La nova Fundació Maria Rosa Sans atorgarà una beca anual de 10.000 euros

Adreçada a estudiants de segon de Batxillerat de la Garrotxa amb limitacions econòmiques i bon expedient acadèmic | L’ajut finançarà les despeses universitàries de matrícula i taxes obligatòries així com l’allotjament, la manutenció, els desplaçaments i el material docent durant el període lectiu

D'esquerra a dreta: Maria Rosa Vila, Joan Espona, Joan Boix i Josep Maria Coromina.
D'esquerra a dreta: Maria Rosa Vila, Joan Espona, Joan Boix i Josep Maria Coromina. | Martí Albesa.
28 de maig del 2018
Actualitzat a les 19:45h
Aquesta tarda de dilluns, 28 de maig, s'ha presentat a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa, a Olot, la Fundació Maria Rosa Sans (FMRS) –constituïda el desembre de 2017–, que té com a objectiu donar suport econòmic a estudiants amb recursos limitats que inicien estudis universitaris. Enguany ha obert la convocatòria per atorgar la beca per al curs 2018-2019 amb un ajut que finançarà les despeses de matrícula i taxes obligatòries, així com l’allotjament, la manutenció, els desplaçaments i el material docent durant el període lectiu fins a un màxim de 10.000 euros per alumne i any. Per a garantir i afavorir el creixement i desenvolupament dels joves, la beca serà renovable anualment fins a la finalització dels estudis, tot tenint en compte els resultats acadèmics i la situació econòmica de la unitat familiar.

La mesa de l'acte de presentació ha estat presidida per Joan Espona (president del Consell Comarcal i batlle de Sant Joan les Fonts), Josep M. Corominas (batlle d'Olot), Maria Rosa Vila (batllessa d'Amer) i Joan Boix Sans, fill de Maria Rosa Sans i president de la nova fundació, que du el nom de la seva mare com a homenatge a la seva vida de mestra i mare. La Sala de Plens del Consell Comarcal de la Garrotxa s'ha fet petita per encabir familiars, amics, batlles de la comarca i directors d'instituts.
 

Joan Sans ha explicat les vicissituds de la seva mare com a mestra. Foto: Martí Albesa.


Precisament, Joan Boix ha fet una glossa dels inicis de la seva mare com a mestra a Susqueda, quan hi anava amb el tren d'Olot des de Sant Feliu de Pallerols i després de 10 km a peu arribava al poble, sense llum, on s'hi estava tot la setmana. La seva vida com a mestra la va dur, més tard, a Sant Esteve d'en Bas (Vall d'en Bas) –on aconseguí que tots els nois i noies del poble acabessin a les seves aules (fins llavors sota l'ègida de les monges dominiques)– i, més endavant, a Sant Feliu de Pallerols, on exercí fins a la seva jubilació. Sans ha recordat que la seva mare era una mare i mestra dolça, que mai no imposava res, amb mètodes moderns d'ensenyament que van deixar petja en centenars de joves de la Garrotxa. Sans Recorda l'emoció i l'orgull de Rosa Maria Sans quan el 1978 va aconseguir que tots els seus alumnes entressin a la universitat.

La frustració que ella sentia molts cops perquè alumnes amb capacitat i talent no poguessin accedir a estudis superiors per causes econòmiques és, de fet, la raó fonamental del naixement de la fundació i de la iniciativa de les beques anuals.

Bases de la beca

La subvenció s’adreça als instituts i centres d’ensenyament secundari de La Garrotxa i l’institut d’Amer (La Selva). Els criteris que se seguiran per a la concessió de les beques contemplen la capacitat d’aprenentatge de l’alumne, basat en l’expedient acadèmic i la situació econòmica de la unitat familiar.

Per optar a la concessió de la beca, els sol·licitants han d’estar empadronats o haver estat empadronats a la comarca de La Garrotxa els dos últims anys, ser estudiants de segon curs de batxillerat o de segon curs de cicles formatius de grau superior i haver obtingut una nota mitjana de 8 sobre 10 en l’expedient acadèmic en finalitzar els estudis. En el cas dels alumnes menors d’edat, hauran d’estar autoritzats pels seus tutors legals.

Per determinar l’import individual de cadascuna de les beques, la fundació tindrà en compte les despeses de matrícula i taxes obligatòries així com les despeses d’allotjament, manutenció, desplaçaments i material docent durant el període lectiu. Els estudiants disposen de 30 dies naturals per fer arribar la sol·licitud a la secretaria del centre on cursin els estudis.

La Fundació Maria Rosa Sans
 
La Fundació Maria Rosa Sans Tintó té com a objecte prestar assistència econòmica a persones amb altes capacitats i talent però amb recursos limitats que els impedeixin fer front a les despeses de la seva formació, principalment en l'àmbit universitari i post-universitari. La missió de la Fundació és, partint del principi de promoció de la igualtat d'oportunitats, afavorir el creixement i el desenvolupament de les persones al llarg de la vida a través de la formació i la promoció de l'autonomia personal. Per això, els valors que defineixen la Fundació són el respecte a les persones, la solidaritat amb les desigualtats, la responsabilitat en les accions, el compromís amb la igualtat d'oportunitats, la iniciativa de cercar respostes i la col·laboració per a millorar el resultat.

El Patronat de la Fundació el conformen:
 
Joan Boix Sans (president).
Anna Bosch Güell (vicepresidenta).
Tomàs Boix Sans (vicepresident).
Anna Maria Bonfill Plana (secretària).

Anna Bosch Joan Boix són els directius de Noel Alimentària i patrons, igualment, de la Fundació Albert Bosch, fundador de l'empresa amb seu a la Garrotxa, que presta suport a projectes mèdics com la investigació sobre el càncer infantil, tot col·laborant amb l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Justament, Joan Boix no s'ha oblidat de felicitar el Grup Excursionista Cultural i Alpinista (GECA), de Sant Esteve d’en Bas, que aquest diumenge ha organitzat la cursa Cames de Ferro, els guanys de la qual es destinen a l'Hospital de la Vall d'Hebron a través de la Fundació Albert Bosch. Sans ha destacat, especialment, el fet qie hi han participat gairebé 500 atletes i 200 voluntaris, que hi han col·laborat de franc.