VÍDEOS Quim Torra a les Festes del Tura: «Veniu tots a la Diada»

El president de la Generalitat ha viscut la faràndula, ha estat a l'Orfeó Olotí i a l'estudi d'arquitectura RCR, ha assistit a la salve del Santuari del Tura i s'ha adreçat als olotins a l'hora del pregó

El president Quim Torra admira des del balcó de l'Ajuntament d'Olot la gentada que esperava el pregó de les Festes del Tura.
El president Quim Torra admira des del balcó de l'Ajuntament d'Olot la gentada que esperava el pregó de les Festes del Tura. | Martí Albesa.
07 de setembre del 2018
Actualitzat el 10 de setembre a les 21:40h
Tarda maratoniana del president Quim Torra a l'inici de les Festes del Tura que, com sol passar alguns anys, han restat afectades per la pluja, que s'ha presentat puntual just a l'hora que havia de sortir el seguici de la Faràndula. La benigna mullena, doncs, ha endarrerit el programa previst, però s'ha complert tot: ha visitat la casa Solà-Morales, ha viscut a primer rengle la faràndula, ha estat a l'Orfeó Olotí i a l'estudi d'arquitectura RCR, ha assistit a la salve del Santuari del Tura i s'ha adreçat als olotins a l'hora del pregó. Per si feia al cas que la cercavila no pogués sortir, el president ha entrat a l'hospici per a veure les 8 bandes de música i els 33 elements de la faràndula, els gegants, els nans i els cavallets.El president de la Generalitat, acompanyat del delegat del Govern, Pere Vila, del batlle d'Olot, Josep Maria Corominas, i dels regidors de l'Ajuntament, ha rebut un petit bany de masses dels olotins que bé l'aplaudien, bé el saludaven, bé encaixaven de mans o li feien comentaris: "Endavant!", "Sigueu Valent"…, amb aplaudiments espontanis pels bigarrats carrers del centre d'Olot. Invariablement, Quim Torra li deia a tothom: "Veniu tots a la Diada" i la gent li responia que ja hi podia comptar.

També, ha estat la tarda dels selfies, que molt majoritàriament s'ha fet amb infants i famílies. Per a cap d'ells no ha tingut un no, amb què el programa horari previst encara s'endarreria una mica més. Sota la discreta vigilància dels Mossos d'Esquadra, de paisà o amb uniforme, i la Policia Municipal, no s'ha produït cap mena d'incident. El president, per cert, lluïa a la solapa esquerra de la jaqueta un V de "victòria" de color groc.
 

El president ha atès una munió de professionals dels mitjans de comunicació a l'estudi de RCR arquitectes.. Foto: Xavier Borràs.


Torra defensa els professionals de TV3

En la llarga visita a l'antiga fàbrica de Can Barberí, a l'estudi dels arquitectes RCR –guanyadors del Premi Pritzker, el NObel d'arquitectura–, ha fet una breu atenció als mitjans en què a preguntes dels periodistes sobre les declaracions del president de C's, Albert Rivera, en què ha afirmat que TV3 està al servei del separatisme, el president Torra ha ha defensat els professionals de TV3 i ha deixat clar que "se'ls ha de permetre que opinin, critiquin i exposin el seu punt de vista".

Torra ha dit que "respecta profundament" els periodistes i considera que els mitjans de comunicació han de "fer la seva feina". El cap de l'executiu català ha assenyalat que a ell li "costaria molt" fer les manifestacions que Albert Rivera ha fet aquest divendres al programa Els Matins de TV3. "No els vull dir el que alguns mitjans diuen de mi, però em sembla molt bé, perquè a la premsa cal respectar-la", ha afegit Quim Torra. El president també ha animat a "lluitar per a la llibertat d'expressió", ja que la considera "un pilar fonamental de la democràcia".
 

Instantània del moment que Albert Bramon ha demanat explicacions al president Torra. Foto: Martí Albesa.


Un incident polític amb el subdelegat del govern espanyol

Quan el president Torra i tot el seguici han arribat, finalment, al despatx del batlle Mia Corominas –on hi ha el balcó des d'on es fa habitualment el pregó de les festes–, de cop sobte el subdelegat del govern espanyol, el garrotxí del PSC Albert Bramon, li ha preguntat visiblemenet molest a l'alt dignatari català per què hi havia una pancarta a la façana de l'Ajuntament que reclama la llibertat dels presos polítics catalans, junt amb les fotografies dels presos i dels exiliats. El president Torra li ha respost que no s'hi havia fixat i el batlle d'Olot, que parava l'orella, ha intervingut immediatament per dir que allò era cosa d'ell i del consistori olotí.

De fet, a més de la pancarta i les fotos, de fa dies que a la façana hi ha una de les il·lustracions de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa, que ha fet ja 6 intervencions artístiques a partir del quadre La càrrega, de Ramon Casas. De fa dies que s'hi pot veure el rostre central del quadre, un guàrdia civil, que en comptes del sabre del llenç original, enarbora una bandera vermella amb les sigles del PSC, donant a entendre el seu arrenglerament amb la violència exercida per l'Estat amb l'aplicació de l'article155 de la Constitució espanyola.
 

L'actual versió de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa del quadre «La càrrega», de Ramon Casas. Foto: Xavier Borràs.


L'incident no ha anat a més i el president Torra, finalment, ha signat al llibre d'honor de l'Ajuntament, moment que ha captat la càmera de Martí Albesa. Torra ha dit que "l'esperit d'Olot és l'esperit de la Catalunya que volem construir que s'ha de basar en llibertat, cultura i talent", i per això, en el llibre de signatures ha encapçalat el seu escrit amb els mots "Llibertat, cultura i talent", perquè així ha viscut aquest dia de festa i així creu que cal construir el país, "pels presos polítics i exiliats, ells seran lliures i el nostre poble, també. Visca Olot i visca Catalunya lliure!".