L’EspaiZero d’Olot guanya el premi al millor projecte d’energia de l'AEE

El guardó, atorgat a Madrid, reconeix qualitat i enfocament cap a la innovació en l’ús de fonts d’energia i en l’impacte en la reducció de consum i emissions contaminants

L'Espai Zero d'Olot rep el reconeixement dels enginyers de l'Estat espanyol.
L'Espai Zero d'Olot rep el reconeixement dels enginyers de l'Estat espanyol. | Undalia.
Redacció
28 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:23h
L’EspaiZero, el primer edifici 100% autosuficient energèticament a tot l’Estat Espanyol, creat per l’enginyeria d’Olot Wattia Innova per fomentar l’autoconsum energètic, ha guanyat el premi al millor projecte d’energia que atorga l’Associació d’Enginyers d’Energia d’Espanya. Aquest reconeixement forma part dels Premis AEE a l’excel·lència en matèria energètica que s’han lliurat aquesta nit en el marc del Congrés d’Enginyeria Energètica – IENER’18 celebrat als Jardins de Cecilio Rodríguez de Madrid.

Els premis tenen com a objectiu reconèixer l’excel·lència en la tasca de professionals, organitzacions i empreses per part dels companys i altres professionals de la indústria de l’energia. EspaiZero ha estat reconegut per la seva qualitat i enfocament cap a la innovació en l’ús de fonts d’energia i en l’impacte en la reducció de consum i emissions contaminants.

Consum energètic zero i show room

Inaugurat el 2013 a Olot, EspaiZero ha demostrat que amb l’aplicació d’una relació de mesures d’estalvi, fonts renovables eficients i un sistema d’automatització que ho gestioni correctament, es pot aconseguir un consum energètic zero. Paral·lelament, EspaiZero funciona com un laboratori viu i en contant evolució on s’experimenta, s’obtenen dades precises a temps real a través d’una multitud de sensors que hi ha instal·lats i es reafirmen.
Com a conseqüència del seu caràcter pioner a nivell europeu, EspaiZero ha rebut ja més de 2.400 visites en els últims dos anys d’autoritats, empreses, escoles o particulars interessats en conèixer-lo, arribant, inclús, a rebre visites de la UNESCO i GreenPeace que van certificar EspaiZero com una experiència única a Europa.

Geotèrmia, plaques solars i emmagatzematge

EspaiZero compta amb geotèrmia per a la producció d’energia tèrmica. Per la generació d’energia elèctrica s’ha instal·lat un sistema solar fotovoltaic dimensionat perquè EspaiZero pugui arribar a ser autònom tot l’any. L’energia elèctrica produïda es consumeix el moment de ser produïda i s’emmagatzema el sobrant en bateries perquè es pugui utilitzar quan faci falta. Durant la nit i dies ennuvolats, les bateries abasteixen EspaiZero d’energia elèctrica. Si es donés el cas que no hi hagués producció solar, les bateries donen una autonomia de diversos dies a l’edifici per al seu funcionament normal.
 
A part de l’acumulació d’energia elèctrica, l’edifici disposa d’un sistema d’emmagatzematge d’energia tèrmica, en les anomenades piles d’aigua, que fa que es pugui produir energia tèrmica quan sigui gratuïta o més econòmica i consumir-la quan sigui necessari.
 
El model EspaiZero a les llars de la mà de Webatt

L’enginyeria Wattia Innova s’ha aliat amb l’empresa distribuïdora i comercialitzadora de l’energia elèctrica, Bassols Energia, per fundar el 2017 l’empresa Webatt Energia, companyia dedicada a la comercialització d’equips d’autoconsum elèctric sonnen per a llars. “L’objectiu de Wattia sempre ha estat aconseguir que tots els ciutadans puguin tenir un EspaiZero a casa i amb Webatt això ja comença a ser una realitat”, segons Franc Comino, enginyer elèctric, CEO de Wattia y de Webatt.
 
Webatt, que s’ha proposat ser el catalitzador de la transició energètica a Espanya, és l’únic distribuïdor sonnen gold partnera Espanya i Andorra. El grup alemany sonnen és líder mundial en fabricació de bateries intel·ligents i ja disposa de 35.000 equips instal·lats a tot el món.
 
Aquests equips, les sonnenBatteries, permeten emmagatzemar l’energia solar durant el dia, especialment al migdia, que és el moment de major radiació solar, per consumir-la quan sigui necessària. D’aquesta manera, les llars particulars poden ser energèticament més independents amb una energia neta 100% renovable que no depèn de combustibles fòssils i estalviar més d’un 80% en el cost de l’energia.
 
Els equips disposen d’un algoritme que gestiona de forma intel·ligent la bateria i que permet cobrir, des de necessitats parcials, perquè el sistema sigui eficient, fins al 100% de l’energia. Els equips sonnen tenen una vida útil de 25 anys, no necessiten manteniment i requereixen d’una inversió inicial que oscil·la entre els 6.000 i els 15.000 euros.
 
Arxivat a