Fins a set artistes d'arreu intervindran en la Bianyal 2018 el 13 i el 14 d'octubre

La Vall de Bianya acull la cinquena edició d'aquesta singular proposta de l'Associació Binari, que combina les intervencions artístiques efímeres en espais d'interès patrimonial

Santi Reixach, batlle de la Vall de Bianya, junt amb David Santaeulària i Quim Domene, de l'Associació BInari.
Santi Reixach, batlle de la Vall de Bianya, junt amb David Santaeulària i Quim Domene, de l'Associació BInari. | Martí Albesa.
26 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:30h
La Bianyal és un itinerari cultural, organitzat per l’Ajuntament de la Vall de Bianya i l’Associació Binari, que focalitza el seu interès en una sèrie d’intervencions artístiques efímeres dutes a terme en espais d’elevat interès patrimonial de la Vall de Bianya. Amb aquest punt de partida, se segueix un recorregut que ofereix una oportunitat de posar en valor elements històrics, arquitectònics i naturals d’una part significativa d’aquest municipi.

La cinquena edició d'aquesta singular proposta –que se celebrarà el cap de setmana del 13 i del 14 d'octubre– s'ha presentat aquest dimecres, 26 de setembre, al Mas La Vila, actualment propietat de RCR Arquitectes, una impressionant casa pairal amb vestigis evidents dels segles XVII i XVIII, on es combina un laboratori creatiu, tallers i cursos d'expertesa sobre arquitectura o paisatgisme (aquests dies hi ha un bon grup de xinesos aprenent-hi) i una residència de turisme rural. La presentació, sempre impecable quan hi intervé l'Ajuntament de la Vall de Bianya, ha anat a càrrec del batlle, Santi Reixach, i els membres de Binari, David Santaeulària i Quim Domene.

En aquesta Bianyal 2018 es dura a terme un recorregut circular que des del punt de trobada la casa de colònies de La Coromina– accedirà a la vall de la riera de Santa Llúcia i recorrerà Sant Martí de Solamal, el Molí d'en Solà, La Vila i retornarà al punt d'inici. Totes les visites per a resseguir les propostes en els diversos indrets són guiades, amb explicacions in situ sobre l'entorn i les instal·lacions artístiques.

Els artistes de la Bianyal 2018

Com és habitual en cada convocatòria, la selecció dels artistes es fa responent a una doble intencionalitat: els que disposen d’obres que -a nivell formal i conceptual- són escaients per a les seus de l’itinerari o bé, els que presenten projectes inèdits o poc coneguts. També s’intenta donar lloc a pràctiques artístiques variades, a propostes amb diversos nivells de lectura i a una certa amplitud generacional.

Excepte un cas concret, totes les propostes d’enguany han estat pensades i creades específicament pel lloc en el que es presentaran. Per la situació i el context dels diferents punts de l’itinerari, l’aigua i l’evolució històrica tenen una gran preeminència en la temàtica dels treballs i, en gran mesura, es desenvolupen en format audiovisual i o d’instal·lació (sumant diversos recursos). A partir de diverses visites prèvies, de recerca d’informació o de processos d’investigació, els artistes han anat creant obres que proposen una nova mirada a l’entorn.

Així, a Sant Martí de Solamal l’artista Olenka Macassi posa en valor el ritual social i litúrgic de piques i campanes, mentre Azahara Cerezo recupera i dona un nou significat a zones de pas en desús. Al Molí d’en Solà, Pere Llobera accentua la singularitat del curiós museu d’eines de camp conservades tot incorporant creacions pròpies i Ana Garcia-Pineda juga amb la hipotètica presència d’animals surrealistes i fantàstics a la riera de la vora de la casa.  A la masia de la Vila, Roc Parés –amb el suport de Lluèrnia– parteix de la tradicional cambra fosca per traslladar a l’interior el paisatge del voltant i oferir una nova i lúdica perspectiva. A la Coromina Rubén Verdú barreja la curiosa activitat de granja de cargols que hi havia tingut lloc amb la velocitat i el canvi que té lloc mentre ho estem observant i, a la mateixa seu, Carles Congost presenta un vídeo que, sota l’aparença d’un documental de naturalesa, mostra els dubtes i paranys que es troben els adolescents en el trànsit cap a l’edat adulta.
 

La imponent casa pairal de La Vila, de RCR Arquitectes, és un dels indrets de l'itinerari de la Bianyal 2018. Foto: Xavier Borràs.


Els artistes participants disposen, en alguns casos, de trajectòries molt consolidades i han exposat o tenen obra en centres de relleu nacional i internacional, com és el cas de:

Roc Parés (Centro Cultural de Belém, Lisboa; Tate Gallery, Londres; Art Gallery of Ontario;  National Museum of Photography, Laboratoire Paragraphe Université PARIS 8, Brandts Danmarks Mediemuseum...);
Rubén Verdú (Musée de design et d’Arts Appliqués Contemporains, Lausanne; White Box Gallery, Nova York; Pristine Galerie, Monterrey; Contemporary Art Space, Osaka,...);
Carles Congost (Manifesta 11, Zuric; PS1, Nova York; Palais de Tòquio, París; Hamburger Bahnhof, Berlin; IMMA [Irish Museum of Modern Art], Centre for Contemporary Arts, Glasgow; 50th Biennal de Venècia; Müczarnok Kunsthalle, Budapest; Komplot, Brussel·les...).

En l’altre extrem trobem trajectòries més emergents però destacables:

Azahara Cerezo (Nieuwe Vide, Haarlem; Torrance Art Museum, Los Angeles; Bòlit Centre d’Art Contemporani, Girona...), i,
Olenka Macassi (Matadero, Marid; Museu Trepat, Tàrrega; Art Locker, Màlaga...).
 
El cas de la peruana Olenka Macassi és, en si mateix, com un misteri i una sospresa, tal com ha explicat David Santaeulària durant la presentació. Aquesta jove artista havia viscut a Barcelona i havia fet un treball que va anomenar "Bianya" a partir d'una postal antiga de Santa Salvador de Bianya que va trobar als Encants de la capital catalana.

Activitats prèvies a la Bianyal

· 12 d'octubre, 18:00 h: presentació de l’obra Fancinc de Pere Llobera

El divendres, 12 d’octubre, a les sis del vespre, davant de l’església de Santa Margarida de Bianya, es presenta el projecte Fancinc de Pere Llobera. Es tracta de cinc publicacions que parteixen de l’estètica del fanzine –convenientment readaptada i polida pel dissenyador Sergi Ibáñez– que l’artista ha anat publicant des de l’any 2016. Cadascun d’ells porta un títol genèric com Error, El joc, El foc, La tàctica...; conceptes entre quotidians i filosòfics, que es desenvolupen a partir de dibuixos, fotografies, relats, poemes i d’altres dispositius narratius. Aprofitant la publicació del darrer fanzine que ha de tancar la sèrie, es presentarà la reedició de tot el conjunt (els anteriors números s’havien exhaurit) amb un packaging especial per donar unitat al conjunt. El resultat final s’ha produït amb col·laboració amb l’Associació Cultural Binari i suposarà la segona aportació d’Edicions limitades, un projecte per posar a disposició d’un públic ampli, obres artístiques originals, seriades i a baix cost.
 

La vigatana Joana Serrat actuarà divendres amb el seu folk intimista a a l’església de Santa Margarida de Bianya. Foto: @binariolot.


· 12 d'octubre, 20:00 h: concert de Joana Serrat

Com a complement a la Bianyal 2018, i amb la col·laboració del festival Elmini d’Olot, el divendres, 12 d’octubre, a les vuit del vespre, s’ofereix un concert en format acústic de Joana Serrat a l’església de Santa Margarida de Bianya (entrada gratuïta).

Joana Serrat i Tarré (Vic, Osona, 1983) és una cantautoracatalana d'estil folk d'arrel americana amb tocs de pop que canta majoritàriament en anglès però també, a vegades, en català. El seu folk intimista i evocador és de clares influències nord-americanes i canadenques. Amb el seu primer volum va ser escollida ‘Artista Destacada de la Setmana’ al web de Nashville Noisetrade i la seva música va sonar a les principals emissores musicals de parla anglesa. Després de tres àlbums més, el seu darrer treball, Dripping Springs, ha estats escollit el Millor Disc de Folk de l'any 2017 per la revista Mondo Sonoro i ha estat entre els millors a les llistes de mitjans internacionals com la BBC Scotland. Anteriorment, havia obtingut el Premi Continuarà de la Cultura, atorgat per la TVE-Catalunya com, l’Altaveu 2016, el Premi dels Oients al Millor Disc de l'Any de l’emissora iCat, Premi de la Crítica al Millor Àlbum de l'Any en Altres Llengües, atorgat per la revista Enderrock, etc.
 
 
L'IMPRESCINDIBLE PER A LA BIANYAL 2018
Activitat: Bianyal 2018. Itinerari d’art i patrimoni a la Vall de Bianya (5a edició)
Artistes: Azahara Cerezo (Celrà, 1988), Carles Congost (Olot, 1970), Ana Garcia-Pineda (Sabadell, 1982), Olenka Macassi (Lima, 1982), Pere Llobera (Barcelona, 1970), Roc Parés (Ciutat de Mèxic, 1968) i Rubén Verdú (Caracas, 1962).
Dates i horaris de les sessions: dissabte, 13 d’octubre, a les 10’30 h i a les 16 h. Diumenge, 14 d’octubre, a les 10’30 h
Itinerari i espais d’exposició: La Coromina, Sant Martí de Solamal, el Molí d’en Solà i La Vila.
Organitza: Ajuntament de la Vall de Bianya i Associació Binari
Col·labora: Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, Festival Lluèrnia, Festival Elmini, Agrupació de parròquies de Capsacosta, Cooperativa Cultural Rizoma, Molí d’en Solà i Mas la Coromina
Per a més informació: 972290933 (David Darné) i 670801521 (David Santaeulària), http://binariolot.com/ i www.ajuntament.valldebianya.org/
 

Cartell de la BIanyal 2018. Foto: @binariolot.


Informació d’interès
Totes les visites són guiades i compten amb explicacions sobre l’entorn i les pròpies instal·lacions artístiques. Només es pot accedir a l’itinerari prèvia inscripció. La durada prevista per a cada sessió és de dues hores i mitja o tres. El desplaçament es fa amb un mini bus excepte alguns petits trams a peu. El punt de trobada és a la casa de colònies la Coromina. L’itinerari acaba amb un aperitiu al punt de trobada. El preu és de 10€ per persona i els horaris dels itineraris: dissabte, dia 13 d’octubre, a les 10’30 h i a les 16 h. Diumenge, dia 14 d’octubre, a les 10’30 h.
 
Inscripcions
Per correu electrònic a l’adreça [email protected], per telèfon al número 972 290 933 i, personalment, a les oficines municipals de l’Ajuntament de la Vall de Bianya. Les places són limitades i les reserves es faran segons l’ordre d’inscripció. El pagament es durà a terme en el mateix moment de començar la visita.
Arxivat a