Diversos col·lectius signen un manifest per unes Festes del Tura sense sexisme

Per a difondre el missatge han dissenyat uns sarrons amb el lema "No és no. Qualsevol cosa que no sigui sí és no"

La campanya contra les agressions sexuals posa a la venda uns sarrons amb el lema d'enguany.
La campanya contra les agressions sexuals posa a la venda uns sarrons amb el lema d'enguany. | @LGBTI_Garrotxa.
Redacció
03 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:57h
En el marc de les Festes del Tura 2018 diferents col·lectius d'Olot, sota la rúbrica Garrotxa Feminista, han impulsat la campanya de conscienciació "No És No" amb l'objectiu d'acabar amb les agressions sexistes.
 
En el manifest (vegeu-lo més avall), declaren el seu rebuig cap a la violència sexual i demanen unes festes amb llibertat i respecte per a tothom.

Per a difondre el missatge han dissenyat uns sarrons amb el lema "No és no. Qualsevol cosa que no sigui sí és no". El preu de la bossa és de 5 euros i els punts de venda seran la barraca de Dalla i Greda, la barraca del Núria Social, la Canadenca i el Cacau Pastisseria. Els diners recaptats es destinaran a futures accions per a aconseguir una societat lliure d'agressions sexistes.
 
El manifest de la campanya és obert a tots els col·lectius i entitats que comparteixin el contingut del manifest i que s'hi vulguin adherir (adhesions a alliberemnos@gmail.com).
 
MANIFEST PER UNES FESTES LLIURES DE SEXISME
En el marc de les Festes del Tura 2018, diferents col·lectius, sindicats, partits i entitats sota el nom GARROTXA FEMINISTA hem volgut posar de manifest el nostre absolut rebuig a les actituds sexistes que, per desgràcia, també es donen molt sovint en aquest tipus d'espais festius.
 
El context de festa és un lloc a on es poden produir un determinat tipus d'agressions masclistes i discriminatòries i cal detectar-les i actuar-hi. Alhora, també és un lloc que ha de permetre una presa de consciència individual i comunitària contra aquestes situacions.
 
És agressió sexista tota agressió (física o no) exercida sobre una persona per motius de gènere, orientació sexual o aspecte físic. Entenem que les actituds i agressions sexistes són una forma més de violència masclista que s'exerceix contra les dones com a manifestació d'una discriminació social estructural, i que es basa en les relacions de desigualtat i rols de poder per condició de gènere en el marc del sistema heteropatriarcal. Aquest mateix sistema també posiciona en un nivell de subordinació i d'opressió les persones que tenen una orientació sexual diferent de l'heterosexual.
 
Sovint, moltes d'aquestes agressions sexistes pretenen ser justificades amb l’argument de “per festes tot s’hi val”, o sota el paraigües de l’alcohol i altres substàncies. Cap argument és vàlid ni permissible per justificar cap comportament que ens faci sentir incòmodes. La festa també és un espai polític i per això no hem de permetre que aquest context de singularitat serveixi com a excusa per donar més màniga ampla a segons quines actituds i situacions que considerem sexistes, racistes, homòfobes, lesbòfobes, trànsfobes i masclistes.
 
Les agressions no són experiències individuals que s’han de viure en solitud, sinó que cal transportar-les a una esfera pública i prendre un compromís col·lectiu per
 
tal d’afrontar-les de forma comunitària. Com a feministes, farem ús de les festes per a desafiar el sistema; per a crear nous models de relació basats en la solidaritat i el suport mutu, per a crear espais còmodes, feministes i revolucionaris.
 
A banda de la condemna i la visibilització sabem que cal fer moltíssima feina al respecte. Ara per ara,  ens quedem en un primer pas, una aportació simbòlica que a través d'uns ​sarrons posa de manifest la necessitat de treballar i donar resposta davant les agressions i la violència masclista.
 
El lema és el següent:
 
NO ÉS NO. QUALSEVOL COSA QUE NO SIGUI SI ÉS NO.
 
Amb aquesta campanya volem:
  • Visibilitzar una agressió sexista com el que és, un acte no consentit i d'abús de poder d'una persona envers una altra per motius de gènere.
  • Deixar clar que res justifica una agressió: ni l'alcohol, ni les drogues, ni el vestuari, ni l'hora, ni la manera de ballar, ni res.
  • Conscienciar que davant una situació d'abús totes som responsables d'actuar i que el nostre paper és clau per mantenir espais lliures de sexisme.
  • Unes festes lliures d'agressions masclistes i no discriminatòries a on puguem relacionar-nos de manera lliure i consentida.
  • Que el carrer, la nit i els espais de festa siguin un context de llibertat per a tothom: anar sense por, segures i amb confiança.
  • Una aposta de futur pública i valenta per treballar de manera contundent de cara als anys futurs contra les agressions masclistes en espais de festa.
  • Manifestar la necessitat d’un punt d’atenció a les víctimes d’agressions sexistes per tal de socórrer-les de manera professional.
Així mateix, recalquem de nou que és imprescindible la conscienciació i responsabilitat de totes per tal d’encarar les agressions masclistes, una de les múltiples cares del sistema heteropatriarcal.
 
GARROTXA FEMINISTA:

DALLA FEMINISTA
ATENEU POPULAR LA MALA PETJA ALLIBEREM-NOS
UCFR
LA GREDA CNT
RESILIENCE EARTH NÚRIA SOCIAL TAULA DE GÈNERE CUP OLOT
CACAU PASTISSERIA