VÍDEO Les «veus de claveguera» de la repressió de l'1-O surten de sota terra a Olot

L'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa ha instal·lat fins a deu altaveus als embornals de diversos carrers de la capital on se senten els discursos d'intimidació de l'Estat

Un moment del muntatge d'un dels altaveus amb usb d'on surten les veus de claveguera a Olot.
Un moment del muntatge d'un dels altaveus amb usb d'on surten les veus de claveguera a Olot. | Xavier Borràs.
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:59h

Veus de claveguera és una proposta de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa que se suma avui als actes de commemoració a Olot del primer d'octubre de 2017. Es tracta d'una instal·lació sonora, repartida en diversos punts del centre de la ciutat, en què, a través d'altaveus col·locats a l'interior dels embornals de les clavegueres, els passejants resten sorpresos per tot de veus que en surten i que tothom té prou enregistrades a la memòria.

De l'"A por ellos oé" d'uns ciutadans de Huelva que acomiadaven la Guàrdia Civil pocs dies abans de la celebració del referèndum, les declaracions del mateix dia primer d'octubre dels llavor president espanyol, Mariano Rajoy -tot assegurant que no hi va haver pelbiscit a Catalunya i que l'estat de dret havia donat resposta a aquells que volien contravenir-lo, fins al discurs del dia 3 d'octubre de Felip VI dirigit a la "nació" espanyola en què apel·lava a la responsabilitat dels poders de l'Estat per a assegurar l'ordre consticuonal.

Per a l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa –que han partit d'un projecte proposat per Servand Solanilla–, si bé els cossos policíacs van ser els instruments de la violència, les veus que se senten de sota terra als carrer d'Olot corresponen a la "incitació, l'empara, la justificació i la legitimació d'aquesta violència". Unes veus, afirmen, que vénen de molt lluny, "que es van manifestar fa un any i que es continuen manifestant avui; veus que van de boca en boca; veus de violència; veus de claveguera.

Els altaveus són muntats en embornals que es poden sentir al carrer dels Sastres (cantonada amb el carrer de l'OM), al carrer de Sant Rafael (en dues clavegueres), al carrer de Sant Ferriols (en dues clavegueres), davant l'església de Sant Esetve, al carrer de Sant Tomàs, al carrer del Dolors i davant del basar Canàries.

 
Arxivat a