Dia gris de l’orgull LGTB d’enguany als ajuntaments de la Garrotxa

L’Associació Talcomsom, que aplega les persones d'aquest col·lectiu també al Berguedà, el Moianès, Osona i el Ripollès, mostra la seva preocupació per la baixa implicació de la majoria de municipis

La bandera irisida del col·lectiu LGTBI penjava ahir a la tarda de la façana de l'Ajuntament d'Olot, dels pocs que ho va fer a la comarca.
La bandera irisida del col·lectiu LGTBI penjava ahir a la tarda de la façana de l'Ajuntament d'Olot, dels pocs que ho va fer a la comarca. | @LGBTI_Garrotxa.
Redacció
29 de juny del 2018
Actualitzat a les 8:51h
Des de l'Associació Talcomsom, que aplega que aplega les persones del col·lectiu LGTB a la Garrotxa, Berguedà, Moianès, Osona i Ripollès, mostren la seva preocupació per la baixa implicació de la majoria de municipis d’aquestes cinc comarques, als 131 ajuntaments de les quals se'ls va fer arribar un missatge perquè se sumessin sumin a la reivindicació del 28 de juny, dia del col·lectiu de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals.

Dels 131 ajuntaments, només 19 van penjar la bandera irisada al balcó o van fer algun tipus de comunicació a través dels canals de comunicació de l’Ajuntament.

Desglossat per comarques, a la Garrotxa només van ser 2 municipis, dels 21, de la comarca, els que ho van fer: Olot i Castellfollit de la Roca; igual, com al Berguedà amb només 2 dels 31 municipis: Berga i Puig-Reig. A Osona, on porten ja 10 anys treballant i hi ha un pla comarcal, només s’hi han sumat 8 ajuntaments dels 50: Vic, Manlleu, Torelló, Sant Pere de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Tona, Prats de Lluçanès i Seva. Al Ripollès, una comarca on només fa 2 anys que s’hi treballa, s’ha aconseguit que 4 dels 19 municipis se sumin a la diada: Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Molló. Per últim, al Moianès 3 dels 10 municipis de la comarca han penjat la bandera: Moià, Castellterçol i Sant Quirze Safaja.

Quatre anys després de l’aprovació de la llei contra l’homofòbia, segons Talcomsom a la majoria d’ajuntaments es continua oblidant al col·lectiu. "Els formularis municipals no contemplen la diversitat familiar, els reglaments dels camps d’esports segueixen sense condemnar explícitament l’homofòbia, no s’informa dels serveis d’atenció a les persones LGTB a les webs dels ajuntaments, i una llarga llista d’aspectes que els municipis segueixen incomplint d’aquesta llei", expressen en un comunicat.

El 28 de juny es va produir una revolta a Nova York (EUA) que es va escampar a la resta del món. Gairebé 50 anys després, tot i les millores legislatives, el col·lectiu, segons Talcomsom, té noves necessitats. La llei del matrimoni igualitari va ser un gran avanç, però aquesta llei va portar també la possibilitat a les parelles del mateix sexe a poder tenir fills conjuntament. Tretze anys després, però, "gairebé cap ajuntament no ha tingut la valentia d’adaptar-se a aquesta llei i incloure aquesta realitat als formularis municipals".

Tot i aquestes dades negatives, des de Talcomsom agraeixen l’esforç dels tècnics dels consells comarcals i dels ajuntaments que han treballat i treballen de valent en aquests municipis i dels consells comarcals del Berguedà, Garrotxa, Osona i Moianès, ja que "gracies a ells les nostres comarques s’han convertit en referents en la defensa del col·lectiu LGTB".

 
Arxivat a