La Vall d’en Bas inicia l'agençament de la vetusta carretera de la Parcel·lària

A més d'aquesta obra, invertirà més de 700.000 euros en altres actuacions, com la instal·lació d'un pont per a vianants i ciclistes a la zona de Verntallat o la futura plaça Primer d’Octubre de 2017

La vella Parcel·lària de la Vall d'en Bas, aquí amb vistes al Mallol, s'acondicionarà des de Can Trona.
La vella Parcel·lària de la Vall d'en Bas, aquí amb vistes al Mallol, s'acondicionarà des de Can Trona. | Foto: Xavier Borràs.
Redacció
04 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:25h

El batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, ha presentat des de Can Trona les principals obres que es portaran a terme aquest 2018. Foto: Xavier Borràs.

El batlle de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, ha presentat aquest dimecres de matí des de Can Trona, les diverses actuacions que es faran des d’ara i fins a les darreries d’aquest any 2018 al municipi per un valor de més de 700.000 euros.

Una de les principals actuacions, segons els batlle, que de fet continua una línia oberta des de fa tres anys, passarà per fer un nou asfaltat de la vella carretera de la Parcel·lària, eix vertebrador de la Vall. Aquest estiu, s’actuarà des del Mallol fins a Can Trona i des d’aquest punt fins a l’alçada de l’alberg de la Vall d’en Bas. Aquesta actuació es preveu que tingui un cost de vora 107.000 euros i no pretén eixamplar la calçada, sinó simplement fer el nou enquitranat i agençar bé les vorades.

Segons ha explicat Amat sota un sol de justícia –"He de dur un barret", ha dit sorneguer– aquesta carretera també ha estat objecte de millores amb el suport d’altres institucions. Així, a través del Pla de camins del Consell Comarcal de la Garrotxa, ja s’actua a la recta de Can Ramonich i es tanca així les fases de reforma íntegra d’aquesta via de connexió. Enguany, doncs, a més a més, al tram de la carretera propietat de la Diputació (de Cudella a la Pinya) s'hi han fet millores de seguretat viària amb obres com cunetes americanes o l’eixamplament de petits trams, "unes actuacions consensuades amb el consistori però amb un cost assumit íntegrament per la Diputació", que el batlle de la Vall d'en Bas ha agraït públicament.
 

En aquest punt damunt el Fluvià, vora l'Escola Verntallat, s'hi instal·larà un pont exclusiu per a caminants i biciclistes. Foto: Xavier Borràs.


Una altra de les millores que es preveu fer és instal·lar un nou pont a la zona de Verntallat que doni continuïtat al carril bici ja existent. De fet, quan s'arriba al pont del Fluvià, els biciclistes i els caminants l'han d'evitarr amb una certa inseguretat, ja que han d'anar per la calçada de la carretera, on els cotxes corren molt, tal com recordat el batlle, que ha demanat als conductors que moderin la velocitat.

A hores d'ara, ja s’ha aprovat el pressupost d’enginyeria del pont per a començat a treballar amb una proposta i veure quina infraestructura s’adequa més a la zona, pròxima a l’escola pública de Verntallat. El trànsit al pont estarà limitat a vianants i ciclistes i serà paral·lel a l’actual. En principi, doncs, sembla que s'hi faria una passera d'un trenta metres de llarg.

Una altra actuació que també es preveu des del consistori és la creació de la nova plaça del Primer d’Octubre de 2017, que s’establiria a Sant Esteve d'en Bas, la capital de la Vall, en un espai que s’arranjaria de nou. Actualment, ja s’està redactant el topogràfic i ben aviat es procedirà en les diferents fases per a tenir aquest nou espai amb un nom carregat de simbolisme polític.

Més obres
 
L'Ajuntament de la Vall d'en Bas també preveu desencallar les actuacions següents en el que resta d'aquest any 2018:

— L'arranjarment la font del Gat, després que es disposi del permís de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
— S’està a l’espera d’un informe de l’ACA per tal de poder L'actuació al pas de
Pocafarina, on hi ha hagut una esllavissada, així que es disposi, igualment, del preceptiu report de l’ACA
— També, es farà una millora en el paviment d’un tram del carrer d’Olot de Sant Esteve d’en Bas
— I millores a camins com els de l’Esquirol, Falgars, Masoliver, una part del de la Masó, Can Solà...

De fet, enguany ja s’han fet intervencions a diferents camins a més d’altres a locals socials de la Vall d'en Bas, com el de la Verge de les Olletes, el pis de dalt del dels Hostalets, Can Tista o els tancaments del Casal de Sant Privat, que s’han d’ultimar.