Som Valors: el torneig de futbol per a educar en valors serà a Olot el 9 de juny

L’Escola Futbol Garrotxa acollirà alumnes de 5è i 6è de primària de totes les escoles de la comarca

Lluc Sau i Tània Ribas van presentar l'esdeveniment a l'Ajuntament d'Olot.
Lluc Sau i Tània Ribas van presentar l'esdeveniment a l'Ajuntament d'Olot. | Martí Albesa.
01 de juny del 2018
Actualitzat el 05 de juny a les 15:14h
Som Valors és un projecte que treballem des de Somara Associació que té com a objectiu fomentar i consolidar un sistema de valors a través de l’esport com a eina socioeducativa. A la Garrotxa el projecte s’hi ha desenvolupat durant dos anys, organitzat per les mateixes persones, però amb el nom de FutBiot. Aquest any, amb el canvi d’associació que l’acompanya, hem decidit canviar-li el nom per fer-lo més descriptiu del que volem realçar al torneig.

Aquest dijous, 31 de maig, la regidora d'Esports, Mar Roca, ha presentat el torneig amb Tània Ribas i Lluc Sau, de Somara Associació.
 
Es tracta d’un esdeveniment per reivindicar i treballar els valors positius de l’esport, així com la inclusió i la cohesió social dels infants de la comarca. La normativa i el funcionament del torneig està modificat de tal manera que no guanyen els equips més dotats futbolísticament, sinó que valorem més l’actitud i valors com el respecte, la solidaritat, l’empatia i la igualtat de gènere.
 
Som Valors Garrotxa 2018
 
Enguany el torneig es celebrarà el 9 de juny a les instal·lacions de l’Escola Futbol Garrotxa. Hi poden participar alumnes de 5è i 6è de primària de totes les escoles de la comarca. A l’última edició hi van assistir 450 alumnes de 19 escoles diferents.

Durant la jornada ens visitaran jugadors professionals que firmaran autògrafs i es faran fotografies amb els i les participants. També comptarem amb més de 60 voluntaris i voluntàries per a l’organització del torneig.
 
Eduquem mentre juguem
 
Després de visitar camps de futbol base d’arreu de Catalunya, ens hem adonat que cada vegada més la societat prioritza el resultat per davant de l’aprenentatge i l’educació. Crits, faltes de respecte constants, pressió competitiva... Cada dia més veiem com els valors entren en declivi.

D’aquí neixen les nostres ganes de reivindicar la importància que pot tenir l’esport com a eina educativa. Perquè el futbol és molt més que marcar gols; és solidaritzar-se, enfortir llaços amb els companys i companyes, comunicar-se amb el cos, lluitar per un objectiu conjunt... és esforç i alhora diversió.

Volem crear un espai d’inclusió social mitjançant el futbol, eliminant diferències culturals, físiques i/o socials. Per aquest motiu hem decidit adoptar el sistema convencional del futbol set però aportant unes normatives diferents per tal d’alçar més els valors esmentats. Entre les diferències més destacades hi trobem: la supervisió de dos àrbitres per partit (un que controla la normativa del joc, i l’altre el comportament dels equips), la puntuació de fins a 5 punts per partit (1 per ser equip mixt, 2 per l’equip que marqui més gols, i 2 pel que compleixi millor actitud), i finalment l’absència d’entrenadors per tal de dotar d’autonomia i responsabilitat als participants.
 
Un torneig jove i solidari
 
La idea va ser creada per dos joves garrotxins que estaran presents durant la jornada del 9 de juny, Lluc Sau i Toni Valle, i portat a terme gràcies a un equip d’emprenedors joves d’arreu de Catalunya, tant voluntaris com membres de l’associació.
A més a més, el torneig és organitzat per Somara Associació, una entitat local sense ànim de lucre creada per un grup de joves que vol promoure el desenvolupament integral d’infants i adolescents. Treballem amb els adults del futur perquè puguin assolir tot el seu potencial a través de l’educació en el lleure, l’esport i promoció de la salut.
 
A la pàgina web de Som Ara Associació hi podeu obtenir més informació.


 
Arxivat a