S'inaugura a la Garrotxa l'Itinerari Terapèutic Salvador Grau en el Dia Europeu dels Parcs

El trajecte, que s'inicia al Casal de Bonavista, reconnecta les persones amb la natura a l'estil dels boscos japonesos | La vídua d'aquest pioner biòleg, Àurea Loire, ha assistit a l'acte junt amb representants de les institucions i caminants

L'inici del nou itinerari és just darrere el Casal de Bonavista, a la ratlla entre Olot i les Preses.
L'inici del nou itinerari és just darrere el Casal de Bonavista, a la ratlla entre Olot i les Preses. | Foto: Xavier Borràs.
24 de maig del 2018
Actualitzat el 28 de maig a les 10:03h
Aquest dijous 24 de maig és el Dia Europeu dels Parcs, en què sota el lema "El patrimoni cultural: també a la natura"’, 12 espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen itineraris, exposicions i activitats coincidint amb aquesta efemèride. Les accions compten amb la participació de biblioteques públiques i centres de documentació dels parcs, i s’emmarquen també en els actes programats amb motiu de la Setmana de la Natura. Aquesta data coincideix amb la declaració del primer parc nacional europeu l’any 1909, a Suècia. Per aquest motiu la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa promou diferents activitats a les àrees protegides que fomenten els valors de la natura.



Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa avui mateix s'ha inaugurat, al límit entre Olot i les Preses, un nou itinerari terapèutic, en honor a Salvador Grau i Tort, un referent en la conservació de la natura de Catalunya, que va formar part del Departament de Medi Ambient des dels seus inicis.
 

Membres de l'Associació de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica d'Olot conversen amb les familiars de Salvador Grau. Foto: Xavier Borràs.


A partir de les 10:45 h del matí, des del Casal de Bonavista, amb l’ajuda d’una guia especialitzada, na Tura Puntí, s'ha pogut gaudir del recorregut terapèutic en companyia d’un grup reduït de persones, perquè les places eren limitades, entre les quals membres de l'Associació de Fàtiga Crònica i Micromiàlgia d'Olot, i tots els presents a l'acte inaugural: Àurea Loire, vídua de Salvador Grau –i les seves germanes Mercè i Roser–; el batlle de les Preses, Pere Vila; el regidor de l'Ajuntament d'Olot, Pep Berga; el director general de Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles; el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig; Enric Ortega, del Museu Arxiu de Vilassar de Mar (vila nadiua de Grau), i Jaume Hidalgo, de l'Associació Selvans, que han dissenyat l'itinerari. De fet, Sèlvans i el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona impulsen aquesta iniciativa que ofereix recorreguts guiats a peu perquè els visitants connectin amb la natura a través d’aquest bosc, molt en la línia iniciada als boscos japonesos.

Qui era Salvador Grau?

Salvador Grau i Tort (1963-2016), va ser un biòleg compromès amb la natura, que fou cap de Servei de Planificació de l'Entorn Natural de Catalunya i membre de la ICHN. Va iniciar la seva singladura professional, precisament, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb el qual sempre va continuar vinculat. Es va dedicar plenament a la protecció del patrimoni natural de Catalunya, impulsant el Pla d'Espais d'Interès Natural, la declaració de diversos parcs naturals i la implantació de la xarxa europea Natura 2000 a Catalunya. L'afany de bastir ponts amb la societat va dur-lo a establir vincles professionals sòlids amb el món de la recerca i amb les entitats dedicades a la conservació de la natura, especialment amb la Xarxa de Custòdia del Territori.
 
El seu compromís amb la societat, el país i Vilassar de Dalt, el poble que el va veure néixer, va fer que en Salvador de ben jove s’impliqués en l’educació en el lleure a través del Club d’Esplai Vilassar de Dalt, que el portaria a finals dels anys vuitanta a ser secretari general del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (Fundació Pere Tarrés); el treball amb joves al Grup de Joves Cristians i les JARC; la sensibilització vers el tercer món a través de la Comissió Dindori; plataformes antimilitaristes i per la pau; moviments de recuperació de les llibertats de Catalunya, i, d’una manera molt especial, en la defensa del medi natural, essent pioner de l’educació ambiental a Catalunya. En aquest àmbit fou impulsor de la creació del Parc de la Serralada Litoral, i va fomentar la protecció i divulgació del patrimoni local a través del Museu Arxiu de Vilassar.
 

Àurea Loire, vídua de Salvador Grau, ha llegit un sentit i emotiu escrit sobre el seu company per a inaugurar l'itinerari. Foto: Xavier Borràs.


La inauguració de l'itinerari terapèutic Salvador Grau s'emmarca també dins la #SetmanaNatura, que es planteja com un moment de l'any per prendre consciència de la necessitat de conservar el medi ambient i el nostre patrimoni natural. Més endavant, aquest itinerari podria enllaçar amb el de la Moixina, segons han comentat els tècnics del Parc.

La #SetmanaNatura a la Garrotxa

En el marc de la #SetmanaNatura, s’altra banda, fins al 14 de juny es pot visitar a Can Trona l’exposició Aigua, natura i paisatge”, organitzada per l’Observatori del Paisatge en col·laboració amb el centre de documentació del parc.

A més, amb el suport de la Biblioteca Josep M. de Garganta, de Sant Feliu de Pallerols –el 25 de maig a les 19:00 h– i la Biblioteca Municipal Maria de Jonquers, de les Planes d'Hostoles –el 5 de juny a les 18:00 h–, tindrà lloc una xerrada sobre la recuperació del cranc de riu autòcton,

Finalment, en el marc del congrés de vulcanologia Maar2018, que se celebra a Olot del 21 al 25 de maig, el parc organitza dues activitats amb els volcans de rerefons: una xerrada aquesta tarda al Centre Excursionista d’Olot, sobre el rigor científic en el cinema de catàstrofes, a càrrec de David Brusi, professor, i la projecció de la pel·lícula “Un poble anomenat Dante's Peak” (1997), el 31 de maig.
 

Els caminants que han assistit a la inauguració han format dos grups per a recórrer-lo amb la guia, Tura Puntí. Foto: X. B.