Eleccions municipals 2019

La CUP Olot inicia el cicle «Construïm sobiranies» abordant la popular

Quim Brugué, Judit Font i Érika Zárate van ser experts convidats

| 12/06/2018 a les 09:27h
Arxivat a: Política, Construïm sobiranies, Sobirania popular, Eleccions municipals 2019, CUP Olot
La CUP Olot va presentar amb un seguit d'experts com s'ha de bastir la sobirania popular.
La CUP Olot va presentar amb un seguit d'experts com s'ha de bastir la sobirania popular. | @CUPOlot.
Un cop feta la presentació del seu cicle de matinals sobre sobiranies, el passat 18 de maig, la proposta de la CUP d’Olot «Construïm sobiranies» va començar a desenvolupar-se aquest dissabte, 9 de juny, al casal del Cassés, al barri del Pla de Dalt d’Olot, amb la sobirania popular damunt la taula.

Els convidats van ser Quim Brugué, politòleg i professor de treball social a la UdG; Judit Font, activista i professora de treball social a la UdG, i Érika Zárate, representant de Resilience Earth, cooperativa responsable dels processos participatius que s’han estat duent a terme a Olot els darrers mesos.
 
L’aportació de Quim Brugué va ser més teòrica: la teoria política ha discutit molt sobre els elements que s’impliquen en la sobirania, que són el poder i el territori, però s’ha arribat a la conclusió que aquests dos elements han quedat desdibuixats. Per això, és cada vegada més difícil parlar de sobiranies. Considera molt important definir les formes de democràcia existents (representativa, directa, radical i deliberativa); totes tenen avantatges i inconvenients i segurament la millor és una combinació de totes quatre. Finalment, va acabar citant Aristòtil: ciutadà és aquell que sap governar i ser governat.
 
Judit Font va centrar la seva intervenció en tres conceptes: poder, legitimitat i sentit d’allò públic. El poder ens ha dotat d’estructures de poder, però hem d’aprendre a relacionar-nos-hi, a gestionar-lo. La legitimitat és intrínseca a la comunitat, però la pot tenir un agent validat per tothom (les institucions). Tot allò que és públic ho hem atorgat a l’administració perquè ho gestioni segons valors d’universalitat, transparència, igualtat, etc., i és aquesta administració la que decideix per nosaltres com es gestiona, si de manera pública, privada o una fórmula mixta.

Font reivindica la gestió comunitària: allò públic són béns comuns de la ciutadania i, per tant, és la ciutadania la millor per gestionar-ho a través del sistema participatiu de presa de decisions, de baix a dalt, que reculli els valors anteriors, perquè no busca el lucre i que s’adapti a cada context i necessitat, per això els projectes de gestió comunitària són tots diferents. A partir d’aquí va descriure la seva experiència en gestió comunitària de l’Ateneu de la Coma Cros de Salt, projecte en el qual està immersa ara mateix.
 
Per la seva banda, Erika Zárate va descriure com s’ha desenvolupat el procés participatiu que s’ha dut a terme en cinc barris d’Olot i que ha portat a ser escollits sis projectes de les 15 propostes finalistes. Valora molt positivament el procés pel que ha tingut de pedagògic, de recerca del consens, de creació d’una estructura participativa a la ciutat i per la creació de confiança cap a aquests tipus de propostes.
 
Durant les seves intervencions, els assistents van poder intervenir per opinar, debatre i aportar nous elements, alguns dels quals de la pròpia realitat olotina, per tal d’anar creant propostes al voltant de com implementar la sobirania popular a la nostra ciutat.
 
La pròxima sobirania versarà sobre la sobirania residencial i de l’espai públic i es durà a terme el dissabte 14 de juliol, de 10 a 13 del matí, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, al Puig del Roser d’Olot.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Els regidors de la CUP van mostrar el seu rebuig a la presència d'Ignasi Mulleras amb uns cartells on es podia llegir: «PxC falsos i oportunistes. Olot lliure de feixisme».
Els regidors de la CUP van mostrar el seu rebuig a la presència d'Ignasi Mulleras amb uns cartells on es podia llegir: «PxC falsos i oportunistes. Olot lliure de feixisme». | Martí Albesa.
Xavier Borràs | 1 comentari
01/01/1970
El PSC es va abstenir en la votació | En un comunicat de la xenòfoba Plataforma per Catalunya d'Ignasi Mulleras lamenten la "mala educació" de la CUP i d'Olot en Comú
Mireia Tresseras s'ha mostrat decebuda de les dinàmiques institucionals a l'Ajuntament d'Olot.
Mireia Tresseras s'ha mostrat decebuda de les dinàmiques institucionals a l'Ajuntament d'Olot. | Martí Albesa.
Xavier Borràs
01/01/1970
És el segon càrrec de la formació anticapitalista que abandona la política institucional olotina en menys de mig any | El substitut, que prendrà possessió en el pròxim plenari, serà Lluís Riera, el pastisser-poeta de la capital de la Garrotxa
El Foraster torna a la Garrotxa aquest setembre, després que el gener d'enguany ja va ser a la Vall d'en Bas.
El Foraster torna a la Garrotxa aquest setembre, després que el gener d'enguany ja va ser a la Vall d'en Bas. | @elforasterTV3
Xavier Borràs
01/01/1970
El popular programa de Quim Masferrer s'enregistrarà aquesta pròxima setmana en aquesta població de la Garrotxa i s'emetrà el setembre vinent