El projecte de l'Espai Cràter d'Olot enfronta ERC amb el govern del PDECat

Mentre el regidor Estanis Vayreda considera que la prioritat política del consistori és crear oportunitats amb iniciatives com aquesta, la cap de l'oposició, Anna Barnadas, la veu del tot innecessària mentre el Nucli Antic "es cau a trossos"

20 de setembre del 2018
Actualitzat el 21 de setembre a les 16:50h
Imatge virtual de la part central del nou centre dels volcans que seria l'Espai Cràter, que es va presentar el febrer de 2017.
Imatge virtual de la part central del nou centre dels volcans que seria l'Espai Cràter, que es va presentar el febrer de 2017. | @olotuit.
Picabaralla no violenta aquest dilluns a pocs mestres de distància entre els uns (equip de govern municipal) i els altres (ERC) a l'entorn de l'Espai Cràter, el projecte centre de recerca, divulgació i informació sobre el vulcanisme que es vol situar a la finca del Mas Pomer, davant el Cementiri Municipal, i que ja comptaria amb un 85% del pressupost del cost, d'uns 4,5 M€.

Així, mentre en seu municipal, a la sala del plenari de l'Ajuntament d'Olot, el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, defensa amb ungles i dents el projecte de l'Espai Cràter –un "centre dels volcans", com el va definir el batlle Mia Corominas quan es va presentar en companyia de l'aleshores consellera Meritell Borràs, el febrer de 2017–, a escassos metres de distància, a la seu d'ERC de la plaça Balmes, la cap de l'oposició, Anna Barnadas, manifestava que aquest projecte era del tot innecessari quan el barri vell "es cau a trossos" i no es porta a terme el compromès PIAM del Nucli Antic.
 

Anna Barnadas, aquest matí als locals d'Esquerra de la plaça Balmes d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Vayreda ha avançat que el finançament d'aquest projecte –que compta amb 1,8 M€ dels fons FEDER, més 1 M€ de la Diputació de Girona i una quantitat encara no especifica provinent de la taxa del Pla de Foment Turístic de la Generalitat– està ja molt avançat, com ho demostra el fet que aquest setmana ja s'ha posat un anunci en un mitjà de la comarca per a cercar un tècnic responsable de coordinar el projecte a través d'un concurs public, "un projecte –ha dit el regidor– tecnològicament molt potent per atraure turisme familiar", més enllà del Museu dels Volcans i de la seu del Parc Natural, "que no estan a l'alçada de la ciutat".

Per a Barnadas –que ha estat acompanyada dels regidors Josep Quintana i Manel Mitjà– és just tot el contrari: es tracta d'una iniciativa improvisada, que tindrà més costos que els anunciats 4 M€ –ja que no s'ha comptat entre d'altres, per exemple, amb la qüestió de l'aparcament d'autocars, els problemes de mobilitat, etc.– i que aposta "per la quantitat i no per la qualitat", que és el "que mereix el patrimoni natural d'Olot i de la comarca", un mereixement que ha reblat Josep Quintana quan ha manifestat que ben aviat presentaran un projecte en aquest sentit.

La regidora republicana ha insistit que l'Espai Cràter no és "ni necessari ni prioritari" i que cal recordar que el PIAM del Nucli Antic –que va ser signat per tots els agents socials els passat 19 de marc–, que era "un compromís del nostre programa electoral" –ha afegit–, i que ja compta amb un Pla estratègic, és qui necessita d'inversions potents, com el PIAM de Sant Miquel. Segons Barnadas, el finançament de l'Espai Cràter generarà tensions econòmiques importants a l'Ajuntament, ja que haurà de fer front a les despeses compromeses molt abans de la recepció de les subvencions promeses, que sempre arriben a misses dites.

Que és un projecte improvisat ho constata Barnadas, entre d'altres coses, perquè no s'ha comptat fins ara amb el consens dels experts, especialment dels geòlegs del Parc Natural, que són reclamats arreu d'Europa pels seus coneixements i experiència en vulcanologia, tot i que el regidor Estanis Vayreda ha anunciat la formació d'una Comissió que ja contempla la seva inclusió.

La qüestió de l'Espai Cràter, doncs,  serà segurament tema de debat en el pròxim ple municipal (que se celebrarà el pròxim dijous, 27 de setembre), en què caldrà conèixer el posicionament de la resta de grups municipals, especialment el PSC i la CUP i/ Olot en Comú, que comptarien amb suficient majoria per aturar o fer canviar la iniciativa, tot i que la màquina burocràtica, que sempre és abassegadora, ja és en marxa.
 

Meritxell Borràs, consellera de Governació, i Mia Corominas, batlle d'Olot, van presentar al Montsacopa l'Espai Cràter el febrer de 2017. Foto: Martí Albesa


 
Arxivat a