L'agenda de tardor d'Olot destaca el descobriment de l'iconoclasta Berga i Boada

La presentació pública del volum quadrimestral es farà aquest divendres a l'Arxiu Comarcal en el marc de la culturaFEST, amb l'actuació de la Fura dels Baus i gresca fins a la matinada

D'esquerra a dreta, han presentat el més destacat de l'agenda tardoral: Tena Busquets, Pep Berga, Montse Mallol i Jordi Serrat.
D'esquerra a dreta, han presentat el més destacat de l'agenda tardoral: Tena Busquets, Pep Berga, Montse Mallol i Jordi Serrat. | Martí Albesa.
28 d'agost del 2018
Actualitzat el 26 de novembre a les 15:11h
La programació cultural d’aquesta tardor inclou més de 150 activitats de tot tipus programades amb les premisses de qualitat i proximitat, tal com s'ha fet saber avui durant la presentació als mitjans, a Can Tricnheria, de l’Agenda Olot Cultura d'aquest quadrimestre, que ha comptat amb la participació Pep Berga, regidor de Cultura de la ciutat; Montse Mallol, directora dels Museus d'Olot; Jordi Serrat, programador musical, i, Tena Busquets, programadora d'arts escèniques. Aquesta és la setena edició de l'agenda de tardor, "que tantes ciutats ens han copiat", com li ha dit a cau d'orella Busquets a Berga, i que el canidat a batlle d'Olot ha repetit en veu alta ben cofoi, donat l'esforç que significa l'edició en paper de l'agenda i que ja forma part dels imprescindibles de qualsevol llar olotina.

La fotografia de portada d’aquesta edició de l'Agenda és obra de Marc Planagumà i trasllada la icònica imatge d’El violinista a la teulada al Teatre Principal d’Olot. El missatge que es vol transmetre és que tot i les circumstàncies i les dificultats actuals, artistes, gestors culturals, membres d’associacions i entitats, activistes culturals..., fan el que calgui perquè la cultura sigui ben present en el dia a dia de la ciutat i en les vides de tothom. "Ens enfilem pels teulats i per on faci falta perquè tothom pugui gaudir de la cultura", seria un bon lema per a la tardor cultural olotina.

L’agenda es pot descarregar al web olotcultura.cat o recollir als equipaments culturals de la ciutat. De fet, a partir de dimarts de la setmana vinent, dia 4 de setembre, a les 10 h, es posaran a la venda les entrades per als espectacles de pagament.
 

Montse Mallol, directora dels Museus d'Olot, durant la presentació de l'agenda als mitjans. Foto: Martí Albesa.


"Vés a fer punyetes", de Berga i Boada

D'entre el centenar llarg de propostes que es podran gaudir des de mitjan setembre fins a Nadal –a banda de les activitats ja consolidades com el Lluèrnia, el festival Veus, el Més Petit de Tots, el Petit Format, el Pessebrisme, etc.–, cal destacar l'aposta en el descobriment del polifacètic Josep Berga i Boada (Olot, 1872-Sant Feliu de Guíxols, 1923), fill del també pintor Josep Berga i Boix, un artista gairebé desconegut, "absolutament modern i trencador" –en paraules de Montse Mallol–, que a la seva època va ser repudiat per la ciutat, pel seu propi pare, per la tradició…

Pintor, escriptor, personatge molt polèmic (que va publicar alguns contes brutals, de violència inusitada), defensor de la Caterina Albert (Víctor Català) de la tetaral La infanticida (quan tothom la rebutjava per ser una dona), un "poliartista" tant o més potent que els seus coetanis europeus, però molt poc estudiat pels crítics o per les universitats.

L'exposició que hom li dedicarà des del 8 de setembre i fins al febrer a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa, tindrà un contrapunt amb un seguit d'activitats complementàries, especialment en els nous "Fridays al Museu", en què amb el títol "Vés a fer punyetes" (frase preferida de Berga i Boada) i de la mà de Javier Palomo, es podrà descobrir, en format de conversa, l'epistolari que va mantenir l'autor amb Martí Casadevall (un altre dibuixant olotí poc conegut).

Al capdavall –i per suplir la manca historiogràfica viscuda fins ara– s'editarà un assaig sobre aquest artista (colèric, de caràcter, bohemi…), que comptarà amb la participació de diversos especialistes.
 

Tena Busquets ha presentat els espectacles més destacats de la tardor olotina. Foto: Martí Albesa.

 
Clàssics i transgressions en les arts escèniques

La programació d’arts escèniques d’aquesta tardor combina obres de teatre clàssiques com l’Èdip, de Sòfocles (protagonitzat per Julio Manrique), amb d’altres més transgressores com el darrer espectacle de l’Agrupación Señor Serrano Kingdom.

Els LAP dels propers mesos programen Rebota, rebota y en tu cara explota (Agnès Mateus i Quim Tarrida), Cadira (Pep Aymerich) i Esmorza amb mi (Los Montoya, inclosa dins la programació del festival El Petit Format). Pel que fa a la dansa, gaudirem de la proposta Human Brush, de Vincent Glowinski. Aquesta temporada també tindrem la màgia de Dakris (El chico invisible) i de les propostes d’arts escèniques per a nens i nenes dins el festival El més petit de tots. La primera de les propostes serà l’estrena de l’espectacle de circ Ex Libris, de la companyia Voël, on hi actua l’artista olotí Jordi Serra.
 
Música d'equilibri i artistes consolidats

En l’àmbit musical es presenta una programació amb molta varietat d’estils, formats i temàtiques i amb la presència d’artistes consolidats. Actuaran durant la tardor a Olot Joan Dausà (presentarà el disc Ara som gegants); Maria Arnal i Marcel Bagès (que tornen a la ciutat després de triomfar arreu); Morgan (una banda madrilenya que ha irromput amb força presentarà el disc Air); Elisabet Franch i Jorge Nava (millor àlbum de música clàssica als premis de l’acadèmia de Los Angeles); Chano Domínguez & Paolo Fresu (un concert exclusiu dins el Jazz Olot amb un trompetista i un pianista irrepetibles); Marco Mezquida, Jesper Bodilsen i Martin Andersen (presentaran el projecte més internacional de Marco Mezquida al cicle Jazz Olot); The Penguins (concert infantil de Reggae per a Xics); i les propostes locals La Greda Street Band (que s’acomiada dels escenaris després de 10 anys) i Milícians i Kristo’n’zelo (dues bandes garrotxines de punk i hardcore).
 

El programador d'Olot, Jordi Serrat, ha fet la presentació dels principals músics que seran a la capital. Foto: Martí Albesa.


Els Museus d'Olot volen fer descobrir l'art de la ciutat

Els Museus d’Olot repassen l’obra de Josep Berga i Boada amb una doble exposició a la Sala Oberta i la Sala Oberta 2. El Museu dels Sants estrena les càpsules temàtiques del segon pis de l’edifici centrant-se amb la figura de la Mare de Déu del Tura. Una altra novetat és els Fridays al Museu, propostes atípiques els divendres al vespre per conèixer el Museu de la Garrotxa d’una manera diferent.

La Biblioteca d'Olot fa 100 anys

El 22 de setembre de 2018 se celebra el centenari de l’obertura de la biblioteca popular a la ciutat d’Olot. Aquest dia s’ha organitzat un programa d’activitats per celebrar l’aniversari i es presentarà un llibret que s’ha editat amb motiu del centenari.


Tot i més a la CulturaFEST aquest divendres

Els programadors d’arts escèniques, música i dels Museus d’Olot presentaran tota la programació, tal com ja va avançar NacióGarrotxa, i respondran els dubtes dels ciutadans en un acte obert a tothom aquest divendres a les 20:30 h a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Tot seguit la festa continuarà a la plaça de Braus on la Fura dels Baus representarà l’espectacle Manes, a les 22 h. A partir de les 23 h, el Chaman Rumbero i DJ posaran la música a les places del Puig del Roser fins ben entrada la matinada. Hi haurà foodtrucks i servei de bar.

Venda d'entrades a partir del 4 de setembre

Les entrades per als espectacles de pagament es posaran a la venda el dimarts dia 4 de setembre a les 10 h, per internet a www.olotcultura.cat o bé de forma presencial a la taquilla del Teatre i a Can Tricheria.
 

Coberta de l'Agenda Olot Cultura d'aquesta tardor, amb la fotografia de Marc Planagumà. Foto: Marc Planagumà.

Arxivat a