La Garrotxa recupera un artista total: l'olotí Josep Berga i Boada

Aquest dissabte 8 de setembre s'inaugura la mostra artística més important de la tardor en dues sales del Museu de la Garrotxa, a l'Hospici d'Olot, amb voluntat de recuperar-lo

La trilogia de motllures de Berga i Boada sobre la violència contra la dona, a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa.
La trilogia de motllures de Berga i Boada sobre la violència contra la dona, a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa. | Xavier Borràs.
04 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:04h

Aquest mig matí de dimarts s'ha presentat al tercer pis del Museu de la Garrotxa, a l'Hospici d'Olot, la que serà (o hauria de ser) l'exposició dedicada a qui va ser l'oblidat, maleït i trencador olotí Josep Berga i Boada, un artista total que va haver d'"exiliar" part de la seva vida i de la seva obra a Sant Feliu de Guíxols.

La presentació, que ha anat a càrrec de la directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol –i en què també han intervingut Xavier Palomo, comissari de l'exposició, i el regidor de Cultura, Pep Berga–, tindrà aquest dissabte vinent el primer torn del que podríem batejar com a "Any Berga i Boada". Efectivament, , doncs, s'inaugura l'exposició que vol mostrar la vida, l’obra, la trajectòria i la personalitat de Josep Berga i Boada, a qui podem definir com un artista total que, a part de treballar múltiples disciplines, també va tenir vinculació amb la política i amb el món de l’empresa.

L'artista total

De Berga i Boada és bo de recordar –per a adonar-se del seu tarannà i de l'impacte que causava en els seus contemporanis–, uns mots que va escriure l'artista Maria Vayreda el 1902 (hem deixat el text tal com va ser escrit):
 

Josep Berga i Boada és motiu de la mostra que s'inaugura en plenes Festes del Tura Foto: Museu de la Garrotxa.


«En Pep Berga i Boada, encara que fill de sanch y d'art d'en Josep Berga y Boix, s'assembla al pare igual que un ou i una castanya. Aquest de geni apacible, campetxano y metòdich, i aquell de caràcter mogut, nerviós y descuidat , bellugadís, atrevit y esbojarrat, s'ha llensat de bonas a primeras i ab pochs bots ha muntat sobre el tamboret Com casi tots els artistes d'avuy, en Berga rendeix culte a l'anomenat modernisme si bé sols prenent-lo per son aspecte decoratiu en cual gènero fa gala d'una inventiva y d'un bon gust poch comuns.»

Berga i Boada es va formar a l’anomenada escola d’Olot sota el mestratge del seu pare Josep Berga i Boix, els germans Vayreda i Miquel Blay, entre d’altres, i va destacar pel seu caràcter polifacètic: a més de dibuixant, pintor i escultor, va fer de prosita, dramaturg i activista cultura. De caràcter inconfomista, la fama del seu pare va ser una ombra massa allargada, ja que en divergia sovint. Va exercir de professor a Figueres i a Olot i va ser director de l’Escola de Belles Arts de SAnt Feliu de Guíxols, on va res rebut amb més atenció i escalf que al seu poble natal.

Com a artista encaixa en el moviment modernista, tant pel que fa.a actitud i pensament com pel que fa a la seva voluntat de transformacií de la cultura de l’època. En els seus treballs va fer molt rellevant la figura humana i va retratar tant escenes de la vida rural com fets històrics i avenços tecnològics de l’època. Com a dissenyador gràfic cal destacar les seves obres d’il·lustració per a anuncis, cartells, cobertes i segells.
 

L'ecce homo que va fer Berga i Boada, que va ser un trencament amb la tradició insuportabñe per a molts olotins. Foto: Xavier Borràs.


Una exposició, dos espais

L’exposició es podrà visitar en dos espais i s’ha pensat d’una manera trencadora, en la línia de com era el personatge.
 
A la Sala Oberta s’hi veuran els grans blocs que influeixen a l’artista: el modernisme, la dona, Olot, la família, la guerra, la violència i el paisatge, el qual l’entén molt diferent a l’Escola d’Olot. Amb la voluntat de ser una exposició no convencional, les obres no es penjaran a la paret sinó que tot l’espai expositiu serà una composició que farà referència al caràcter caòtic de l’artista. Entre les obres exposades s’hi podrà veure una selecció de la gran producció de dibuixos fets per l’artista, el qual va ser un dels grans il·lustradors del país i va col·laborar assíduament en diverses revistes. També s’hi mostraran algunes pintures i escultures. Si bé va produir un elevat nombre d’escultures, actualment se’n conserven molt poques. Les obres exposades provenen tant del fons dels Museus d’Olot com de col·leccions privades.
 
La Sala Oberta 2 serà un espai més conceptual que se centrarà en la violència i la sensació de solitud reflexada en l’obra de Josep Berga i Boada. L’espai en si vol aproximar l’espectador a l’angoixa, al neguit i a la violència, conceptes que tenen molt de pes en l’obra de Berga i Boada.
 
Des dels Museus d’Olot es recomana als visitants anar a veure l’exposició sense cap idea preconcebuda, per tal de redescobrir un artista sovint menystingut.

Cal esmentar el que durant anys la família de Berga i Boada ha documentat i ordenat tota la seva obra. El seu nét es va marcar com a objectiu reivindicar la figura del seu avi a Olot i a Sant Feliu de Guíxols, les dues ciutats on va viure i treballar. Ara és la vídua del nét qui ha treballat colze a colze amb els Museus d’Olot per realitzar tota la feina d’investigació, que es materialitza en aquesta exposició.

El Museu de la Garrotxa organitza, en paral·lel a l’exposició, un seguit d’activitats complementàries per aprofundir en la figura, l’obra i la personalitat de Josep Berga i Boada.
El programa està format per visites guiades a la mostra i converses sobre aspectes relacionats amb l’obra de Berga i Boada. A més, a l’espai expositiu hi ha activitats per al públic familiar (nens i nenes a partir de 5 anys), i s’ofereixen visites guiades a escolars de totes les edats.
 
Activitats complementàries
VISITES GUIADES
Visita guiada a l’exposició, a càrrec de Javi Palomo, comissari Dissabte 22 de setembre, 12 h
“Josep Berga i Boada. El despertar de les coses i dels adormits”, a càrrec de Javi Palomo, comissari de l’exposició. Tot seguit es farà una visita guiada a l’exposició.
Dimecres 24 d’octubre, a les 17, 30 h
Sala d’actes del Museu de la Garrotxa - Olot
Activitat organitzada per Aules de Difusió Cultural de la Garrotxa (ACUGA)
 

Algunes de les obres de Berga i Boada que es podran veure a l'exposició Foto: Museu de la Garrotxa.


FRIDAYS AL MUSEU
"Ves a fer punyetes!”. Converses entre Josep Berga i Boada i Martí Casadevall, a càrrec de Javi Palomo.
Divendres 19 d’octubre a les 21 h, a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa. Unes xerrades sorprenents en un ambient relaxat i amb música dels anys vint.
 
CONVERSES AMB...
L'infanticidi i la violència vers les dones al tombant dels segles XIX i XX. Víctor Català (Caterina Albert) i Josep Berga i Boada.
A càrrec de Javi Palomo, comissari de l’exposició, i Enric Gallén, Doctor en Filologia Catalana per la UB i Catedràtic en Literatura Catalana per la UPF. Dissabte 3 de novembre a les 18 h, a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa
 
Imatge, cinema i art. La influència sobre els artistes olotins del segle XIX i primer quart del segle XX.
A càrrec de Joan Sala, Doctor en Belles Arts; Mariona Seguranyes, Doctora de Humanitats; Javi Palomo, comissari de l’exposició; i especialista en l’impacte del cinema en l’art.
Dissabte 17 de novembre a les 18 h, a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa.
 
ACTIVITATS PER A PÚBLIC FAMILIAR
Activitats per a infants a partir de 5 anys a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa.
 
VISITES GUIADES I ACTIVITATS ESCOLARS
Més informació al 972 26 67 62 o a [email protected].