«Estimats volcans», el nou llibre de Mètode, fa especial atenció a la Garrotxa

L’obra analitza les causes i efectes del vulcanisme terrestre, amb la participació d'Arnau Folch, Joan Martí , Llorenç Planagumà i Francesc Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Redacció
30 de maig del 2018
Actualitzat a les 10:31h
Colades de lava al volcà Kilauea, a Hawaii.
Colades de lava al volcà Kilauea, a Hawaii. | USGS.
L’erupció del volcà Kilauea a Hawaii, iniciada el passat 11 de maig, ens està deixant imatges impressionants: immenses colades de lava arrasant tot el que troben al seu pas, espesses columnes de fum ocupant el cel i fissures sorgides del no-res que fracturen la terra en dos. Segons l’última actualització del Servei Geològic dels Estats Units (que està duent a terme un seguiment en directe de l’evolució), una colada de lava provinent de la fissura comptabilitzada com a número 20 ha arribat a l’oceà Atlàntic. El contacte entre aigua i lava provoca una reacció química que origina un plomall blanc compost de vapor, àcid clorhídric i partícules menudes de cristalls volcànics. L’erupció de Kilauea ha mobilitzat les autoritats nord-americanes i experts geòlegs de tot el món, davant d’aquesta nova mostra de l’immens poder de l’energia interna de la Terra.

Justament, amb l’objectiu d’acostar el fenomen del vulcanisme als seus lectors, la revista Mètode de la Universitat de València publica un llibre centrat en el vulcanisme, un dels fenòmens naturals amb més repercussió en la configuració de la Terra. Estimats volcans. El vulcanisme, del Pacífic a la Garrotxa proveeix una anàlisi exhaustiva de l’origen dels volcans i els seus efectes: des de l’origen dels magmes i les seues propietats físiques, passant pels tipus d’activitat volcànica i els productes geològics de les erupcions, fins als diferents impactes que els volcans poden exercir sobre territoris i poblacions, així com els mètodes existents d’avaluació i prevenció dels riscos. Estimats volcans també dedica un capítol a explorar la comarca catalana de la Garrotxa, un dels paratges volcànics més interessants de l’Europa continental.
 

Coberta del nou títol de Mètode dedicat als volcans. Foto: @Revista_Metode.


Signen la monografia l’expert en riscs volcànics Arnau Folch i Duran, el geòleg i vulcanòleg Joan Martí i Molist, i el geòleg i expert en gestió del territori Llorenç Planagumà i Guàrdia, mentre que les il·lustracions interiors i de la portada són obra de l’artista catarrogí Juan Olivares. La monografia també ha comptat amb la col·laboració de Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, mitjançant imatges cedides pel seu Centre de Documentació, suport documental i un text de reflexió sobre el futur del Parc a càrrec del seu director, Francesc Xavier Puig.

L’Ajuntament d’Olot, a través del seu Institut de Cultura, i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València també han participat en l’edició d’aquesta obra que servirà els seus lectors per conèixer millor els volcans, tant els llunyans com els propers.

«Estimats volcans explora l’origen del vulcanisme i els seus efectes en la configuració dels ecosistemes del nostre planeta»

La Garrotxa, terra de volcans

El vulcanisme ha conformat no només el paisatge de la comarca catalana de la Garrotxa, sinó la vida dels seus habitants. Estimats volcans dedica un dels seus capítols a aquesta zona volcànica i presenta un recull succint dels trets geològics, paisatgístics i socioeconòmics més característics de la comarca. L’obra també ofereix un recorregut històric per les vies que van portar a la creació de l’actual Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, des de les mobilitzacions civils als anys setanta amb la campanya «Salvem els volcans!» fins als instruments legislatius que finalment van dotar els volcans garrotxins d’una protecció especial.
 
Un nou títol de les «Monografies Mètode»

Estimats volcans. El vulcanisme, del Pacífic a la Garrotxa forma part de la col·lecció «Monografies Mètode», una sèrie de llibres de caràcter divulgatiu que va iniciar-se en 2005 amb un volum dedicat a Albert Einstein. Estimats volcans arriba en novè lloc a aquesta col·lecció que compta amb obres i temàtiques molt diferents, però totes pensades per apropar la ciència al públic d’una manera engrescadora i rigorosa.

Estimats volcans ja es troba disponible per a la seua adquisició a la web de Publicacions de la Universitat de València a http://puv.uv.es/estimats-volcans.html