S'aprova la proposta de la CUP per a garantir el dret a vot de tots els residents

Independentment de la nacionalitat i amb el criteri màxim de sis mesos de residència legal continuada com a requisit

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, a la dreta de la foto, durant el ple celebrat avui.
El diputat de la CUP, Lluc Salellas, a la dreta de la foto, durant el ple celebrat avui. | DDGI.
18 de setembre del 2018
El ple de la Diputació de Girona, que s'ha celebrat aquest migdia de dimarts, 18 de setembre, ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel diputat de la CUP, Lluc Salellas, per a permetre el dret a sufragi actiu i passiu a tots els comicis electorals a totes les persones estrangeres residents, amb el criteri màxim de 6 mesos de residència legal continuada com a requisit. En el mateix sentit, s'incorporaria el seu dret de participació a referèndums, iniciatives legislatives populars o qualsevol altra forma de participació política.

La moció acordada també insta l'Estat espanyol a suprimir de forma immediata els tràmits burocràtics addicionals per exercir el dret a vot en les eleccions municipals pels residents estrangers i garantir que la inscripció en el cens es faci de forma automàtica, a més d'ampliar el reconeixement al sufragi passiu i optar per la via legal per donar accés al dret a sufragi a les persones estrangeres residents.

Igualment, insta el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya perquè faci efectius els drets de la ciutadania, tot vehiculant-los a la residència, i no a la nacionalitat, tal com plantejava l'art. 8 de la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república.

Segons els càlculs de la CUP, al voltant de 85.000 persones no podrien votar a les pròximes eleccions municipals per motius de nacionalitat, el fet que s’hi suma que milers de persones més es poden quedar sense dret a vot com a conseqüència de la complexitat dels tràmits administratius que requereixen aquests casos.

Per això, la moció també reclama que s'assessori els municipis per a realitzar una campanya informativa que doni a conèixer els processos per fer efectiu el dret a vot entre les persones estrangeres residents a comarques gironines i que, per raó dels convenis internacionals, podran exercir el dret a sufragi actiu i passiu a les properes eleccions municipals. Aquest assessorament podria anar acompanyat de mesures com es que segueixen:
  1. Enviar cartes a la població estrangera amb les condicions abans esmentades explicant-los que en les properes eleccions municipals tindran dret al sufragi actiu i passiu, i informant-los dels mecanismes concrets per a fer efectiu aquest dret. Aquestes cartes hauran de ser enviades en català i en les llengües majoritàries d’aquestes nacionalitats.
  2. Fer reunions informatives i d’assessorament tant amb entitats de persones migrades d’aquests orígens, com amb entitats de suport als processos migratoris explicant el contingut del dret al sufragi actiu i passiu i els mecanismes concrets per exercir-lo.
  3. Fer una campanya pública informativa a través de les diverses eines de comunicació de l’ajuntament, així com amb díptics i/o cartells informatius.
El Diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, ha criticat que «la legislació espanyola limiti enormement la participació política de les persones estrangeres», i ha reclamat que «a la República Catalana, els drets de ciutadania s’han obtenir per la residència de les persones i no només a la nacionalitat».

La proposta de la CUP sorgeix després que diferents assemblees de la formació hagi presentat iniciatives similars a la resta de consistoris de comarques gironines en el marc de la campanya nacional #municipisantiracistes.

De fet, una moció molt semblant va ser aprovada ahir al ple de l'Ajuntament de Girona, que va rebre els vots contraris de Cs i del PP, grups que no són presents al ple de Diputació.