Comença el V Curs d’Estiu del Patronat d’Estudis Històrics

Serà aquest dijous i divendres i hi participaran diversos historiadors per a analitzar els primers anys del segle XX, com Jordi Cassassas o Joaquim Nadal

Redacció
03 de juliol del 2018
Actualitzat el 04 de juliol a les 17:44h
El president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Cassassas, serà present al curs d'estiu del PEHOC.
El president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Cassassas, serà present al curs d'estiu del PEHOC. | UCE.
Aquesta mateixa primera setmana de juliol, dijous 5 i divendres 6, comença el V Curs d’Estiu del Patronat d’Estudis Històrics (PEHOC) organitzat conjuntament amb la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot (FES). 

En aquesta ocasió hi participaran historiadors com Salomó Marquès, Pere Bosch, Antoni Dalmau, Jordi Cassassas, Steven Forti, Josep M. Roig, Adriana Bàrcia i Joaquim Nadal per a analitzar els primers anys del segle XX, més concretament des de la crisi del 1898 fins a l’inici de la Guerra Civil, el 1936, amb el sorgiment del catalanisme polític, l’eclosió dels moviments socials organitzats, la decadència i ocàs del model de la Restauració borbònica, la Dictadura de Primo de Rivera i, finalment, les reformes socials i polítiques de la II República, amb la restitució de la Generalitat de Catalunya.

Les dues sessions finals de cada dia seran obertes a totes les persones que, per motius laborals o personals, no hagin pogut participar a tot el curs, de manera que conviden tothom a assistir-hi.

Dijous 5, a partir de les 18 h, Jordi Cassassas, president de l’Ateneu Barcelonès i catedràtic de la Universitat de Barcelona, parlarà sobre les Claus per entendre un segle de conflictes. L’endemà, divendres 6, a la mateixa hora, Joaquim Nadal, catedràtic de la Universitat de Girona, exposarà el tema Projectes per reconstruir un país: polítics a la recerca d’un país.

Programa

Dijous 5 de juliol
 
09.30h. L’escola: forja de ciutadans crítics La Nova Escola i la societat catalana. Salomó Marquès – Universitat de Girona
11.00h. Pausa
11.30h. Del tombant de segle a l’Europa dels extrems. Steven Forti
13.00h. Pausa
16.00h. Els conflictes socials. Uns anys de revoltes. Antoni Dalmau
17.30h. Descans
18.00h. Les claus per a entendre un segle de conflictes. Jordi Casassas – Universitat de Barcelona. (Sessió oberta a la població en general).
20.00h. Fi de la sessió
 
Divendres 6 de juliol
 
09.30h. Crisi de la Restauració: regionalisme i obrerisme. La Mancomunitat. Josep Ma Roig – Universitat Rovira i Virgili
11.00h. Pausa
11.30h. La lluita per la terra. Sindicalisme agrari i conflictivitat social a Catalunya i a la Garrotxa (1900-1936). Pere Bosch
13.00h. Pausa
16.00h. L’assumpció de la dona i les reformes republicanes. Adriana Bàrcia – Universitat de Girona
17.30h. Descans
18.00h. Projectes per a reconstruir un país: polítics a la recerca d’un país. Joaquim Nadal – Universitat de Girona. (Sessió oberta a la població en general).
20.00h. Fi de la sessió

El curs s’imparteix als locals de la FES, a can Monsà, al número 3 del carrer de Joan Pere Fontanella d’Olot.
 
Arxivat a