La Fageda Fundació estrena una ruta guiada per la Reserva Natural

Una visita guiada de dues hores ofereix un passeig entre faigs i terra volcànica abans de l’habitual recorregut per la fàbrica i la granja

La nova visita guiada vol retre homenatge a la Reserva Natural.
La nova visita guiada vol retre homenatge a la Reserva Natural. | @fageda.
Redacció
10 d'agost del 2018
Actualitzat a les 9:14h
La Fageda Fundació ha estrenat aquest passat mes de juliol  una visita guiada de dues hores que inclou un passeig per la Fageda d’en Jordà, tot retent homenatge a la Reserva Natural que va inspirar el nom d’aquesta empresa social i dels seus coneguts iogurts. Sota el títol “Fageda en ruta”, els visitants i excursionistes que han reservat prèviament, fan una passejada pel bosc, amb un petit tastet inclòs, i continuen amb una visita de la granja i de la fàbrica de làctics, tot acabant amb una degustació de productes de la Fundació i la projecció d’un vídeo del projecte. Aquesta nova proposta té lloc els diumenges a primera hora de la tarda.

Durant el passeig, els visitants descobreixen, per exemple, com la lava d’un volcà va facilitar el naixement d’un bosc de faigs a només 500 metres d’alçada, per què la Fageda d’en Jordà no es pot considerar centenària o quins animals hi viuen. A més, es fa una parada per agafar forces i tastar una combinació de melmelada casolana de La Fageda amb formatge de La Xiquella, un obrador artesanal de Sant Esteve d’en Bas.

Tres dècades entre faigs

L’any 1987, la cooperativa La Fageda fundada a Olot 5 anys abans, es va traslladar a la finca actual d’Els Casals a Santa Pau, a tocar de la Reserva natural de la Fageda d’en Jordà. El seu fundador, Cristóbal Colón, considerava que treballar enmig de la natura, amb animals i plantes, aportaria avantatges terapèutics i benestar als treballadors. Onze anys més tard, el 1998, conscient de l’atractiu turístic que representa aquest paratge, va iniciar un servei de visites que li ha permès transmetre el valor intrínsec de l’espai protegit i donar notorietat a la marca de làctics associada al mateix. Cada any, unes 30.000 persones reserven visita a les instal·lacions de La Fageda.

Amb la posada en marxa de “Fageda en ruta”, el Servei d’Atenció als Visitants afegeix una nova opció a les altres dues rutes que s’oferien fins ara: el tradicional recorregut per les instal·lacions de la granja i la fàbrica, d’una hora de durada, i també “Petits grangers”, en què els infants són protagonistes i poden alimentar les vedelles de La Fageda.

Col·laboració amb el Parc

Des dels seus inicis, La Fageda treballa amb estreta col·laboració amb les entitats i ens locals. Fa prop de 30 anys que la secció de jardineria s’ocupa de la neteja i manteniment dels espais més freqüentats del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, essent-ne un dels primers Punts d’informació. D’altra banda, fa més de 10 anys que La Fageda està adherida a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).

La Fageda Fundació es una entitat sense afany de lucre que té com objectiu oferir feina real i digna a les persones de la comarca de la Garrotxa que pateixen malaltia mental o discapacitat intel·lectual, a través de l’explotació d’una granja de vaques, d’horta i fruiterar, la producció de iogurts, gelats i melmelades i la prestació de serveis de jardineria i d’atenció als visitants.