Alliberem-nos proposa rebentar els armaris amb un festival LGTB+ rural

La recent creada associació organitza una gran festa per celebrar el Dia de l'Orgull LGTB+ el dissabte 7 de juliol a les places del Torín i a l’interior de la plaça de braus | El festival vol fer visible aquest col·lectiu a la comarca i apoderar-ne les persones perquè deixin enrere els armaris

Flavi Algueró, Joel Soler i Albert Ortiz, de l'associacio Alliberem-nos, durant la presentació de <em>Rebentem els armaris</em>.
Flavi Algueró, Joel Soler i Albert Ortiz, de l'associacio Alliberem-nos, durant la presentació de <em>Rebentem els armaris</em>. | Martí Albesa.
18 de juny del 2018
Actualitzat el 20 de juny a les 11:49h
Olot celebra el dia de l’Orgull LGTB+ amb el festival Rebentem els armaris, organitzat per Alliberem-nos, l’associació LGTB+ de la Garrotxa i l’Associació LGTB Talcomsom de la Catalunya Central. El proper dissabte 7 de juliol, des de les 18 h i fins a les 3 h de la matinada, hi haurà tota mena d’activitats gratuïtes a les places del Torín i a l’interior de la plaça de braus.

La iniciativa s'ha presentat aquest mig matí de dilluns durant la compareixença habitual dels dilluns a la Sala de Plens de l'Ajuntament d'Olot, en què han intervingut, a més del primer tinent d'alcalde d'Olot, Pep Berga; Tina Ruiz, responsable del SAI (Servei d'atenció integral) del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa; i Flavi Algueró, Joel Soler i Albert Ortiz, de l'associació Alliberem-nos.

Cap denúncia per discriminació

Durant la presentació Tina Ruiz ha destacat que durant l'any i mig que funciona el servei de què es responsable no s'ha produït cap denúncia davant la policia, per bé que s'ha mediat en tres incidències: uns crits homòfobs, una discriminació en relació a la documentació d'un centre educatiu i un assetjament en xarxes socials.

Ruiz ha adduït tant poques denúncies al fet, d'una banda. de manca de coneixement del servei i, de l'altra, al costum que encara hi ha de minimitzar fets i coses que fins ara no eren punibles.
 

Tina Ruiz, responsable del Servei d'Atenció Integral (SAI) del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, durant la presentació de la iniciativa. Foto: Martí Albesa.


Quant a la festa, segons els organitzadors, l'objectiu de la festa és fer visible el col·lectiu LGTB, que encara avui en dia està molt estigmatitzat a la Garrotxa. Entre altres mesures pendents, cal desplegar la llei catalana contra l’homofòbia i posar-se a treballar per eradicar els comportaments homòfobs i transfobs, especialment als instituts i als clubs esportius.
 
Rebentem els armaris és un festival que vol apoderar a les persones a acceptar-se tal com són i no amagar-se per la seva condició sexual. Per això, des del 30 de juny fins al 7 de juliol, s’instal·larà un armari pintat amb la bandera LGTB+ a la plaça d’Esteve Ferrer amb tota la programació del festival.

Activitats durant tota la tarda, nit i matinada

El dissabte 7 de juliol, a les 17 h, començarà el festival. Una batucada de Tam Percussió conduirà els assistents des del centre d’Olot cap a la plaça de Puig del Roser. En aquesta plaça, s’instal·laran tres espais diferenciats on tindran lloc les activitats, a més d’un quart espai per a les actuacions de la nit que serà a dins de l’antic recinte taurí.

A l’espai familiar, Dolors Arqué explicarà contes inclusius per a tota la família, de 18 h a 18.30 h. A continuació, els qui ho vulguin podran aprendre danses irlandeses en un taller obert a tothom a càrrec de Celi Graells i Gabi Dachin. En aquest mateix espai, l’Agrupació Escolta Nostra Dona del Tura d’Olot explicaran contes inclusius i, a les 20.15 h, Nan Mercader oferirà un taller de percussió corporal.
 
Mentrestant, a l’espai Explora, membres del col·lectiu La Dalla explicaran quin sentit té el feminisme avui en dia. A les 18.45 h, hi haurà una xerrada sobre el col·lectiu trans*. Al mateix espai, a les 19.30 h, l’activista Lagarder Danciu presentarà el seu darrer llibre Sin techo. Danciu és un sense sostre homosexual, fill d’una família de gitanos romanesos. A les 20.15 h, hi haurà una xerrada sobre com combatre la LGBTIfòbia a càrrec de diverses entitats del col·lectiu LGBTI i moderat per Tina Ruiz, responsable del SAI.
 
Des de les 18 h i fins a les 21 h, l’espai Habilitats estarà obert a tothom qui vulgui ensenyar o ser ensenyat. Es tracta d’un punt on hi haurà tallers ininterromputs on el públic pot anar a aprendre o si vol fer de professor i mostrar les seves dots als altres.

Al recinte del festival hi haurà una barra on poder comprar begudes i també diverses foodtrucks amb menjar vegà i vegetarià, a càrrec de la Vegavana, i sense gluten amb La Crep Gluten Free per aquells que vulguin sopar al mateix festival.

Concerts i actuacions, a l’interior de la plaça de braus
 
A les 21 h, la plaça de braus es convertirà en l’escenari dels espectacles i concerts del festival. Aquest espai iniciarà amb un concert en solitari de la cantautora olotina Angès Algueró. Tot seguit, a les 21.30 h, seran Mercè Llimona i Pol Lluís amb música de la violoncel·lista Cinta Pallicer i la coreografia de Laura Viñas les que realitzaran la performance Prou!, performance creada expressament pel festival. A les 22 h, seguiran els concerts amb cançons d'autor del duet de Sara Oliver, veu i guitarra, i Mercè Llimona, veu. A les 22.30 h, Pol Ferrés oferirà un concert en acústic de veu i piano.

Un dels plats forts del festival serà el concert dels garrotxins Pangea Time, que actuaran a les 23 h a la plaça de braus. Reggae garrotxí, amb influències de rap, funk i bossa nova. Presentaran el seu nou disc Levitar. En el canvi de banda, es realitzarà la performance Rebentem dels Armaris, un dels moments més especials del festival, una producció pròpia del festival juntament amb l'artista multidisciplinària Esther Roca, un espectacle visual on acabarem de forma simbòlica i literal amb els armaris. A les 00.30 h els agafarà el relleu la banda santcugatenca Mandragora Reggae, que aquest 2018 publica nou disc, Mamihlapinatapai. La festa continuarà a partir de la 1.30 h amb la música dels djs Kurba i Flaavi fins a les 3 de la matinada.
 
Tots aquells que encara tinguin ganes de marxa un cop finalitzi el festival, poden anar al bar Stromboli d’Olot. Si mostren la polsera que els acredita que han estat a Rebentem els Armaris, l'Stromboli donarà el 25% del preu de l’entrada a l’associació Alliberem-nos, per lluitar contra la LGTBIfòbia.

A les 20 h començaran els concerts, amb el duet format per Angès Algueró i Pol Ferrés. Tot seguit, a les 20.30h, seran Mercè Llimona i Sara Oliver les que pujaran dalt l’escenari a actuar. A les 21 h, Pol Ferrés oferirà un concert en solitari.
 
A les 21.30 h tindrà lloc la performance Rebentem els Armaris, un dels punts àlgids de la festa. Es tracta d’un escenificació reivindicativa que anima a tothom a alliberar-se i viure la vida com un la vol viure, sense fer cas a les pressions socials i convencions.
 
Un dels plats forts del festival serà el concert dels garrotxins Pangea Time, que actuaran a les
22.15 h a la plaça de braus. Reggae garrotxí, amb influències de rap, funk i bossa nova. A les 00 h els agafarà el relleu la banda santcugatenca Mandragora Reggae, que aquest 2018 publica nou disc. La festa acabarà a partir de la 1.30 h amb la música dels djs Kurbaa i Flaavi fins a les 3 de la matinada.
 
Tots aquells que encara tinguin ganes de marxa un cop finalitzi el festival, poden anar al bar
Stromboli d’Olot. Si mostren la polsera que els acredita que han estat a Rebentem els Armaris, dos euros del preu de l’entrada aniran a l’associació Alliberem-nos, per lluitar contra la LGTBIfòbia.
 
Una festa lliure d’elements sexistes, homòfobs i discriminatoris
 
El festival serà un punt inclusiu on tothom hi serà benvingut i podrà expressar-se lliurement. És per això que es vetllarà perquè no hi hagi cap símbol homòfob, transfob, sexista o racista ni a dalt ni a baix dels escenaris. Els músics i djs que actuaran a la festa s’han compromès que totes les cançons que sonaran seran respectuoses amb la diversitat.
 
Rebentem els armaris és una festa organitzada per Alliberem-nos, l’associació LGTB+ de la Garrotxa i l’Associació LGTB Talcomsom de la Catalunya Central. Compta amb el suport del SAI del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i dels pressupostos participatius de joventut de
l’Ajuntament d’Olot. L’organització agraeix el suport de tots els voluntaris, més d’una quarantena, que s’han implicat per fer possible el festival. Les bandes i persones que actuaran dalt l’escenari o dirigiran alguna activitat ho fan voluntàriament, amb ganes de sumar-se a la causa.
 
Arxivat a