Firal nou amb noves barraques i millor ubicació per a les Festes del Tura d'Olot

L'Ajuntament licitarà ben aviat les 8 barraques que ha dissenyat el mateix equip d'arquitectes que executa el projecte al passeig de Miquel Blay | Tots els espais estaran llestos per a la Festa Major tardoral, per bé que fins ben bé novembre no es podria inaugurar tot l'espai

Imatge virtual de les noves barraques segons el model dissenyat per l'equip d'aquitectes del nou Firal.
Imatge virtual de les noves barraques segons el model dissenyat per l'equip d'aquitectes del nou Firal. | @XAA Arquitectura.
31 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:32h
Firal nou, barraques noves. Vet aquí el resum de la compareixença d'aquest matí de dijous, darrer del mes de maig, en què el batlle Mia Corominas i el regidor Pep Berga han presentat la pròxima licitació que ha acordat la Junta de Govern Local per a tirar endavant el plec de  clàusules que hauran de complir les empreses que vulguin fer-se càrrec de les barraques de Festes del Tura.

Però, les novetats no vénen mai soles: a més de canviar el format de les pròpies 8 barraques (més una a la plaça Campmajor), que ha dissenyat el mateix equip d'arquitectes que està executant la remodelació del passeig de Miquel Blay, durant la Festa Major de setembre –les Festes del Tura–, també canviaran d'ubicació i se situaran ben a la vora dels escenaris situats a la gran esplanada que, un cop enllestides les obre, esdevindrà la "plaça" més gran de la ciutat, segons ha manifestat ben cofoi el regidor Pep Berga.

Per bé que el batlle ha assegurat que per a les Festes del Tura els espais dedicats a la Festa Major estaran tots llestos, també ha manifestat que fins ben bé novembre no es podria inaugurar, ja que passat setembre encara faltaria enllestir alguns acabats –a banda de l'edifici que cal bastir on s'havia situat el Mercat d'Olot mentre no s'acabava les obres del nou a la plaça Mercat.
 

El regidor de Festes, Pep Berga, junt al batlle d'Olot, ha afirmat que Foto: Martí Albesa.


Fins ara les barraques s’havien situat al costat del monument de la "Lectura", tret de l’any passat que, amb l’inici de les obres del Firal, es van situar a l’esplanada del Firal petit o Firalet. Aquestes construccions temporals, que són de lloguer, estan formades per una carpa o lones, a les quals les mateixes entitats hi afegien tendals o altres elements per augmentar la superfície disponible i resguardar els usuaris en cas de pluja.

"Les barraques estaran a l’alçada del nou Firal i de la programació que estem tancant aquests dies i que presentarem aviat", ha avançat el regidor de Festes, Pep Berga, que ha afegit que "seran unes grans Festes del Tura".
 
L’equip d’arquitectes responsable del projecte del Firal –XAA Arquitectura Xavier Bayona-Alba Colomer-Adrià Villarejo– s’ha encarregat de dissenyar la ubicació de les barraques i del format que han de tenir. Després de parlar amb els responsables de Festes, les diferents àrees i tots serveis municipals que treballen en l’organització dels actes i les entitats que hi col·laboren, han plantejat una nova ubicació i un nou model. El que vol és assegurar un mateix model que doni resposta a les necessitats de les entitats i del nou Firal i sobretot unes millors les condicions sanitàries i de seguretat i higiene de les barraques.
 
La proposta preveu situar les barraques a la zona arbrada del passeig, entre els escocells, i deixar lliure la zona del firal petit per a concerts amb un únic model de barraca, perquè totes segueixin la mateixa forma i color. S’ubicaran un total de 8 barraques aparellades cada dues per tal de tenir més visibilitat de la zona de l’escenari. Constaran d’una barra de 1.10 m d’alçada i per tal de protegir el terra de pedra del firal i per facilitar el muntatge d’elements de la pròpia barraca, es munta una tarima que cobreix el terra de tota la part interior. A més, els bàculs ubicats en els escocells disposen de punt de connexió elèctrica, i s’ha previst una connexió a la xarxa de clavegueram i connexió d’aigua.
 
L’Ajuntament d’Olot té previst dedicar cap a 70.000 euros per a contractar la fabricació de les noves barraques, i 10.000 euros per al muntatge i desmuntatge de les barraques de Festes del Tura per als pròxims anys.

Mentre avancen les obres del Firal, l’Ajuntament d’Olot també estudia la futura ubicació del mercat setmanal. Des de DinàmiG es mantenen reunions amb els marxants del mercat dels dilluns per definir la nova ubicació de les parades dels dilluns. “Després de Festes del Tura el mercat tornarà al Firal i estem acabant de definir de quina manera” ha assegurat l’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, que ha afegit que també s'estudia d'unificar els tendals de les parades i de col·locar algun tipus de sòl que preservi el terra del Firal.
 
Arxivat a