Olot impulsa noves accions per a promoure les energies renovables i l’estalvi energètic

Amb la millora de 177 punts de llum del barri de Bonavista i l’Eixample Malagrida i la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la llar d’infants del Morrot

S'instal·laran plaques d'energia solar fotovoltaica a la  llar d’infants la Gredera del Morrot.
S'instal·laran plaques d'energia solar fotovoltaica a la llar d’infants la Gredera del Morrot. | Col·lectiu Solar.
Redacció
05 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 7:40h
El pla d’estalvi energètic de l’Ajuntament d’Olot per a l’any 2018 preveu una actuació de millora energètica a l’Eixample Malagrida i al barri de Bonavista. Es tracta de la renovació per tecnologia led dels pàmpols de 177 punts de l’enllumenat públic de la ciutat, que actualment són de vapor de sodi de d’alta pressió. El regidor d’Infraestructures i Via Pública, Josep Gelis, ha explicat, aquest dijous en seu municipal, les mesures per promoure les energies renovables i l’estalvi energètic que impulsarà properament l’Ajuntament

El projecte preveu substituir la lluminària de l’àmbit comprès entre les Avingudes d’Aragó, de València, de Catalunya, d’Enric Batlló, de Navarra, d’Anselm Clavé i al carrer Sabina Sureda de l’Eixample Malagrida i als carrers Noguer, Til·ler, Freixe, Cirerer, Ginebre, Roure i Plaça Rosella del barri de Bonavista.

 

El regidor d’Infraestructures i Via Pública, Josep Gelis, va explicar les mesures que impulsarà properament l’Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


La substitució de les lluminàries es preveu poder-la realitzar abans de finalitzar l’any i té un pressupost de 27.000 euros. Aquesta iniciativa s’afegeix al projecte d’adequació de l’enllumenat viari d’Olot realitzat durant l’any 2016. En aquella ocasió, es van canviar 1.330 punts de llum de diferents punts de la ciutat gràcies al Programa d’ajudes per a la renovació de la il·luminació exterior municipal que va posar en marxa el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. La convocatòria va posar a l’abast de les administracions préstecs sense interès per incentivar i promoure actuacions d’estalvi energètic que ajudin a reduir les emissions de diòxid de carboni. En el cas d’Olot, va suposar una inversió de més de 500.000 euros.
 
Nova instal·lació solar fotovoltaica

L’Ajuntament d’Olot també treballa en la instal.lació d’energia solar fotovoltaica a la  llar d’infants la Gredera del Morrot. Es preveu la col.locació d’un total de 16 panells solars fotovoltaics a la coberta del centre per subministrar energia a les instal.lacions.
 
S’estima una producció anual de 5.700 kWh, la qual cosa permetrà un estalvi anual de 1.200 euros en la factura elèctrica i alhora permetrà reduir les seves emissions de CO2 en 2,8 tones anuals. La instal·lació, que té un pressupost de 13.500 euros, es preveu que es pugui posar en funcionament abans de finalitzar l’any.
 
La del Morrot és la segona instal.lació solar fotovoltaica per a l’autoconsum que l’Ajuntament d’Olot posa en marxa en edificis municipals. L’estiu de l’any passat es van col.locar 17 panells sobre l’edifici de la Policia Municipal.
 
La instal·lació transforma l’energia del sol en elèctrica que injecta directament a la xarxa elèctrica dels edificis de l’Ajuntament i la Policia Municipal. L’Ajuntament d’Olot té un funcionament diürn i el de la Policia Municipal, a més, funciona les 24 hores del dia i els 365 dies a l’any, fet que permet consumir tota l’energia produïda i, per tant, sense generar abocaments d’excedents a la xarxa.
 
En els sis primers mesos de funcionament (des de la seva posada en marxa al mes de juliol de l’any passat i fins a finals de desembre de 2017) es van produir un total de 2.991 kWh, el que representa un estalvi aproximat de 500 euros en la factura d’electricitat de l’equipament.
 
Les mesures implementades en els últims anys per l’Ajuntament d’Olot han permès reduir el consum de l’enllumenat públic i dels equipaments municipals. A l’any 2011, el consum va ser de 5.808.000 KWh mentre la previsió és que aquest 2018 es tancarà amb 4.350.000 KWh. Pel que fa a despesa, al 2011 va ser de 924.000 euros i aquest 2018, malgrat l’increment del cost de l’electricitat, se situarà al voltant dels 850.000 euros.
 
Arxivat a