L’Associació Arts de Carrer presenta un codi de bones pràctiques

Aquesta plataforma –que acull el Sismògraf, el Lluèrnia i el Circ a la Plaça– vol facilitar i defensar els drets dels artistes i de la ciutadania i evitar injustícies i pràctiques no recomanables

El Lluèrnia, el Festival del Foc i de la Llum, és un dels membres d'Arts de Carrer.
El Lluèrnia, el Festival del Foc i de la Llum, és un dels membres d'Arts de Carrer. | Martí Albesa.
Redacció
18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 10:01h
El passat dissabte 8 de setembre es va presentar a la Llotja de FiraTàrrega el Codi de Bones Pràctiques de l’Associació Plataforma Arts de Carrer, un document on destaquen 10 punts reunits sota 3 grans apartats: la relació amb els artistes, la ciutadania i els esdeveniments. El Codi de Bones Pràctiques és un document aprovat per tots els membres de l’Associació i es pot descarregar en aquest enllaç.
 
L’Associació Arts de Carrer reuneix els festivals, fires i mostres que tenen les arts de carrer com a eix conductor principal de la seva programació. En el cas d'Olot, s'hi compten entre els seus membres el Sismògraf, el Lluèrnia i el Circ a la Plaça. Entre les seves finalitats, destaca el foment dels espais de reflexió entorn de les arts de carrer. En aquest sentit, promou jornades, publicacions i estudis per tal de posar en valor els creadors, les seves produccions artístiques i les relacions entre artistes, festivals, espectadors i ciutadania en general.

Després de promoure la redacció d’una història de les arts de carrer de Catalunya (El Carrer És Nostre, Raig Verd, 2017), 2018 ha estat any per fer públic el Codi de Bones Pràctiques de l’Associació que es venia treballant des de juny de 2017.
 
La diversitat de pràctiques artístiques que es desenvolupen en els espais comuns de tota la ciutadania —els carrers de les nostres ciutats— ha portat a l’Associació a desenvolupar un codi de bones pràctiques per tal d’encarar el present i el futur de forma comuna en l’homogeneïtzació de compromisos bàsics, que han de facilitar i defensar els drets dels artistes i de la ciutadania, sintetitzar esforços, evitar injustícies i pràctiques no recomanables. Aquests compromisos bàsics els assumeixen tots els membres de la Plataforma d’Arts de Carrer.
L’Associació vol que aquest Codi serveixi de forma efectiva, perquè entén que la bona pràctica implica un elevat nivell d’èxit tant en el procediment com en el resultat. Vol també que sigui exemplar, que representi un primer model susceptible de ser imitat com a eina de capacitació. I, finalment, vol que sigui transferible i aplicable a altres contextos.

Metodologia i agraïments

El Codi de Bones Pràctiques de l’Associació Plataforma d’Arts de Carrer s’ha elaborat a partir d’una sessió de treball en la Jornada del dijous 1 de juny de 2017, on hi van col∙laborar tots els membres de la Plataforma Arts de Carrer, en una dinàmica conduïda per la gestora cultural Margarida Troguet.

La proposta, redactada per Pep Fargas (Lluèrnia) i Oriol Martí (FiraTàrrega) a partir del buidatge de la sessió de treball, es va consensuar per la Junta de l’Associació i va ser revisada, aprovada i signada per tots els socis. L’Associació agraeix a tots els membres de la Plataforma d’Arts de Carrer el seu interès per fer que les arts de carrer a Catalunya tinguin un segell de qualitat també en el model de gestió.

L’Associació Plataforma Arts de Carrer reuneix sota un mateix sostre festivals, fires i mostres de Catalunya que tenen aquesta disciplina artística com a principal eix conductor de la seva programació.

La Plataforma està integrada en aquests moments per 25 esdeveniments:

– Circ Picat, Alpicat ‐ Desplaça't, Centre Cívic Casa Groga, Barcelona
− El Garitu, Cardedeu ‐ Escena Poblenou, Barcelona ‐ FestiCAM
– Festival de Teatre i Circ Ciutat d'Amposta
– Festival Circ A La Plaça, Olot
– Festival Emergent, Festival d'Arts Escèniques del Gironès
– Festival Esbaiola't
– Festival de Teatre de les Valls d'Àneu, Esterri d'Àneu
– Festival Fisures, Palafolls
– Festival Internacional de Teatre i Animació Al Carrer, Viladecans
– Festival Sense Portes, Argentona
– Festival TNT
– Terrassa Noves Tendències
– Festus, Festival D'Arts Al Carrer, Torelló
– Figueres es Mou, Festival de dansa i moviment
– Fira de Circ Al Carrer de La Bisbal de l'Empordà
– Fira de Titelles de Lleida
– Fira Mediterrània de Manresa
– FiraTàrrega, Arts de Carrer
– Lluèrnia, Festival del Foc i de la Llum, Olot
– Passatge Insòlit, Santa Coloma de Gramenet
– Per Amor A L'Hart, Festival d'Art de Carrer, L'Hospitalet de Llobregat
– PrimaverArt, El Morell
– Sismògraf, el Festival Que Detecta El Moviment, Olot
– Trapezi, Fira del Circ, Reus
– Xalaro, Mostra d'Espectacles i Turisme Familiar, Platja d'Aro.
 
Arxivat a