El PSC i Olot en Comú voten en contra de la República Catalana al ple municipal

La moció de la CUP aprovada advoca per un ordenament jurídic propi en el marc republicà amb perspectiva feminista

Josep Guix (PSC), al mig dels seus dos altres regidors, Jaume Mir i Mercè Travera, durant el ple d'ahir
Josep Guix (PSC), al mig dels seus dos altres regidors, Jaume Mir i Mercè Travera, durant el ple d'ahir | Martí Albesa.
25 de maig del 2018
Actualitzat a les 16:02h
Josep Guix, portaveu del grup municipal del PSC, va ser breu i contundent: "No votarem a favor d'aquesta moció perquè com ja és sabut nosaltres estem en contra de la República catalana". Resta ben lluny, doncs, dels principis del PSC –aviat en farà 40 anys de la creació, el 15 i 16 de juliol de 1978–, en què als principis aprovats llavors parlava sobre "el reconeixement del dret a l’autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l’Estat espanyol". Tanmateix, vista la deriva d'aquest partit, no va estranyar gaire aquesta postura, tot i l'eixutesa oratòria.

Més enrevessada va ser la justificació del vot contrari de Xavier Garcia, l'únic regidor d'Olot en Comú. Tot i que després de la primera exposició de la moció que en va fer Mireia Tresserras (CUP) –on es denuncia al caràcter patriarcal i de classe de la justícia espanyola i s'advoca per la creació d'un ordenament jurídic propi en el marc republicà amb perspectiva feminista–, va anunciar un possible vot favorable, sempre i quan "aquesta República sigui federal o confederal"; tanmateix, com que les posteriors explicacions que va fer la cupaire no li van agradar –per bé que Tresserras no s'hi va posar, amb la qüestió del federalisme o confederalisme–, Garcia va votar-hi en contra, tot alineant-se amb un dels partits del 155. Viure per veure, doncs.
 

L'únic regidor d'Olot en Comú al ple va justificar el seu vot contrari tot adduint que no s'hi parlava d'una república federal o confederal. Foto: Martí Albesa.


La moció aprovada per la resta de grups municipals (PDECat, ERC i, és clar, CUP), es justifica al proemi pel fet que després de conèixer la sentència del cas de "La Manada” es fa evident que el sistema judicial espanyol és clarament patriarcal i vulnera el dret de les dones a viure una vida digna i lliure. "Les decisions judicials –s'hi diu– no són mai una aplicació directa de les lleis, sinó que hi ha interpretació personal de qui les aplica i, per tant, estan sustentades pels sistema patriarcal."


Els acords aprovats de la moció de la CUP

Així, doncs, per a reforçar el comunicat de rebuig de la sentència de La Manada que la Junta de Portaveus extraordinària va aprovar el passat 28 d’abril –i que el ple d'ahir va reblar per unanimitat–, es va decidir de tirar endavant els acords següents:

Primer.- L’Ajuntament d’Olot dóna tot el suport a víctima la supervivent  de la violació perpetrada per “la manada” així com també a totes les víctimes d’aquest sistema patriarcal.
 
Segon.- L’Ajuntament d’Olot rebutja la sentència i denuncia el caràcter patriarcal i de classe de la justícia espanyola. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Olot dona suport a l’acusació particular, que manté que els fets són constitutius d’un delicte d’agressió sexual , violació, i no tan sols d’abús sexual com ha acordat la sentència.
 
Tercer.- L’Ajuntament d’Olot insta al Parlament de Catalunya a impulsar urgentment un ordenament jurídic propi en el marc republicà amb perspectiva feminista.
 
Quart.- L’Ajuntament d’Olot fa una crida al moviment feminista per, seguint amb l'esperit de la Vaga 8M, respondre conjuntament a l'ofensiva de l'Estat contra nosaltres i a construir plegades una República Feminista.
 
Cinquè.- L’Ajuntament d’Olot es compromet a esdevenir un municipi lliure de violència. En aquest sentit, el consistori es posicionarà sempre al costat de qualsevol víctima de la violència masclista que tingui lloc en el municipi i li oferirà tot el suport jurídic i material que li sigui necessari.
 
Sisè.- Els acords avui aprovats s’enviaran a les institucions , les entitats veïnals  i es publicaran tant a la web com a les xarxes socials d’aquest Ajuntament.
 
Setè.- Comunicar aquests acords a les associacions La Dalla i Alba, al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, a l’Institut Català de la Dona, al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya.
 

El grup municipal de la CUP va aconseguir que el ple aprovés les tres mocions que va presentar. Foto: Martí Albesa.


Altres mocions aprovades

El ple d'ahir, que es va allargassar fins a un quart de dotze de la nit –una de les sessions més extenses d'aquesta temporada– també va aprovar la resta de mocions presentades pels diversos grups municipals (tret del PSC), totes de forme unànimes.

Així va passar amb les mocions següents:

— del grup municipal d'OEC contra les massacres comeses per les forces armades israelianes contra la població palestina que es manifesta a Gaza;
— del grup municipal d'OEC relativa a delimitar normativament la situació d'habitatge desocupat i perquè els ajuntaments puguin regular bonificacions potestatives;
— del grup municipal de la CUP en defensa de la llibertat d'expressió i artística i per la llibertat de Pablo Hasél i Valtònyc;
— del grup municipal de la CUP de suport als docents de la Garrotxa i del conjunt del país;
— del grup municipal d'ERC per a catalogar i protegir els comerços històrics i emblemàtics d'Olot (de què NacióGarrotxa ja un en va fer un avançament es passat dia 22).
 

Anna Barnadas, d'ERC: Foto: Martí Albesa.


Ciceró i Voltaire al plenari

Durant el ple van aparèixer, en forma de cites, els fantasmes de Ciceró (106 aC) i de Voltaire (1694). El primer el va esmentar el regidor del grup municipal d'Esquerra, Manel Mitjà: "La vida dels morts perdurarà en la memòria dels vius", en relació amb la memòria històrica; el segon l'expressà el regidor del PSC, Manel MIr, en relació amb la llibertat d'expressió: "No estic d'acord amb allò que dius, però defensaré amb la meva vida el teu dret a expressar-ho".

No menys enginyoses van ser les frases de Mireia Tresserras (CUP) i Anna Barnadas (ERC). La cupaire, en relació a la irremissible pèrdua d'establiments emblemàtics a la ciutat d'Olot: "El pas del capitalisme és una glopada de lava que s'ho emporta tot", per bé que des d'Esquerra li van aigualir l'oratòria quan li van aclarir que la majoria d'establiments i comerços emblemàtics finits ho eren pel fet que els propietaris es jubilaven i no trobaven relleu; la republicana, en relació a la convivència a l'escola: "Ciutadans s'alimenta de l'odi que genera". I aquí sí que no ningú la va contradir.
Arxivat a