un procés d’enxarxament regional i transnacional i d’empoderament individual i col·lectiu. Paral·lelament, el projecte explora quins són els punts palanca de les polítiques nacionals (en particular, els plans d’igualtat de gènere en les zones rurals) i estudia els seus impactes a escala europea.
 
El projecte va ser presentat aquest passat dijous al Parc Nou d'Olot per Erika Zárate i Carla Güell de la cooperativa olotina Resilience Earth, acompanyades d'un nodrit grup de dones i col·lectius com la Iera. Així, segon Erika Zárate, "l’objectiu principal és l’empoderament de la dona rural i l’enfortiment de les seves capacitats per fer les seves feines a nivell d’associacions i també fer que tinguin més visibilitat".
 

La iniciativa, que s'enxarxa amb França i Grècia, vol triar 4 dones o col·lectius de dones que representin la dona rural de cada regió. Foto: Martí Albesa.


La iniciativa se centra en experiències concretes de zones rurals de França, Catalunya (la Garrotxa) i Grècia, tot oferint a un grup de dones de cada regió l’oportunitat de trobar-se, intercanviar i reflexionar sobre les seves pràctiques, per manera de prendre consciència de les capacitats d’innovació i d'adaptació, amb especial èmfasi al concepte de «ruralitat positiva» i mobilització col·lectiva.
 
En aquest sentit, la cooperativa Resilience Earth, amb seu a Olot, colidera aquest projecte conjuntament amb 3 organitzacions més, Odette & Co i la Universitat Grenoble-Alps, de França, i Ergani Center, de Grècia.

Una de les accions que es planteja és identificar la dona intrèpida de la Garrotxa a través d'una votació en línia que restarà oberta des del 5 fins al 15 d'octubre. Aquest procés participatiu acabarà amb l’elecció de 4 dones o col·lectius de dones que representin la dona rural i activa de cada regió. Posteriorment, les escollides formaran part d’una exposició de fotografies itinerant per Grècia, Catalunya i França, conjuntament amb 4 dones o col·lectius, d’aquests països.
 

La presentació al Parc Nou va comptar amb una nodrida representació de dones i col·lectius de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


Segons Carla Güell, el que es pretén amb l'exposició fotogràfica, és "mostrar la imatge de la identitat de la dona rural que estem demostrant amb aquest projecte i que també farem al llarg de la recerca i com es crea de forma col.lectiva, per tant el que pretenem és donar un agraïment i reconeixement a totes aquelles dones que fa temps que es mouen, que lluiten".
 
També, del 16 al 18 d'octubre s'ha previst una formació en "Investigació apreciativa" al Núria Social d'Olot sobre com enfocar la mobilització col·lectiva i les vies de transformació. En aquesta formació hi participaran més de 40 dones de les tres zones europees que participen del  projecte netRAW, dones rurals, actives i en moviment.

Si voleu participar en línia en aquesta iniciativa, feu-ho des d'aquest vincle.