Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa

L’Hospital d’Olot actualitza el sistema de comunicació per als pacients amb dificultats d’expressió

Els sistemes augmentatius i alternatius de comunicació (SAAC) són emprats pels professionals per relacionar-se amb malalts que pateixen lesions neurològiques o malalties neurodegeneratives

per Redacció, Olot, 10 d'agost de 2018 a les 11:00 |
El nou SAAC s’utilitzarà de primer en format paper a rehabilitació i a les quatre unitats d’hospitalització. | @hospiolot.
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Hospital d’Olot actualitza el que s’anomena SAAC, sistemes augmentatius i alternatius de comunicació, per relacionar-se amb usuaris i pacients que no es poden comunicar de manera oral o que ho fan de forma deficitària. El Servei de Logopèdia ha actualitzat el SAAC que ja s’utilitzava a l’antic Hospital Sant Jaume, l’ha ampliat i adaptat al català, castellà, anglès i àrab.

Actualment, un 35% dels pacients que assisteixen al Servei de Logopèdia de l’Hospital d’Olot tenen dificultats per comunicar-se i fer-se entendre. Les patologies més habituals que dificulten l’entesa amb aquests pacients són malalties neurodegeneratives (Parkinson, Alzheimer, Esclerosi Múltiple...), lesions neurològiques adquirides (ictus, traumatisme cranioencefàlic...), persones amb un grau elevat de sordesa o infants amb dificultats per adquirir el llenguatge; també s’utilitza amb nouvinguts o estrangers que no entenen el català ni el castellà. Per aquestes persones s’ha adaptat el material gràfic a l’anglès i a l’àrab.


El SAAC, que no deixa de ser material gràfic i visual, conté informació com les parts del cos (per afavorir l’entesa entre metge i pacient), medicació i cures (eina pel personal d’infermeria), proves mèdiques, espais de l’hospital o aspectes més bàsics com la roba i els àpats, sobretot pensat pels pacients hospitalitzats.

En un inici, el nou SAAC s’utilitzarà en format paper a rehabilitació i a les quatre unitats d’hospitalització i més endavant es preveu tenir-ne també a consultes externes i urgències. Des de qualsevol punt de l’hospital, també es podrà consultar digitalment.

L’actualització del manual l’ha dut a terme el Servei de Logopèdia de la Fundació amb el suport dels alumnes del cicle formatiu de grau superior d’integració social de l’Institut Montilivi de Girona.
 

Què és la logopèdia?

La logopèdia es desenvolupa en una professió sanitària reconeguda i regulada per la LOPS (Llei 44/2003 de 21 de novembre d’ordenació de professions sanitàries) que s’ocupa de la prevenció, detecció, avaluació, diagnòstic i tractament de les alteracions de la comunicació i funcions associades mitjançant tècniques terapèutiques pròpies de la seva disciplina. La logopèdia es basa en la correcció, mitjançant tècniques de reeducació, dels defectes de la veu o de l’expressió oral i escrita.

Els logopedes treballen en serveis sanitaris, sociosanitaris, educatius i, també, per compte propi. Atenen població de totes les edats, sigui quina sigui la causa de les seves dificultats de comunicació i funcions associades.
 

 

Participació