El Museu dels Sants mostra ara la part més desconeguda dels tallers religiosos

A la renovada primera planta s'hi poden veure peces d'art profà o models anatòmics, 250 peces, algunes inèdites procedents de col·leccions privades o del fons del Museu de la Garrotxa

Un bon gruix d'olotins va acudir a la inauguració aquest divendres del remodelat Museu dels Sants.
Un bon gruix d'olotins va acudir a la inauguració aquest divendres del remodelat Museu dels Sants. | Martí Albesa.
Redacció
09 de juliol del 2018
La producció dels tallers de sants d'Olot va molt més enllà de la imatgeria religiosa i inclou un ampli ventall de peces fins ara poc conegudes per al públic. És el que s'ha proposat explicar el Museu dels Sants de la ciutat amb la renovació de la primera planta, que es va inaugura aquests divendres.

Figures de jugadors, Madames de Pompadour, toreros com Manolete, models d'anatòmics o retrats polítics són alguns dels exemples dels productes que han fabricat aquests tallers al llarg de la seva història. Aquesta diversificació respon a l'evolució de la societat i també a la necessitat de buscar nous mercats amb altres línies de negoci.

L'espai expositiu inclou unes 250 peces de tres àmbits diferents, com ara l'art religiós, l'art profà i un àmbit social. Entre els objectes mai vistos fins ara destaca un model francès d'una Puríssima, un panell amb els tres Reis d'inicis del segle XX i El Calvari, de Ramon Amadeu procedent de la casa pairal de Vayreda.

El comissari de la reforma, Javi Palomo, ha posat l'exemple de la reproducció del nen Jesús per a il·lustrar l'evolució i la capacitat d'invenció d'aquests tallers que buscaven nous mercats. D'aquesta manera, es va aprofitar el motlle de la reproducció religiosa de l'infant i es va convertir en un nino de joguina. "La mà d'obra especialitzada i les tècniques són les mateixes, independentment del producte", afirma Palomo.

En els més de cent anys d'imatgeria a la ciutat, es van fundar prop d'una quarantena de tallers de sants diferents. Els esdeveniments històrics com la República i la Guerra Civil o les crisis econòmiques van afectar l'activitat dels tallers, que es van haver d'anar reinventant per poder sobreviure, segons ha explicat Palomo.

La nova proposta museística també inclou un apartat dedicat a la imatgeria religiosa, la més coneguda de totes, i un altre dedicat a l'àmbit més social, amb figures de la Faràndula, entre d'altres. A la mateixa planta també hi ha una sala dedicada als pessebres.

En total s'exposen unes 250 peces (el triple del que es veia fins ara) procedents de col·leccions de particulars, del fons del Museu de la Garrotxa i de peces del taller Arte Cristiano, amb qui s'ha treballat molt estretament, l'únic que encara resta a Olot.
 

La directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol, va explicar les principals reformes fetes a la primera planta. Foto: Martí Albesa.


Els criteris de la reforma

La directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol, ha explicat que la reforma ha de servir per impulsar la primera planta, un espai que fins ara "coixejava" i que calia reformular. Una auditoria del Pla de museus va corroborar aquesta necessitat juntament amb les opinions de visitants. Seguint el model del remodelat Museu de la Garrotxa, el que s'ha fet és intentar oferir una visita "més entretinguda" incloent fets anecdòtics i curiositats amb apartats com el 'Sabies que'. També s'ha adaptat a tots els públics amb un nou audiovisual amb audiodescripció i amb subtítols.

Pel que fa a la museïtzació, s'ha apostat per l'estètica i per transmetre una sensació "d'acumulació", tot emulant les grans quantitats de models que s'acumulen als tallers religiosos. A més a mes, també s'ha tingut molt en compte que l'edifici era la casa de Marian Vayreda i per això s'ha apostat per mobiliari quotidià, com ara calaixeres i quadres, a l'hora de presentar les diferents peces.
 

La nova proposta museística també inclou un apartat dedicat a la imatgeria religiosa. Foto: Martí Albesa.


El Museu dels Sants es va remodelar fa deu anys i ara incorpora aquest nou plantejament a la primera planta. En un futur, està previst fer una renovació a la planta baixa i als subterranis on s'explica el procés de fabricació de sants. Per altra banda, a la segona planta de l'edifici s'hi faran exposicions temporals amb peces del fons del museu a partir del setembre.
Arxivat a