Olot impulsa un projecte per a ajudar persones aturades de més de 45 anys i dones amb dificultats d’inserció

La iniciativa, que es posarà a concurs públic, contempla nous nínxols de negoci, com ara serveis de neteja en l’àmbit forestal, brigades especialitzades en petites reparacions o un negoci vinculat a neteja i cures

Estanis Vayreda ha destacat l'obligació de les administracions d'oferir oportunitats de treball als aturats crònics.
Estanis Vayreda ha destacat l'obligació de les administracions d'oferir oportunitats de treball als aturats crònics. | Foto: Xavier Borràs.
05 de juliol del 2018
Actualitzat a les 12:48h
L'Ajuntament d'Olot vol oferir noves oportunitats per a persones en situació d’atur crònic en base a un projecte que contempli nous nínxols de negoci, com ara serveis de neteja en l’àmbit forestal, brigades especialitzades en petites reparacions i un negoci vinculat a neteja i cures, per a donar resposta a les persones aturades de llarga durada. De fet, aquest projecte és el resultat d’un estudi encarregat per DinàmiG que identifica com a candidates aquestes persones que pateixen atur crònic, tal com ha detallat aquest matí al Saló de Sessions del consistori Estanis Vayreda. "Tenim l'obligació d'oferir oportunitats de treball a aquestes persones", ha manifestat el regidor de Promoció Econòmica.

Aquest estudi -realitzat per Tàndem Social- ha consistit en la realització d'un seguit entrevistes individuals a especialistes en l’orientació laboral i l’atenció social i a agents clau en la identificació d’oportunitats a nivell sectorial. També, s’ha portat a terme una anàlisi dels estudis i dels informes de les necessitats socials d’aquests col·lectius i s’han identificat les oportunitats de negoci i les línies estratègiques perquè, en una segona fase, puguin generar idees de negoci. Igualment, s’han analitzat casos d’èxit i de bones pràctiques per a comprovar que sigui possible implantar-los a la ciutat i a la comarca. En total, s’han entrevistat en profunditat unes 10 persones que han aportat una visió àmplia de la situació d’aquest col·lectiu i de les possibilitats de generació de llocs de treball.
 
L’estudi també ha analitzat les oportunitats de negoci a partir dels sectors d’activitats prioritzats (turisme, serveis a les empreses i organitzacions, indústria agroalimentària, serveis a col·lectivitats i comerç) i la seva possible rèplica al territori garrotxí.
 
Persones de més de 45 anys i dones amb dificultats d'inserció

"A partir de les necessitats socials identificades i de les idees de negoci prioritzades, s’ha acordat impulsar un projecte per ajudar a trobar feina a persones de més de 45 anys i a un col·lectiu més concret de dones amb dificultats d’inserció” ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda. Com a possible idea de negoci es proposa, segons Vayreda “la creació d’una empresa que ofereixi els serveis de neteja en l’àmbit forestal amb baix grau de tecnificació i de brigades especialitzades en petites reparacions. També s’aposta per iniciar un negoci de servei vinculat a la neteja i les cures”.

Cal aclarir que l’objectiu central del projecte és resoldre les necessitats socials i laborals d’aquests col·lectius i no entrar en competència amb empreses que ofereixen serveis similars. El regidor de Promoció Econòmica ha xifrat aquesta bossa de persones entre 300 i 350, segons les dades de què disposa l'Ajuntament
 
Ben aviat –"passat l'estiu", ha avançar Vayreda– s’obrirà el concurs públic perquè empreses d’àmbit social puguin presentar les seves propostes a tirar endavant aquesta proposta de negoci que ajudi a trobar feina a persones amb dificultats d’inserció. Serà l’empresa guanyadora la que portarà a terme la prova pilot del projecte d’acord amb els objectius marcats.

Olot, la segona ciutat mitjana amb menys atur de tot Catalunya

Olot es manté com la segona ciutat de més de 30.000 habitants de Catalunya amb l’atur més baix i la que més l’ha reduït en els últims anys (el 7,9% actual enfront del 15’14% de l’any 2013). Des de l’Àrea d’Ocupació de l’Ajuntament d’Olot s’ha fixat com a prioritat continuar treballant per reduir la taxa d’atur, garantir una millora de la qualitat dels llocs de treball i cercar fórmules que permetin ajudar a les persones que fa temps que estan a l’atur.

Entre les primeres accions impulsades hi ha hagut, per una banda, l’encàrrec de l'estudi ja esmentat –per a determinar les característiques del mercat de treball que es va presentar el passat mes d’abril i del qual ja s’han començat a implementar accions–, i, per una altra, un projecte dirigit als col·lectius amb dificultats de trobar feina. Són persones que, tot i seguir processos d’orientació laboral, tenen dificultats a l’hora de trobar i mantenir un lloc de teball. Per això, necessiten d’un acompanyament especialitzat.
 
En relació a aquest segon projecte, l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG es va presentar a la convocatòria de projectes Innovadors del Servei d’Ocupació de Catalunya per poder iniciar una prova pilot amb un grup de 8-10 persones. Amb ”Una nova Oportunitat i disseny d’una empresa amb impacte social”, l’Àrea d’Ocupació preveu endegar un projecte d’acompanyament i suport a la inserció laboral de caràcter innovador per a oferir una oportunitat a aquest col·lectiu.

El projecte també inclou un estudi que pretén trobar un nínxol de mercat que pugui donar ocupació a aquestes persones a través d’una empresa amb impacte social. La mateixa diagnosi ha de determinar la tipologia i les característiques de l’empresa que caldria posar en marxa.
 
Arxivat a