Arqueologia

Apareixen noves estances i restes de pintura mural a la vil·la romana de Can Ring de Besalú

És el resultat de la primera campanya d'excavacions que s'ha fet al jaciment durant tres setmanes

per Redacció , 2 d'octubre de 2018 a les 08:30 |
Dues restauradores treballen al jaciment de Can Ring de Besalú. | ACN.
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La campanya arqueològica al jaciment de Can Ring de Besalú (Garrotxa) ha permès descobrir noves estances en aquesta vil·la romana. Concretament, tres habitacions a la zona de treball on els arqueòlegs situen un espai d'emmagatzematge i  producció d'aliments i tres estances més per a ús residencial. D'aquestes últimes, destaquen els fragments de pintura mural que han sortit a la llum com a element de "luxe" que confirmen l'alt nivell adquisitiu dels propietaris. També, han aparegut altres elements, com ara un molí petit, una llar de foc, les restes de tines de ceràmica per al vi i una desena de monedes. Els treballs, que han durat tres setmanes, han consistit, a més a més, a consolidar elements i parets que van aparèixer l'any passat quan s'hi va fer una primera prospecció.

Noves troballes a la vila romana de Can Ring de Besalú


Es tracta d'un jaciment descobert els anys seixanta del segle passat en un camp de cultiu que els arqueòlegs situen entre el segle I aC i el segle III dC. L'any passat es va fer una primera prospecció per a valorar-ne el potencial i els resultats van superar les expectatives ja que es va confirmar que era més extensa i rica del que es creia. En aquell  moment ja es va distingir una zona residencial i una altra de treball.

Aquesta setmana ha finalitzat el que ha estat la primera campanya arqueològica oficial que tindrà tres anys més de continuïtat. I els resultats també han estat molt positius. Han aparegut tres estances on s'emmagatzemaven i produïen aliments per al consum propi amb elements com ara un petit molí per moldre gra, una llar de foc, un pati amb unes tines on hi fermentava el vi així com eines (ganivets i un tallant). La presència de les tines de ceràmica en un pati fan pensar als arqueòlegs que el vi no era només per a l'autoconsum sinó que també es comercialitzava per tenir una font d'ingressos.


Restes de pintura en una paret

Els treballs també han deixat al descobert tres estances més a la zona residencial. Per sorpresa de tothom, han aparegut fragments de pintura mural a una de les estances, un element decoratiu que denota un "luxe" i un nivell adquisitiu alt. Falta netejar les peces i unir-les de nou però ja s'hi entreveuen línies blanques i tons verdosos i vermells.  


L'estudi d'aquestes pintures permetran afinar la datació dels nivells excavats juntament amb una desena de monedes d'argent que també s'han trobat aquest any. Destaca un denari de plata d'Adrià encunyat pels volts del 136 d.C. "Aquest any no prevèiem trobar massa restes però s'ha confirmat que és una vila molt ben planificada i estructurada i , comparat amb altres assentament, no deixa de ser sorprenent", afirma el director del jaciment, Joan Frigola.

Per a Quim Tremoleda, un dels coordinadors dels treballs, la vila romana de Can Ring destaca per tenir una zona "compactada" de treball i de residència. També perquè es troba en una zona estratègica entre la Garrotxa i l'Alt Empordà. És l'única vila romana documentada fins ara a la Garrotxa.

La finca fa unes 2.000 hectàrees i actualment només se n'ha excavat el 25%. "Queda molt per descobrir encara", conclou Frigola.

 

Participació