Després de l'eruga del boix arriba la nova plaga del bernat marbrejat

Aquesta xinxa pot afectar, entre d'altres, conreus com el del blat de moro i causar molèsties a les cases, ja que s'hi refugia durant l'hivern

El nom comú d'aquesta xinxa es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada.
El nom comú d'aquesta xinxa es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada. | DARP.
Redacció
27 d'agost del 2018
Actualitzat a la 13:25h
L'ajuntament de la Vall d'en Bas ha emès un avís en relació a una nova plaga que a més de poder afectar conreus com el de blat de moro, actualment estès al 90% del territori, també pot afectar els domicilis del veïnat. El nom tècnic d'aquest insecte és Halyomorpha halys, tot i que popularment se’l coneix com a bernat marró marbrejat.

Aquesta xinxa és un insecte hemípter pertanyent a la família Pentatomidae, d’origen asiàtic (natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees) i actualment és una plaga invasora en diversos llocs del mon que ha ocasionat pèrdues en diversos conreus. Va ser introduïda accidentalment als Estat Units el 1998. A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa l’any 2007, el mateix any a Liechtenstein, a Alemanya, França i Itàlia a l’any 2012; posteriorment, es va trobar a d’altres països. A Catalunya, el primer exemplar es va localitzar a la ciutat de Girona l’any 2016.

És una espècie que sol afectar arbres fruiters, cultius hortícoles, alguns conreus extensius com ara blat de moro i moltes altres plantes utilitzades en jardineria. A més, accedeix a l’interior de les llars on es refugia per passar l’hivern, ocasionant molèsties als veïns. Tanmateix, a hores d'ara, no s'ha descobert cap producte fitosanitari per combatre aquest insecte. De fet, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha elaborat un tríptic amb informació d’utilitat que podeu consultar si cliqueu aquí i una fitxa tècnica amb la descripció que podeu veure si cliqueu aquí.