El batlle d'Olot es mostra molt indignat amb la propietat de l'edifici esfondrat

L'edifici es troba a la venda per 60.000 euros en un portal immobiliari | Josep Maria Corominas ha anunciat sancions de pel cap baix 180.000 euros per dues infraccions greus | En uns deu dies es podria haver desenrunat i assegurat les cases veïnes perquè els estadants hi puguin tornar

El batlle d'Olot, Josep M. Corominas, ha detallat aquest matí les accions previstes en relació amb Can Pollastre, l'edfici esfondrat aquest diumenge.
El batlle d'Olot, Josep M. Corominas, ha detallat aquest matí les accions previstes en relació amb Can Pollastre, l'edfici esfondrat aquest diumenge. | Xavier Borràs.
13 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:45h
"Estic molt indignat, tant o més que el veïnat, per l'actitud del propietari de l'edifici esfondrat aquest diumenge", ha etzibat d'entrada el batlle d'Olot, Mia Corominas, en la compareixença que ha fet aquest matí a la Sal Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot, acompanyat d'un equip de tècnics municipals que treballen perquè, al més aviat possible, els estadants de les cases veïnes a l'edifici ensulsiat, can Pollastre, hi puguin tornar d'aquí una setmana o deu dies.

El batlle, que ha recordat que a la propietat de la casa ja se l'havia requerit i sancionat des de l'any 2016, ha anunciat l'obertura de dos expedients sancionadors per dues infraccions greus: no atendre els requeriments de l'Ajuntament que han comportat el col·lapse interior de l'edifici i no fer cas de dues ordres d'execució. Les sancions per aquests greuges, segons la Llei de l'habitatge, poden ser de 90.000 a 250.000 euros, amb què, pel cap baix el propietari n'hauria de despendre 180.000, a banda de les despeses de desenrunament i seguretat de l'edifici –de què ara es fa càrrec d'urgència l'Ajuntament– i els danys causats als veïns desallotjats.
 

Captura d'imatge del protal immobiliaria que ofereix la venda de l'edifici esfondrat al carrer Alt del Tura.


L'edifici, a la venda en un portal immobiliari

Per bé que no ha transcendit el nom de la propietat –que ahir dimarts no es va presentar a la reunió a què l'avien convocat–, NacióGarrotxa ha pogut esbrinar que l'edifici és a la venda en un portal immobiliari a Internet per 60.000 euros, per bé que fa uns mesos el preu de venda era de 150.000. Segons les informacions que proveeix l'empresa immobiliària, es tracta d'una "inversió al centre d'Olot" d'un "solar per derruir o enderrocar", de 366 m2 construïts de 74 m2 de 4 plantes amb 1 habitatge per planta.

El batlle –que ha estat acompanyat del cap de l’Àrea d’Infraestructures i Urbanisme de l’Ajuntament d’Olot, Ramon Prat; de la responsable de l’Oficina d’Habitatge, Míriam Paredes; del lletrat d’Urbanisme, Josep Coromina i de Carme Yeste, arquitecta municipal–, també s'ha mostrat molest per algunes de les crítiques rebudes per part dels grups municipals a l'oposició (aquí i també aquí) quant a la política d'habitatge de l'Ajuntament, que fa ben poc va aprovar, precisament, el PIAM del Nucli Antic amb el consens de totes les forces polítiques. "L'única responsabilitat –ha insistit– de l'esfondrament de l'edifici és del propietari, que quedi ben clar."
 

Mia Corominas ha estat acompanyat pel cap de l’Àrea d’Infraestructures i Urbanisme de l’Ajuntament d’Olot, Ramon Prat; de la responsable de l’Oficina d’Habitatge, Míriam Paredes; del lletrat d’Urbanisme, Josep Coromina i de Carme Yeste, arquitecta municipal Foto: Xavier Borràs.


Corominas ha assegurat que "la nostra voluntat no és la de sancionar ningú. Com a equip de govern som partidaris de resoldre els problemes negociant i arribant a acords". Segons el batlle, "la majoria dels propietaris han respost davant dels requeriments que els fem per millorar els edificis, però quan n’hi ha que no assumeixen la seva responsabilitat, l’Ajuntament ha d’actuar amb fermesa". També, ha assegurat que “comparteixo la preocupació i la indignació de tots els veïns d’Olot i els asseguro que, en aquest cas i en tots els que faci falta, iniciem una via més dura contra els propietaris que no compleixen amb les seves obligacions”. 
 
En els últims dos anys, l’Ajuntament d’Olot ha interposat 234 requeriments a propietaris d’edificis del Nucli Antic. Un 83% d’aquests requeriments – 195 - han estat atesos amb actuacions de millora en immobles. S’han hagut de decretar 7 ordres d’execució.
 
Treballs d'avaluació

Els tècnics municipals continuen amb els treballs d’avaluació de l’estat de l’edifici del número 16 del carrer Alt del Tura, que estava desocupat. Ara mateix, els treballs es concentren en l’execució de les mesures que han d’assegurar l’estabilitat de l’estructura i en la determinació dels efectes sobre les finques veïnes. Només quan es garanteixi la seguretat certificada d’aquests immobles es permetrà el retorn a casa de les persones desallotjades, els 9 veïns que residien als habitatges dels números 14 i 18 del carrer Alt del Tura i que des de diumenge es troben en casa de familiars o bé en l'allotjament que els ha proporcionat l’Ajuntament. Des del Consistori s’està en contacte permanent amb aquests veïns per informar-los de l’evolució dels treballs i de les actuacions que es realitzen.

Els treballs que executarà l’Ajuntament per assegurar l’estabilitat de l’estructura afectada inclouen el desenrunament, l’apuntalament i la cobertura de la terrassa. El cost d’aquestes obres i de totes les despeses es repercutiran en el propietari.
 
Arxivat a