ENTREVISTA Tavi Algueró: «Els tallers per a la faràndula sorgeixen de la cercavila infantil»

El director de l’Escola Municipal d’Expressió (EME) creu que el centre, amb 32 anys d’història, té la funció d’esperonar l’afició a l’art i descobrir nous talents

Tavi Alguero en l'aula de teatre de l'Escola Municipal d'Expressió.
Tavi Alguero en l'aula de teatre de l'Escola Municipal d'Expressió. | Martí Albesa.
30 d'agost del 2018
Actualitzat el 01 de setembre a les 9:47h
Tavi Algueró, professor de dibuix i pintura i director de l’Escola Municipal d’Expressió (EME), ja amb 32 anys d’història, ens rep a les aules, encara buides, del centre de l’avinguda Sant Joan de les Abadesses d’Olot, a tocar de l’Institut Municipal d’Educació. Ens hi presentem perquè d’entre la multitud d’actes que es fan i desfan enguany a les Festes del Tura, n’hi ha un que ens va cridar força l’atenció: la construcció de personatges de la faràndula per a les mainades, una actiivitat que enguany enfilarà la tercera edició el pròxim dissabte 8 de setembre, a partir de les 17:00 h, a la renovada plaça del Mig, en l’anomenat Espai Caricatura, pensat especialment per a les famílies amb infants.

A la conversa de NacióGarrotxa amb Tavi Algueró també hi participa Irina Julià, professora de plàstica de l’escola.
 

Irina Julià –professora de plàstica– i Tavi Alguero, durant l'entrevista al despatx de l'Escola MUnicipal d'Expressió. Foto: Martí Albesa.


— D’on va sorgir la idea de fer aquest taller?

De fet –respon Algueró–, se’ns va suggerir des de Festes. A partir del fet que els diumenges del Tura es fa la cercavila infantil i que moltes mainades hi acudeixen amb disfresses fetes a casa, un taller d’aquestes característiques ens semblava que seria molt adequat. És a dir, que es pot dir que els tallers per a la faràndula sorgeixen de la cervavila i després se'n serveixen.

— Com funciona el taller?

La idea és que cada un dels 25 infants que hi participen –junt amb les famílies–, en dos torns, es puguin endur una figura del ball de la faràndula a casa. Amb l’experiència de les dues edicions anteriors ja hem millorat molts aspectes perquè els tallers siguin el màxim d’eficients i eficaços possibles.

— Quina figura es proposa enguany?

Aquesta vegada serà un cavallet –intervé ara Irina Julià–. Nosaltres ja portem tots els materials: el cartrons traçats amb la figura, les pintures, materials i estris necessaris per a la manipulació, i els infants, en una hora i dos quarts, amb l’ajuda dels familiars, faran el cavallet i se l’enduran a casa.

— I què en faran, del cavallet?

Precisament, se l’enduen a casa i potser alguns el faran servir a la cercavila infantil de diumenge.

— L’Escola participa en alguna altra activitat durant la Festa Major?

Sí, de fa anys fem la il·lustració dels gots de les festes –comenta el director de l’EME. En els darrers anys, ja que són reciclables [i de preu retornable], s’ha pensat que el dibuix estigui relacionat amb algun tema de ciutat. Fins fa ben poc sempre els havia dissenyat jo mateix, però a partir d’ara ho faran els alumnes amb potencial tècnic i artístic, especialment de les branques d’il·lustració i còmic. Es tria tres o quatre propostes i la Comissió de Festes tria la que considera millor.
 

El got reciclable de Festes del Tura enguany ha estat dissenyat per un alumne de l'escola. Foto: Martí Albesa.


— Quin serà el tema per als gots d’enguany?

S’ha triat un tema relacionat amb el compromís i la participació a les entitats i associacions de la ciutat, per això el lema és “Gaudeix i Comparteix. Compromesos amb les festes”, amb un gegant que ens assenyala amb el dit. D’aquesta campanya se’n sentirà a parlar passat festes.
 

El director de l'Escola Municipal d'Expressió, Tavi Algueró, a l'aula buida de la seva classe, que s'omplirà de vida i d'art a partir del primer d'octubre. Foto: Martí Albesa.


L’Escola Municipal d’Expressió

No tots els municipis de Catalunya poden gaudir d’una escola d’art com la d’Olot, a tot estirar potser n’hi ha una quinzena, sufragada pels pressupostos públics, uns 90.000 euros en el cas de l’EME (incloses despeses de funcionament, materials, cursos de formació per al professorat, etc.).

Entre 9 i10 mestres, amb Tavi Algueró al capdavant, imparteixen durant tot l’any cursos anuals d’expressió plàstica, il·lustració i còmic, creacions amb fang, teatre o de noves o renovades “arts” com l’scrapbooking, la màgia creativa, la joieria, la fotografia, el patchwork o les masterclass mensuals de ganxet.

Com diu el director de l’EME, “el que provoquem és l’afició per l’art i la creativitat”, i fins i tot pel descobriment de nous talents que a les escoles reglades molts cops passen desapercebuts, on l’educació plàstica –com ens comenta Irina Julià–, tret de comptades excepcions, “grinyola”. De fet, del centre ja n'han sortit uns quants talents, que es dediquen professionalment, per exemple, al disseny d’animació i jocs en 3D, al còmic o a l’espectacle, com és el cas, per posar un exemple prou conegut, del jove actor olotí Marcel Borràs, que triomfa a la televisió, al cinema i als escenaris i que on primer es va formar és a les seves aules.

Recordatori

En cas de pluja, el taller familiar de construcció d’elements de la faràndula es farà sota les voltes de la mateixa plaça del Mig. Les inscripcions només es podran fer de manera presencial entre els dies 3 i 6 de setembre a Can Trincheria. Les places són limitades.