VÍDEO El 22 de juny aterra a Olot l'Aplec-Tek, l'install party garrotxí

Tindrà lloc de les sis a les deu del vespre a la plaça Major per a "instal·lar-te la sobirania, el respecte per les persones i per l’entorn en què vivim"

Aquest primer Aplec-Tek de la Garrotxa a Olot té el suport de diverses entitats.
Aquest primer Aplec-Tek de la Garrotxa a Olot té el suport de diverses entitats. | Núria Social.
Redacció
19 de juny del 2018
Actualitzat a les 19:32h

Aquest divendres vinent, 22 de juny, de 18:00 a 22:00 h, tindrà lloc a la plaça Major d'Olot l'Aplec-Tek, batejat com l'install party de la Garrotxa, amb l'objectiu d'apoderar les persones en el canvi en relació amb les energies renovables, les finances ètiques, els mitjans de comunicació crítics, mobilitat sostenibles, comunicacions ètiques…, organitzat pel Núria Social i Resilience Earth, en col·laboració amb l'Ecoxarxa Garrotxa, Som Connexió, Som Energia, Som Mobilitat, Més Opcions, Oikos Crèdit, La Jornada, La Marmota, Pochs, La Calma i Cacau Pastisseria

Durant la trobada, que ha rebut l'impuls dels Ateneus Cooperatius de les Terres Gironines –a més de la promoció del Departament d'Afers Socials i el finançament del Ministeri espanyol de Treball i Seguretat Social–, s'obrirà a les 19:00 h un espai d'intercanvi de productors, distribuïdors i consumidors, a més d'una taula rodona que es preguntarà quines opcions existeixen sobre consum conscient i agroecològic i una Jam Poètica a les 21:00 h.

Segons els organitzadors, "dins el marc contextual actual, les cultures territorials es veuen profundament amenaçades per una globalització galopant i pels arrebataments nacionalistes que volen homogenitzar els estats. I és per això que les sobiranies estan agafant protagonisme, reivindicant el control ciutadà dels serveis i productes que utilitzem i consumim. Actualment les necessitats dels ciutadants són una de les maneres de desempoderar-nos i augmentar els guanys de l’Ibex-35".

En els últims anys han anat sorgint diferents iniciatives descentralitzades basades en la cooperació de la societat civil i el respecte per l’entorn: aquestes sobiranies apoderen tant a nivell de presa de decisions com a nivell econòmic o ecològic. Actualment, son tantes aquestes iniciatives que s’estan generant trobades populars per tal de donar-les a conèixer i facilitar-ne l’accés.

Així, en una d’aquestes trobades et pots canviar de banc, de subministradora d’electricitat, es pot participar en temes de mobilitat sostenible i col·laborativa o formar part de grups de consumidors organitzats per a adquirir verdures locals i ecològiques, entre d’altres. "Totes les iniciatives son de proximitat i garanteixen la principal de les sobiranies: l’autogestió i l’autodeterminació", segons els orgaitzadors, que anomenen aquestes trobades com a install parties.

Segons els organitzadors tradicionalment "els aplecs a Catalunya eren trobades de persones per a tractar temàtiques concretes, i amb el temps han esdevingut actes folklòrics. Amb la intenció de recuperar el sentit original de la paraula i reivindicar la nostra cultura pròpia i singular, proposem de crear una trobada temàtica que bategem com Aplec-Tek. El tek fa referència a una paraula grega que que descriu formes tecnologiques respectuoses amb les persones i l’entorn".
 

El cartell de la trobada Aplec-Tek. Foto: Núria Social.