Els naturalistes proposen el cicle «La Cultura de la Natura» per a un canvi de model

Es tracta d'un cicle d’activitats per a aprendre i fer xarxa cívica per a una societat saludable amb l’objectiu de compartir espais que motivin a la reflexió i a l’acció ecològica a la ciutat d’Olot

Rosa Sans i Joan Naspleda, durant la presentació del cicle, van fer notar la contaminació i les ferums que es concentren al giravolt de la Solfa a Olot.
Rosa Sans i Joan Naspleda, durant la presentació del cicle, van fer notar la contaminació i les ferums que es concentren al giravolt de la Solfa a Olot. | Xavier Borràs.
18 de setembre del 2018
Actualitzat el 21 de setembre a les 10:46h
Aquest dilluns a mig matí Joan Naspleda i Rosa Sans, membres de l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrota (ANEG), van citar els mitjans de comunicació al giravolt de la Solfa –a pocs metres d'un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics– per a presentar el cicle "La Cultura de la Natura", que s'iniciarà aquest pròxim 21 de setembre i s'allargarà durant la tardor amb quatre actes de diversa índole –debats, xerrades i tallers, així com, concerts i passis de documentals–, i amb l'objectiu d'aprendre i fer xarxa cívica per a una societat saludable i de compartir espais que motivin a la reflexió i a l’acció ecològica a la ciutat d’Olot.

Per a Joan Naspleda (un dels impulsors de Som Mobilitat), citar els mitjans a la Solfa no és casual, perquè representa un punt de trànsit amb molts de camions que es vol alliberar a través d'un nou vial, que genera preocupació a la comarca.

Per als naturalistes, en ple segle XXI ja ha quedat demostrat que la natura no la salven les legislacions o els avenços en la ciència. Més aviat una part de la ciència i tota la societat és frustrantment aspectadora de la degradació del nostre planeta. Cal donar la màxima importància en l’acció quotidiana de cada ésser humà per respectar l’entorn natural, proper i local, llunyà i global. "Cal renaturalitzar les nostres vides per viure de manera saludable. L’entorn és un reflex de nosaltres, i viceversa", afirma Naspleda. Per això, des de l’ANEG  propose aquest cicle d’activitats, humil i familiar, per aprendre i fer xarxa cívica per a una societat saludable.

El cicle organitzat per l'ANEG s'iniciarà aquest pròxim divendres, 21 de setembre, i compta amb el suport de l'Ecoxarxa Garrotxa, la Xarxa de Grups de Consum de la Garrotxa, Maestra Quaestio, el Núria Social i l'Ajuntament d'Olot.

Programa del cicle

Debat “Ecologisme, abans i ara”
21 de Setembre, 19h, Sala d’actes de Can Trincheria

Es farà un breu repàs autocrític al moviment ecologista a la comarca. Fa trenta o quaranta anys podia generar algunes mobilitzacions populars, actualment la preocupació pel medi ambient, l'ecologia, el canvi climàtic, ocupa espais transversals en els discursos d'actors diversos: administracions, grups polítics, econòmics, empresarials, etc. Paral·lelament els moviments ecologistes semblen perdre capacitat d'incidència.
Convidats: Josep Maria Mallarach (geòleg), Pedro Berruezo (activista), Lluís Amat (mestre), Montse Miralles (pagesa).
*La tarda radikal és un espai per anar a l’arrel d’algun tema de la nostra societat, o per fer créixer arrels comunes, arrels compartides entre els participants de l'Ecoxarxa.

Tarda “Impregnem natura”
5 d’Octubre, al Núria Social.

18h. Taller de cuina a càrrec de Bàrbara F. Dubé, xef de cuina viva i alimentació conscient.
Es farà un menú complet sota la filosofia de l’alimentació viva (rawfood). Una alimentació que ens retorna als orígens, als productes km0 i a l’alimentació conscient com a pràctica diària.

21h concert a càrrec de Susanna Dasca
Susannes - cantautora rural ens presentarà les seves cançons que combinen educació social, pagesia i música. Les seves lletres aprofundeixen en la vinculació entre les dones i els cicles de la natura, l’agroecologia i la valoració de la pagesia del territori.
Preu: 10 euros/trocs (5 taller1 + 5 concert*); Socixs Grups de Consum i Ecoxarxa 50% de descompte; Socixs ANEGx gratuït. *Les activitats són independents. Places limitades al taller de cuina, recomanem que reserveu la vostra plaça clicant aquí.

Documental i debat “Fins a on pot arribar el cooperativisme alimentari a la Garrotxa”, a càrrec d’Arnau Galí, membre de Quèviure i especialista en economia social i agroecologia
19 d'octubre, 18h Documental Food Coop, 19:30h debat, al Núria Social

El documental Food Coop explica la història d'un supermercat cooperatiu en ple centre de Nova York, que des de 1973 agrupa més de 16.000 persones sòcies. Cadascuna d'elles treballa 3 hores al mes per proveir-se d'aliments sans i justos al millor preu possible. L'èxit d'aquesta cooperativa dibuixa altres models per canviar els sistemes de producció i distribució d'aliments i ha inspirat la creació de diversos projectes de supermercats cooperatius arreu del món, també a casa nostra. Per això, la projecció del documental s'acompanyarà d'un debat posterior per tal de discutir si seria possible tenir un supermercat cooperatiu o un economat a Olot, organitzat per persones interessades en noves fórmules de cooperativisme alimentari.
Col·labora Opcions, Quèviure i Mostra Quaestio. Mostra Quaestio és una mostra cinematogràfica monogràfica que uneix cultura i societat, cinema i pensament, per aprofitar el poder social de l’art cinematogràfic per plantejar qüestions universals, culturals, socials. Enguany, en la segona edició Mostra Quaestio, Cinema i Pensament, presenta “El Capitalisme”.

Xerrada “Re-circular, l’economia que aprofita”, a càrrec de Tarpuna SCCL
20 d'octubre, 11h, plaça Campdenmàs

La cooperativa Tarpuna compartirà la seva experiència i coneixement sobre economia circular i col·laborativa. Com el treball incideix més en el com i el perquè, que no pas en el què, per tal de tenir impacte positiu a nivell social i mediambiental. Col·labora Aplec Tek, una trobada i espai col·laboratiu d'iniciatives basades en el respecte per a les sobiranies que empoderen la gent i la comunitat, a nivell econòmic, ecològic i social. L’Aplec Tek tindrà lloc durant tot el dia 20 d’octubre.

Xerrada “Capitalisme i natura”, a càrrec de Núria Vidal de Llobatera, activista per a la justícia social i ambiental, membre d’Ecologistes en Acció
27 d’Octubre, hora a concretar, lloc a concretar

En les jornades de cinema i pensament Mostra Quaestio proposem una xerrada sobre quins efectes té el model de societat basada en el capital, sobre el mediambent i quines propostes tenim per ajustar-nos a un model de vida respectuós amb el límits del planeta i per a reduir els efectes del canvi climàtic. Quines conseqüències tenen els models centralitzats d'agricultura i ramaderia industrial, els models de lliure comerç i transport de mercaderies i la desigualtat creixent en el món rural i urbà?
Col·labora Mostra Quaestio
 

Cartell del cicle «La Cultura de la Natura» que organitza l'ANEG aquesta tardor. Foto: @Anegarrotxa

Arxivat a