S'aprova el dret de pas dels pàrquings del Firalet i de l'Illa del Teatre

El ple de l'Ajuntament d'Olot es resol en a penes vuitanta minuts, sense mocions dels grups municipals i amb el PDEcat, la CUP i OEC defensant a soles la modificació puntual del POUM del carrer Parra

El regidor Josep Gelis –al costat de Pep Berga– va defensar davant del plenari el conveni de connexió soterrada dels pàrquings.
El regidor Josep Gelis –al costat de Pep Berga– va defensar davant del plenari el conveni de connexió soterrada dels pàrquings. | Martí Albesa.
31 d'agost del 2018
Actualitzat el 06 de setembre a les 12:44h
Finalment, després de molts anant i vinents i perills d'imminent deriva judicial, ahir a la tarda –durant el darrer ple de l'estiu l'Ajuntament d'Olot–, es va aprovar, definitivament, el conveni regulador de la servitud de dret de pas dels aparcaments de l’Illa del Teatre i el pàrquing centre. L’acord va prosperar amb els vots de l’equip de govern, d’ERC i del PSC, mentre que la CUP i Olot en Comú (OEC) hi van votar en contra.

En aquest ple, que a penes va durar una hora i vint minuts, sense ni tan sols mocions dels grups municipals, es feia notar la síndrome postvacacional, potser amb la perspectiva d'una tardor amb més embranzida política davant les pròximes eleccions municipals, amb tres forces polítiques que ja han situat els seus candidats (PDECat, ERC i PSC) i les altres dues (CUP, OEC) que encara no han decidit res.
 

La intervenció del batlle en aquest ple tan breu es va reduir a la mínima expressió Foto: Martí Albesa.


El dret de pas dels aparcaments del Firalet i l'Illa del Teatre

El conveni regulador aprovat suposarà una despesa anual de 12.241,57 euros, que es pagaran de la manera següent:

— Els usuaris dels 158 aparcaments de vehicles i 26 aparcaments de motos de la comunitat de propietaris del pàrquing de la plaça de l'Illa del Teatre  hi contribuiran amb un preu per plaça de 2€/mes per plaça de cotxe i 1€/mes per plaça de moto, amb què el total serà de 4.056 euros/any.
— Els usuaris dels 30 aparcaments de titularitat actual de Puig Alder SL –que també formen part de la comunitat de propietaris del pàrquing de la plaça de l'Illa del Teatre i que també contribuiran addicionalment amb la quota indicada a l'apartat anterior—, més els 37 aparcaments de cotxe del nou edifici en construcció per Societat Olotina d'Inversions Immobiliàries SL, contribuiran amb la quantitat de 2,57€ per plaça/més addicionals i sumada als de l'apartat anterior, fent un total de 4,57€, amb què el total mensual per part seva serà de 2.066,28 euros/any.
— L'Ajuntament d'Olot efectuarà una aportació anual de 6.119,29 euros. A destacar el fet que durant els 10 primers anys l'Ajuntament assumirà el possible increment de la tarifa que afecti els usuaris, a més de la seva part.

Amb el conveni aprovat els sistemes d'entrada i sortida d'ambdós aparcaments es connectaran de forma soterrada mitjançant el túnel de nova construcció que ja s'hi està bastint i que els enllaçarà  amb el del pàrquing Centre del subsòl del Firalet. La finalitat cercada és tenir un únic accés d'entrada i de sortida dels tres aparcaments soterrats, per manera que amb una sola rampa de vehicles s'hi pugui accedir a tots tres.
 

El regidor del PSC, Josep Guix, va preguntar sobre el transport i l'habitatge d'estudiants d'altres comarques. Foto: Martí Albesa.


Altres afers del ple

Durant el ple també es va ratificar la modificació dels estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística i la correcció d’una errada de l’acord adoptat en el ple anterior sobre la modificació de les bases d’execució del pressupost, que han rebut la unanimitat del plenari.
 
Igualment, va prosperar la modificació puntual del POUM en el carrer Parra. En aquesta ocasió, curiosament, l'equip de govern va comptar amb els vots de l'ala més esquerrana: la CUP i OEC, l'abstenció del PSC i el vot en contra d'Esquerra.
 

La CUP, aquí amb Anna Descals intervenint al plenari, va defensar la modificació de la connexió del carrer Parra. Foto: Martí Albesa.


L'aprovació inicial d'aquesta modificació urbanística –que no es resoldrà fins ben bé el gener o febrer de l'any vinent, després que hagi passat els tràmits pertinents— suposa la supressió de la connexió viària entre el carrer dels Sastres i el carrer d'Esgleiers, tant pel fet que imposa la realitat topogràfica del terreny (hi ha un desnivell d'altures difícil de salvar) com pel fet que, en qualsevol cas, no aportaria millores substantives a la funcionalitat de la trama viària del nucli antic.

De fet han transcorregut ja 15 anys d'ençà de l'aprovació del POUM i en cap cas no s'havia desenvolupat la previsió de connexió d'ambdós carrers per manca de viabilitat econòmica.
 

Anna Barnadas va manifestar que ERC votaria en contra de l'afer del carrer Parra. Foto: Martí Albesa.


Finalment, el ple va aprovar per unanimitat un conveni d'expropiació d’un bé afectat per les alienacions del projecte d’urbanització de la ronda Les Fonts, al tram entre el carrer Folch i Torres i el carrer Ramon Barnadas, que suposarà una despesa única de 12.144,14 euros, ja que la finca –de què són propietàries les germanes Judit i Marta Rubió– es troba afectada pel POUM aprovat per Urbanisme el 2003.

A l'hora darrera dels precs i preguntes, van coincidir la CUP i el PSC en relació al carrer Gradera i Sant Francesc, pel fet que s'hagi minimitzat l'ús de l'espai públic per als veïns, per bé que al regidor Vayreda només li constaven dues queixes que ja s'havien resolt.

Des de la CUP també es preocupen pel tema de les terrasses que ocupen carrers estrets, que segon el regidor Gelis estan sota control i si en alguna ocasió hi ha alguna contravenció a la normativa cal que s'avisi, sense esverar els estadants de les terrasses, immediatament la Policia Municipal, que hi acudiria de seguida. També van aconseguir arrencar de l'equip de govern que aviat es podrà veure el nou web, ja que des de la CUP van lamentar que fos tan poc usable per a dispositius mòbils i que fos tan difícil i costos en temps de trobar-hi els documents oficials que s'esmenten a les notícies.
 

La pretensió de Xavier Garcia de fer un acte institucional per la Diada no va rebre el suport de l'equip de govern. Foto: Martí Albesa.


Xavier Gracia, d'Olot en Comú, va demanar que l'Ajuntament convoqués un acte institucional aquest Onze de Setembre, durant la commemoració de la Diada Nacional, en què poguessin participar totes les forces, entitats i associacions d'Olot per a "trobar espais unitaris", donades les circumstàncies actual. Pep Berga, en nom de l'equip de govern, va ser contundent en la resposta a l'únic regidor dels comuns i li va dir –a banda que l'Ajuntament fa anys que s'adhereix als actes que convoca Òmnium Cultural a la ciutat– que semblava una irona que ara que ens trobem "en aquesta situació de repressió de l'Estat", amb presos polítics i exiliats, es demani un espai comú de trobada. "No és el moment de rebaixar el to", va concloure el candidat a batlle del PDECat.

[Vegeu tot el desenvolupament del ple en el vídeo d'aquí sota.]


 
Arxivat a