La Vall d'en Bas ha estat convidada a l'Smithsonian Folk Fest als Estats Units

Tres artesans, acompanyats i coordinats per Xevi Collell, tècnic de cultura i patrimoni de l’Ajuntament, hi seran del 27 de juny al 4 de juliol | Acompanyaran altres artesans i artistes d'arreu de Catalunya, que és una de les cultures convidades

L'Ajuntament de la Vall d'en Bas va presentar els artesans que seran presents a l'Smithsonian Folklife Festival
L'Ajuntament de la Vall d'en Bas va presentar els artesans que seran presents a l'Smithsonian Folklife Festival | Martí Albesa.
31 de maig del 2018
Actualitzat el 04 de juny a les 14:42h
Del 27 de juny al 4 de juliol diversos artesans de la Vall d’en Bas seran presents a l’Smithsonian Folklife Festival, que organitza a Washington (EUA) des de fa 51 anys el Museu Smithsonian, el més important  de Nord-amèrica i un dels més prestigiosos del món, convida cada any una cultura determinada que durant el festival presenta les qüestions culturals més significatives i representatives, i enguany és el tron de Catalunya i, també, d'Armènia, dues nacions que han patit periòdicament en carn pròpia diversos intents d'anihilació cultural

Sota el lema "Catalunya: tradició i creativitat des de la Mediterrània" la nostra terra es presenta a l'Smithsonian Folklife Festival, que celebra la 51a edició, i que té lloc al National Mall de Washington, un espai que concentra 16 dels museus més importants dels Estat Units. La presència catalana s'estructurarà al llarg de quatre espais al National Mall, entre els quals destaquen un escenari d'actuacions, un espai "ateneu" per a conferències, i, entre d'altres, l'espai "rambla" per a demostracions d'artesania, dansa, i pel seguici i la imatgeria festiva.

La participació de la Vall d'en Bas

La Vall d’en Bas serà a Washington, i la setmana passada va presentar a l'Ajuntament, amb la presència del batlle, Lluís Amat, els artistes i artesans que hi seran presents:
 

Eva Rosich, experta en remeis tradicionals, mostrarà els valors de la cultura popular vinculada a les herbes i els sabons. Foto: Martí Albesa.

  • L’’Eva Rosich, experta en remeis tradicionals, fincada a Sant Antoni de Puigpardines, mostrarà els valors de la cultura popular vinculada a les herbes i els sabons. També, serà l’encarregada de mostrar la vida rural i tradicional de la zona d’interior i de muntanya de Catalunya.

Ángel Zamora, a primer terme, del forn La Fogaina, representarà la connexió entre la tradició i la innovació. Foto: Martí Albesa.

  • L’Àngel Zamora, de La Fogaina –que té l'obrador al Mas la Plana del Mallol i la botiga a les Preses–, representarà un dels eixos més importants del festival: la connexió entre la tradició i la innovació, i ho farà a través del pa, dels seus ingredients i del procés d’elaboració. Al mateix temps, representarà també el bon acolliment que les zones rurals tenen de les persones vingudes de les grans ciutats.

Ariadna Guasch i Jordi Traveria, artesans del vidre, faran una obra amb participació de la gent durant el festival que restarà en propietat de l'Smithsonian. Foto: Martí Albesa.

  • En Jordi Traveria i l’Ariadna Guasch –de Jordi Traveria Fine Art, fincats al terme del Mallol– artesans i artistes experts en vidre, realitzaran una obra d’art durant les dues setmanes del festival, que posteriorment donaran a la institució americana. Seran els encarregats d’explicar la connexió entre el territori, l’art i l’artesania.
Paral·lelament, Xevi Collell, tècnic de cultura i patrimoni de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i director de Can Trona, també viatjarà amb la organització del festival. Serà l’encarregat de presentar als assistents al festival la història, la tècnica i la vinculació amb el territori de tots els artesans que participen al  programa català, un total de 9.

La participació de la Vall d’en Bas al festival ha estat possible gràcies a les bones relacions que hi ha entre l’Ajuntament, el propi Museu Smithsonian i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el fruit de diverses reunions, trobades i visites dels representants de la institució nord-americana al nostre municipi.

La participació de la cultura catalana

La participació de la cultura catalana coincidirà amb el 31è Aplec Internacional, organitzat per Adifolk, que per primera vegada té lloc fora d'Europa, i que portarà per lema Ponts de cultura: un viatge d'anada i tornada, Europa-Amèrica-Catalunya. L'Aplec d'enguany tindrà una primera etapa el mes de maig a Manresa, el cap de setmana de l'11 al 13 de maig.

la llista d'artistes, artesans i entitats de la cultura popular que participaran al SmithsonianFolklife Festival són:

Seguici Festiu: Adifolk (Capgrós Folk), Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (Gegants En Treball i Na Cultura), Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (Drac i Fura), Associació de Festes de la Plaça Nova (Arpella del Barri Gòtic), Associació de Geganters i Grallers d'Oliana (Gegants Vells d'Oliana) i els Diables d'Igualada.

Castellers: Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Artesans/ conferenciants: Ángel Zamora (mestre forner), Associació Cultural de Fallaires d'Isil, Càtedra d'Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus - Universitat de Lleida, Enric Pla (artesania - ferro), Eva Rosich (herbolària), Federació Catalana d'Entitats Catifaires, Federació d'Ateneus de Catalunya, Joan Farré (artesania - fibra vegetal), Jordi Traveria (artesania - vidre), Josep Maria Contel(historiador), Josep Madrenas (artesania - ceràmica), Lívia Garreta (artesania - trencadís), Miquel Grima (artesania - creació d'imaginari), Museu de la Pesca, Pau Fernández (vestuari tradicional), Roger Solé (artesania - pedra seca).

Hi haurà una nodrida representació musical amb Alidé Sans (que cantarà en aranès), Carles Belda, la Coba Catalana dels Sons Essencials, l'Esbart Ciutat Comtal de Barcelona, Ivan Caro, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis i Les Anxovetes.

El combinat d'activitats és intensiu i mostra una bona representativitat territorial de totes les manifestacions culturals de Catalunya. Es preveu que del 27 de juny al 8 de juliol l'SmithsonianFolklife Festival aplegui més d'un milió de visitants.

També en el marc de l'Smithsonian Folklife Festival, l'Institut Ramon Llull, va organitzar un concert de música antiga a càrrec de Jordi Savall, el 27 d'abril a la St. Mark's Episcopal Church de Washington DC, en el qual va oferir cançons del llibre medieval de cançons Cançoner montserratí.