Aquest diumenge torna a Olot la Travessia Tossols-Basil

Enguany se celebra la 65a edició d'aquesta popular cursa pel riu Fluvià que organitza el Club Natació Olot

Imatge retrospectiva d'una edició de la Tossols-Basil al riu Fluvià.
Imatge retrospectiva d'una edició de la Tossols-Basil al riu Fluvià. | Andrea López.
Redacció
22 d'agost del 2018
Actualitzat a les 9:58h
Aquest pròxim diumenge 26 d'agost se celebrarà la 65a edició de la tradicional Travessia Tossols-Basil que cada any es disputa a les aigües del riu Fluvià. Amb l'afany constant de millora i d'aconseguir que aquesta prova continuï essent un referent al territori, el Club Natació Olot, de la mà de la delegació a Girona del FCN, l'Ajuntament d'Olot, altres entitats, col·laboradors i proveïdors, ha treballat de valent per mantenir les novetats presentades en les darreres edicions i reestructurar el nombre de sortides i les categories participants en cada una d'elles.

Per una banda –i després dels bons resultats obtinguts en les darreres edicions–, totes les proves seran cronometrades digitalment amb la utilització de xips en format braçalet, amb què s'agilitarà encara més el control dels temps i de les classificacions. També, cal destacar que la travessia passa a tenir 4 sortides: 1 de la popular (400 metres), 2 de la de 800 metres i 1 sortida de la llarga distància de 1.600 metres. Aquesta reorganització de la prova s'ha fet amb la intenció de fer la jornada més flexible i aconseguir que en cada prova hi competeixin nedadors d'edats més homogènies i així millorar la competitivitat i, en definitiva, l'espectacle.

Com ja és tradició, a primera hora es donarà inici a la jornada amb la xocolatada popular i el lliurament de dorsals, seguida de les proves de cada categoria, la cursa popular de 400 metres, la cursa de llarga distància i per finalitzar les activitats al Fluvià, es farà la "caça" de síndries i "ànecs de fira".

La diada acabarà amb el lliurament de trofeus als guanyadors i finalistes de cada categoria i als de les categories especials.

Cal destacar que una de les novetats afecta a el nombre de sortides i les categories que es poden inscriu-re en cada una d'elles:

-Hi haurà tres distàncies:

-TRAVESSIA POPULAR de 400 metres (des dels Prats d'en Gou a Can Basil). La categoria benjamina només podrà inscriure's en aquesta distància.
-TRAVESSIA de 800 metres. Oberta a les categories MENOR, MÀSTER, MÀSTER SÉNIOR i VETERANA. La categoria MENOR només podrà inscriure's en aquesta distància.
-TRAVESSIA de 1600 metres. Oberta a les categories INFANTIL i SUPERIORS. Les categories INFANTIL i ABSOLUTA només podran inscriure's en aquesta distància.

Història de la Travessia

La Travessia Tossols Basil és de gran importància per a la història del Club Natació Olot, ja que en les seves primeres edicions s'hi troben les arrels o fonaments del que seria, al cap de pocs anys, el CNO. Dels grups encarregats de l’organització de la seva primera edició l’any 1953 (grup ADOR i penyes del riu), tots ells amants de l’esport a l’aire lliure i de la natura, hi trobem els primers nedadors del Club. En aquell any, hi prengueren part 26 nedadors locals.

A partir de llavors, la travessia va esdevenir la festa major de la natació olotina. Al 1954 s’obrí la competició a nedadors d’arreu, i a data d’avui, és una prova ben arrelada al calendari esportiu de Catalunya. Al llarg de la seva història ha comptat amb la participació de nedadors i nedadores dels millors clubs de Catalunya, i excepcionalment, de molt més lluny, com és el cas de l’internacional i olímpic dels Estats Units Pablo Morales, que hi va establir un nou rècord absolut l’any 1986. David Meca va aconseguir un nou rècord absolut l’any 1995. En l’actualitat, el rècord l’ostenta en Jordi Jou, que l’any 2005, amb un temps de 7’33’,’ va rebaixar per segona vegada el temps de David Meca.

Pel què fa al nombre de participants, dels 300 aproximadament dels anys 70 i 80 (la participació màxima data de l’any 1988, amb 381 nedadors), passa a ser d’uns 150 a partir dels anys 90, com a conseqüència, bàsicament, que tant la qualitat com la quantitat d’aigua ha anat minvant a partir de llavors (en l’actualitat, els participants es mantenen al voltant d’aquests 150).

Accés al servei d'inscripcions
Arxivat a